keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Virkataan kirjaimia!

Kristiina Elo: Virkataan kirjaimia!
Moreeni 2015, 127s.

Parhaat käsityökirjat ovat sellaisia, että niiden ohjeita voi hyödyntää moniin eri työmenetelmiin. Kristiina Elon Virkataan kirjaimia! on juuri sellainen. Elo on suunnitellut ruutumallit 21 kirjasintyypistä, joita voi käyttää paljon muuhunkin kuin vain kirjassa esiteltyyn ruutuvirkkaukseen. Tosin ruutuvirkkaus itsessäänkin tarjoaa jo monenlaisia mahdollisuuksia, sillä se sopii mainiosti paitsi vaikkapa lakanoiden tai pyyhkeiden nimikoimiseen myös esimerkiksi pöytäliinoihin, huoneentauluihin, tiskirätteihin ja kirjanmerkkeihin.

Luonnollisesti ruutumallit sopivat sellaisenaan erinomaisesti ristipistotöihin. Olenkin yrittänyt keksiä jonkun tarpeeksi nasevan ja epähempeän sananlaskun, jonka voisin jollakin tämän kirjan fontilla ristipistoilla huoneentauluksi. Suunnitelmissa on myös nimikoida lasten järjettömän helposti katoavia hanskoja kirjomalla nimikirjaimet mainittuihin vaatekappaleisiin. Lapasen silmukoita jäljittelemällä nimikoitu lapanen saattaisi toki edelleen kadota, mutta ainakin se olisi helpompi tunnistaa koulun löytötavaralaatikon muista mustista lapasista. Eikä se kirjailu irtoaisi, kuten liimattavat ja silitettävät nimitarrat tapaavat tehdä.
Minä en ole ostanut tiskirättejä kaupasta herran aikoihin, joten oli loogista testata kirjan mallitarjontaa virkkaamalla tiskirätti. Kuten kuvasta näkyy, oma virkkauskäsialani ei ole tällä hetkellä aivan kohdallaan ruutuvirkkaukseen. Silmukoita on joka suuntaan oikea määrä, mutta neliskanttisen M-kirjaimen sijaan sain aikaan 14x22 cm kokoisen suorakaiteen. No, ei muuta kuin purkuun ja uutta yritystä kehiin.

Virkataan kirjaimia! on ulkoasultaan selkeä ja miellyttävän väljästi taitettu. Suurikokoiset kuvat tekevät oikeutta mallivirkkauksille ja itse ruutumallit ovat riittävän isoja, jotta niistä saa selvän tihrustamatta. Toimiva kokonaisuus ja hyödyllinen myös muille kuin virkkaajille.

Loistava lahjaidea käsitöiden ystäville!

2 kommenttia:

 1. Virkkasin joskus aiemmin hyvinkin innokkaasti, mutta se vain sitten jäi... mutta tiskirätteihin en raaskisi uhrata omia tuotoksia. :) Kiva idea tässä kirjassa, ja sinunkin kirjaimesi on aivan tunnistettava. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marika, Mulla on tällä hetkellä virkkuukoukulla vino pino erikokoisia isoäidinneliöitä; istuminen ilman mitään tekemistä tuntuu (ainakin näin syksyisin) lähes mahdottomalta jo ajatuksena.

   Mun käsityksen mukaan virkatut tiskirätit kestää hyvinkin pitkän ajan, enkä siksi koe tiskirätin virkaa mitenkään huonona. :)

   Poista