perjantai 27. helmikuuta 2015

Lievästi ärsyttävä norsu

David Walliams: Lievästi ärsyttävä norsu
(The Slightly Annoying Elephant, 2013)
Kustannus-Mäkelä 2015, 28s.
Suom. Raija Rintamäki
Kuvitus: Tony Ross

David Walliamsilta on suomennettu Herra Lemu ja Poika ja mekko -kirjojen lisäksi mitä mainioin kuvakirja, Lievästi ärsyttävä norsu. Tämä neliön muotoinen komea kirja on näyttävä ja houkutteleva. Etenkin takakannen maininta "Kirjan mukana ILMAINEN NORSU" herättää varmasti jokaisen potentiaalisen ostajan huomion. (Pienessä tekstissä tosin mainitaan, että oikeasti kirjan mukana ei saa oikeaa norsua, mutta kuvia norsuista sitäkin enemmän.)

Sami on yksin kotona, kun ovelta kuuluu koputus. Oven takana ei kuitenkaan ole postimiestä tai ketään kaveria, vaan jättimäinen norsu! Norsu asettuu muitta mutkitta taloksi Samin kotiin, sillä ilmeisesti Sami on adoptoinut sen. Norsu survoutuu kylpyyn käyttäen kaiken shampoon ja kastellen kaikki pyyhkeet, vaatii röyhkeästi ruokaa, omii kaukosäätimen ja rikkoopa vielä Samin upouuden pyöränkin. Norsu ei kuitenkaan yritäkään pyytää anteeksi. Kun ovelta kuuluu jälleen koputus, Samilla ei käy mielessäkään että tilanne voisi kääntyä vielä pahemmaksi. Mutta kyllä se voi.

Lievästi ärsyttävä norsu on ihanan sekopäinen kirja. Huonokäytöksinen norsu on tervetullutta vaihtelua sympaattisten eläinhahmojen valtaamaan kuvakirjamaailmaan ja onpa tarinan opetuskin harvinainen ainakin lastenkirjallisuudessa. Tietysti tämä tarina muistuttaa hyvistä käytöstavoista, mutta se varsinainen opetus on, että aina täytyy "lukea se pienellä painettu teksti".

6 kommenttia:

 1. Ihana kansikuva ja kirja kuulostaa piristävältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, Tämä on mainio kirja! :)
   Lasta nauratti eniten viimeinen sivu, jossa näkyi paljon norsun kakkaa ;)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. bleue, Kyllä tämä on teille melkeinpä pakollista luettavaa! ;)
   Uskon että tykkäätte.

   Poista
 3. Norsu on aina kiva aihe, ja etenkin tuommoinen sininen vetää katseet puoleensa :) Tunnen David Walliamsin toistaiseksi vain teoksesta herra Lemu, joka oli huippuhauska. Melkeinpä varmasti voi olettaa että ärsyttävä norsukin on samaa takuukamaa.

  Huono käytös oli teemana jo Peppi Pitkätossussa. Sopii vaan toivoa että lapset eivät ota siitä mallia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita, Tottahan se on, että huonoja tapoja on nähty lastenkirjoissa ennenkin. Pepin kohdalla niitä ei kylläkään paheksuttu mitenkään (mikä on minusta hyvä), kun taas tämä Lievästi ärsyttävä norsu on ihan ahdistavan törkeä :D

   Poista