sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Downton Abbey - Muistojen aika

Jessica Fellowes: Downton Abbey - Muistojen aika
(Downton Abbey: A Celebration, 2015
readme.fi 2015, 315s.
Suom. Irma Rissanen & Anna-Kaisa Hakkarainen

Luin tämän muhkean Downton Abbey -sohvapöytäkirjan pian sarjan viimeisen osan katsomisen jälkeen. Olen ollut viime vuosina laiska seuraamaan mitään sarjoja televisiosta ja Downton Abbeynkin katsomisen aloitin vasta vuosi sitten Netflixistä.

Downton Abbey - Muistojen aika on näyttävä kertaus sekä sarjan tapahtumiin että 1900-luvun alkupuolen aristokraattien ja heidän palvelijoidensa elämään. Kirja on kuvitettu runsaalla kädellä. Suurin osa kuvista on tuttuja tv-sarjasta, mutta joukossa on myös promokuvia ja muutamia making of -otoksia. Ihan jo kuvissa riittää silmäniloa pitkäksi aikaa.

Teksti on helppolukuista ja mukavasti kirjoitettua. Fellowes paitsi kertaa sarjan tapahtumia (lopusta löytyy jopa kaikkien kuuden kauden jaksojen tiivistelmät), kertoilee laajemmin esimerkiksi suurten kartanoiden tavoista ja elämästä. Erityisesti jäi mieleen maininta siitä, kuinka isäntäväki ei halunnut keittiön hajujen - etenkään mahdollisten käryjen - kulkeutuvan juhlatiloihin ja tämän takia keittiöt sijoitettiin yleensä mahdollisimman kauas. Jossakin kartanossa matkaa keittiöstä ruokasaliin oli 500 metriä! Kuulemma ruoka ei ollut koskaan pöytään tullessaan kuumaa, hyvä jos lämmintäkään.

Tiedän, että nämä oheistuotekirjat ovat joidenkin mielestä silkkaa rahastusta, mutta minä pidin tästä yksilöstä kovasti. Oli jotenkin lohduttavaa viettää muutama ilta sarjasta tuttujen hahmojen kanssa ja ihastella Downton Abbeyn kartanon hulppean upeita huoneita.

Muistojen aika on varmasti mieluisaa luettavaa Downton Abbeyn faneille, mutta uskoisin sen viehättävän ketä tahansa kyseisestä aikakaudesta kiinnostunutta lukijaa.

2 kommenttia:

  1. Tämä kirja on upean näköinen, olen ihastellut moneen kertaan kirjakaupassa. Mutta kun en ole sarjaa katsonut, on jäänyt kirjakin ostamatta. Minusta on hienoa, että tämmöiseen oheistuotteiseen panostetaan - tämä näyttää ihan laadukkaalta, sarjan ystäviä palvelevalta kirjalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MarikaOksa, Tämä on tosiaan todella näyttävä kirja. Vaikka et ole sarjaa katsonut, ehkäpä tämä kirja innostaisi katsomaan? ;)

      Poista