maanantai 28. syyskuuta 2015

Neil Patrick Harris - Choose Your Own Autobiography

Neil Patrick Harris: Choose Your Own Autobiography
Crown Archetype 2014, 291s.
Äänikirja:
Random House Audio 2014
7h 15min

Lapsena rakastin niitä kirjoja, joissa sai itse valita mihin suuntaan tarina etenee. Tarjonta ei ollut kauhean laaja, mutta luin uudestaan ja uudestaan paria kirjastosta löytyvää Taistelupeli-kirjaa ja yhtä Viisikkoa, joka oli muokattu tällaiseksi versioksi.

Myös Neil Patrick Harris rakasti tuon tapaisia kirjoja ja siksi hän kirjoitti oman elämäkertansa samaan muotoon. Choose Your Own Autobiography ei siis tosiaankaan ole perinteinen elämäkerta, sillä Harris ei edes väitä kaikkea kertomaansa todeksi. Toki näidenkin kansien sisällöstä on totta (ainakin) toinen puoli, mutta lukijan iloksi luvassa on myös mitä erikoisempia juonenkäänteitä ja lukuisia Harrisin kuolinkohtauksia.

Kuuntelin tämän äänikirjana, vaikka hyllystä olisi löytynyt ihan perinteinen kirjaversiokin. Luonnollisesti tekstiä ja kirjan rakennetta muutenkin on pitänyt vähän muokata, jotta äänikirjasta on saatu toimiva, mutta hommassa on onnistuttu loistavasti. Harris lukee kirjan itse ja lukee muuten mahdottoman miellyttävästi. Koska äänikirjassa ei kovin helposti hypitä sivulta toiselle, kuuntelijalle kerrotaan kappaleiden jälkeen vaihtoehtoja ja kehotetaan sen jälkeen joko jatkamaan kuuntelemista tai odottamaan. Käytännössä toki tulee kuunneltua koko ajan, mutta eipä haitannut yhtään.

Choose Your Own Autobiographya oli tosiaan ilo kuunnella. Harrisin asenne on ihailtavan positiivinen, lempeä ja kiitollinen. Ei ole maailman helpointa olla avoimesti homoseksuaali perheellinen mies, vaikka toki vaikeampiakin kohtaloita maailmaan mahtuu. Luonnollisesti kirjassa kerrataan Harrisin näyttelijänuran kohokohtia, painopisteen ollessa Doogie Howserin ja Barnie Stinsonin rooleissa. Lisäksi Harris kertaa erilaisia juontotehtäviään palkintojenjakotilaisuuksissa ja roolejaan musikaaleissa. Vaikka hetkittäin tarkat selostukset jonkin musikaalikohtauksen synnystä ja toteutuksesta melkein puuduttivat, ei tämä ainakaan minun mielestäni mennyt mitenkään brassailuksi. Sinne tänne Harris on ripotellut reseptejä ja korttitemppuja, jotka ikään kuin herättelevät kuuntelijan keskittymään tarkemmin.

Ääneen pääsee myös liuta Harrisin tuttavia, mutta paras oli kappale, joka alkaa sanoilla "And then comes David." Harris muistelee ensikohtaamistaan tulevan puolisonsa kanssa David Burtkan kommentoidessa tekstiä samaan aikaan. Tämä luku on toteutettu myös kirjassa hauskasti:Äänikirjaversio on hilpeä ja hauska, mutta luulen että kirjaversiokin tulee vielä luettua sillä siinä pääsee varmasti nauttimaan vielä paremmin poukkoilevasta ja mahdolliseen äkkikuolemaan päättyvästä tarinasta.

4 kommenttia:

 1. Onpa hauskan oloinen kirja! Tykkään Harrisista paljon, mutta en aivan fani ole kuitenkaan. Tämä voisi olla mukavaa luettavaa. Joskohan tämä napattaisiin suomennettavaksi asti, olisi kiva. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, En minäkään suuremmin Harrisia fanita, mutta tykkään kyllä kovasti. :) Suhtaudun aika epäillen suomennoksen ilmestymiseen, sillä tosi harvoin näitä julkkiselämäkertoja mun mielestä ilmestyy. Tai siis ainakaan viihdepuolelta tai tällaisten ei-aivan-maailmantähti -julkkisten kirjoja ainakaan.

   Mutta kieli on kyllä helppoa ja jos kielitaito ei riitä, niin Harrisilla on sen verran kiva ääni että voihan sitä kuunnella vaikka vain ihan lämpimikseen :D

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Katriina, Onhan tämä aika vinkeä, mutta ei nyt mikään mahdottoman kummallinen kuitenkaan. Minusta tämä toteutus on tosiaan hyvin onnistunut. :)

   Poista