sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Why We Suck

Denis Leary: Why We Suck
Plume 2009, 240s.

Jostakin syystä minua kiehtovat tämmöiset humoristiset, hiukan omaelämäkerralliset, vaikeasti kategorioitavissa olevat kirjat. Denis Learyn Why We Suck -kirjan ostin muistaakseni siksi, että Learyn No Cure for Cancer oli minusta onnistunut kokonaisuus.

Kirjan alaotsikko "A Feel Good Guide to Staying Fat, Loud, Lazy and Stupid" on hämäystä. Jos näiden kansien välistä luulee löytävänsä mitään sen suunaistakaan, pettyy varmasti. Tai pahoittaa mielensä, sillä sen verran kovin sanoin Leary arvostelee lihavia, laiskoja ja tyhmiä ihmisiä. Eikä vain noihin lokeroihin sopivia henkilöitä, sillä Leary ei liiemmin jakele kehuja muille kuin lähimmille perheenjäsenilleen.

"Listen up, America - odds are, your kid is NOT special. Einstein? Special. Hitler? Very special. Your little jackass? Not so much. 
Will your child leave his mark on the world? Probably not. A stain, maybe. A mark - that's probably a reach."

Why We Suck on sekalainen kokoelma mietelmiä muun muassa ihmisistä, amerikkalaisuudesta ja Amerikasta, värien nimistä ja Learyn äidistä. Asenne on suorasukainen ja paikoin hyvinkin tyly. Mikäli joku kritisoiduista aiheista sattuu koskettamaan lukijaa, hän joko nauraa katketakseen tai pahoittaa mielensä. Täytyy tunnustaa, että Learyn karskit sanat esimerkiksi ulkonäöstä ja kaamosmasennuksesta kirpaisivat sen verran läheltä, että laitoin kirjan pitkiksikin jaksoiksi niin sanotusti tauolle.

Teksti toimisi varmasti loistavasti ja kirjaversiota huomattavasti paremmin Learyn itsensä lukemana äänikirjana (sellainen on luonnollisesti olemassa), samoin stand-upina. Ehkä Leary on näitä esittänytkin, en vain ole järin hyvin perillä hänen stand-up -urastaan.

Kokonaisuutena Why We Suck jätti ristiriitaisen olon. Välillä nauratti todella paljon, välillä närkästytti vielä enemmän. Kuvittelen osaavani nauraa itselleni, mutta selvästikään en ole valmis nauramaan ihan kaikelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti