torstai 24. syyskuuta 2015

Rikas elämä. Parempaa arkea hidastamalla

Leila Saarivirta & Martta Kaukonen:
Rikas elämä. Parempaa arkea hidastamalla
Readme.fi 2015, 201s.

Pihin naisen elämää -blogin Leila on yhdessä toimittaja Martta Kaukosen kanssa kirjoittanut näppärän pienen, mutta sisällöltään runsaan teoksen hidastamisesta.

Arjen rauhoittamisesta on puhuttu muun muassa naistenlehdissä vuosia ja usein esimerkiksi on nostettu joku elämänsä täysin uusiksi kääntänyt yksilö tai perhe. Näissä tapauksissa on useimmiten hypätty pois työelämästä, muutettu kaupungista maalle pieneen mökkiin ja aloitettu elämä (lähes) omavaraistaloudessa. Käytännössä monetkaan eivät ole valmiita tekemään noin suuria muutoksia arkeensa, mutta hidastaa voi pienemmästikin.

Kenenkään ei pitäisi syöksyä hitaampaan elämään päätäpahkaa. Olisihan se vähän paradoksaalistakin: kiirehtiä verkkaisuuteen. Saarivirta ja Kaukonen varoittavatkin heti kirjan alussa siitä, ettei hidastaminen ole mikään oikotie onneen, vaan negatiivisiinkin tunteisiin on syytä varautua. Helpointa on, jos halu hidastamiseen tulee löytyy itsestä. Jos taas joutuu rauhoittamaan elämänsä vasten tahtoaan, vaikka sairastumisen tai työttömyyden myötä, vaatii uudenlainen arki enemmän sopeutumisaikaa.

Oma elämäni ei ole koskaan hirveän kiireistä ollutkaan. Viimeiset yhdeksän vuotta olen ollut kotiäitinä, suurimman osan aikaa omasta halusta. (Keskimmäisen lapsen täytettyä kolme vuotta olisin halunnut palata työelämään, mutta en ehtinyt työllistyä ennen seuraavaa raskautta.) Arki on suhteellisen rauhallista ja luultavasti joidenkin mielestä jopa puuduttavaa tasaisuudessaan. Minulle (ja puolisolle myös) on ollut tärkeää tarjota lapsille mahdollisimman kiiretön lapsuus ilman jatkuvia aikatauluja, mikä on luonnollisesti onnistunut helpoiten hoitamalla heitä kotona.

Minulle Rikas elämä oli ensisijaisesti tervetullut muistinvirkistäjä kaikista niistä syistä, miksi hitaampi elämä voi olla tavoiteltava asia. Rehellisesti sanoen en varmaankaan tyytyisi näin pelkistettyyn arkeen, mikäli talous antaisi myöten vähän leveämpään elämään. Välillä on työlästä psyykata itseään tyytymään näihin kierrätettyihin vaatteisiin ja noihin liimattuihin kenkiin, tuohon teipillä kasassa pysyvään puhelimeen ja siihen, ettei ole varaa viedä lapsia mummulaa kauemmaksi kesälomallakaan.

Kirjan rakenne on miellyttävän pelkistetty. Hidastamista lähestytään monesta näkökulmasta, kuten perinteiden sovittamisesta uusiin tapoihin, ihmissuhteista, ekologisuudesta ja raha-asioista aina sisäisiin muutoksiin itsensä hyväksymisestä mielenrauhaan. Myös sosiaalisen median tuomista paineista puhutaan järkevästi. Somehan on näppärä tapa pitää yhteyttä kaukanakin asuviin ystäviin ja sukulaisiin, mutta samalla some on melkoinen ajansyöjä ja uusien paineiden asettaja. Helposti voi käydä niin, että kaikkien muiden elämä näyttää vaivattomalta ja puitteiltaan upealta, kun taas oma elämä alkaa tuntua jotenkin nuhruiselta ja muutenkin tylsältä. Samoin sosiaalinen media tunkee helposti oikeassa elämässä tapahtuviin sosiaalisiin tilanteisiin: ravintolapöydässä seurueen jäsenet näpertävät älypuhelimiaan enemmän kuin keskustelevat toistensa kanssa.

Rikas elämä tarjoaa hyvää heijastuspintaa omalle elämälle. Minulle tämä kirja antoi lisää uskoa siihen, että meidän elämämme on ihan tarpeeksi hyvää näin. Ei elämänlaatua mitata rahassa tai tehtyjen ulkomaanmatkojen määrällä. Tärkeintä olisi edes yrittää olla läsnä, yrittää päästä irti kuluttavista tavoista ja ihmissuhteista, nauttia nykyhetkestä ja elää omien arvojensa mukaista elämää. Kirjoittajat kertovat avoimesti omista kokemuksistaan ja lisäksi kirjassa kerrotaan viiden muun elämäntahtiaan hidastaneen ihmisen tarinat.

Kirjan lopusta löytyy kymmenen pientä haastetta hidastamista suunnittelevalle. Miltä tuntuisi viikon ajan kurkistaa älypuhelinta korkeintaan 45 minuutin välein? Tai viettää vapaapäivä koko perheen voimin ihan rennosti köllötellen ja rupatellen, ilman telkkaria, tietokoneita tai niitä puhelimia? Hauskoja, eikä liian vaativia tehtäviä.

Tykkäsin tästä kirjasta paljon. Aihe on niin mielenkiintoinen, että luin tämän parissa päivässä. Alkuun kaipailin kirjaan kuvia, mutta lopulta tulin siihen tulokseen, että kuvattomana kirja toimiikin paremmin. On vain hyvä, ettei lukija muodosta kuvien perusteella visuaalisia näkemyksiä siitä, miltä yhtään minkään pitää näyttää. Jokaisen on hyvä määritellä aivan itse se, millainen koti miellyttää eniten ja miltä haluaa itse näyttää.

Suosittelen Rikas elämä -kirjaa kaikille hitaammasta elämästä haaveileville ja sellaista jo eläville.

4 kommenttia:

 1. Minäkin luin tämän kirjan vähän niin kuin muistinvirkistäjänä ja ajatus, joka lukiessa taas heräsi, oli juuri tuo: elämä on ollut ja on hyvää juuri näin. Tosi kivasti kirjoitit tästä kirjasta ja ajatuksistasi, jaan mietteesi monessa kohtaa. Maailma tarvitsisi rutkasti lisää hitautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, Mahtaa olla ihmisissä sisäänrakennettuna se ominaisuus, ettei osaa olla tyytyväinen oikein mihinkään - varsinkaan pitkiä aikoja. On ärsyttävän helppo luetella asioita, joiden toivoisi tavalla tai toisella muuttuvan, kun taas tyytyväisyyden aiheet jää helposti lyhyeksi listaksi.

   Mutta tosiaan, hitaus ja aikatauluttomuus on minusta hyvä asia, varsinkin pienille lapsille. Omalle kohdalle kyllä toivoisin jo ihan oikeaa palkkatyötä, vaikka hyvin keksin tekemistä kotosallakin.

   Poista
 2. Vaikuttaa tosi hyvältä kirjalta! Työelämään palautuneena haikailen kyllä usein kotiäitivuosia jolloin tippuvan rännin tuijotus oli jokapäiväistä! Joskus joutuu aktiivisemmin päättämään että hidastaa ja antaa vain olla. Varsinkin töissä jossa askeltahti tiivistyy helposti... Viimeksi mökillä makasin sohvalla ja tuijottelin ikkunasta syksyään humisevia puita joista leijaili keltaisia lehtiä... Hypnoottista. Enkä tehnyt mitään muuta (paitsi ehkä nukahdin päälle).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. bleue, Olitko sinä pitkään kotona? Minä tosiaan haaveilen työelämästä, koska olen ollut jo niin pitkään kotona. Toki toivoisin, että arki noin muuten säilyisi mahdollisimman rauhallisena sittenkin.

   Tuo luonnon tarkkailu on kyllä rauhoittavaa! Tässä meidän pihassa näkee tosi paljon oravia ja niitä tulee tuijoteltua pitkiäkin aikoja. Sama lintujen kanssa, vaikka ovatkin ihan tavanomaisia kaupunkilintuja. Joskus kyllä näkyy pähkinähakkeja tai käpytikka. :)

   Poista