torstai 28. tammikuuta 2016

Wall and Piece

Banksy; Wall and Piece
Random House 2006, 240s.

Wall and Piece!
Voisiko graffititaiteeseen keskittyvällä kirjalla olla parempaa nimeä?
No tietenkään ei!


Maineikkaan katutaiteilijan töitä esittelevä kirja osui silmiin Goodreadsissa. Banksysta en etukäteen tiennyt mitään, mutta tämän kirjan lukemisen jälkeen mies ja hänen työnsä todellakin kiinnostavat. Banksyn henkilöllisyys on tarkoin varjeltu salaisuus, sillä ovatpa graffitit kuinka hienoja hyvänsä, laittomia ne ovat joka tapauksessa.


Banksy suosii graffiteissaan sapluunatekniikkaa, sillä se mahdollistaa nopean työskentelyn ja siistin lopputuloksen. Useissa kirjassa esitellyistä töistä mainitaankin työn tekemiseen kulunut aika, minuuteissa.


En ole aiemmin välittänyt graffiteista, mutta se on varmasti ollut seurausta siitä, etten ole nähnyt mitään laadukasta. Banksyn töissä on mainioita oivalluksia, huumoria tai poliittisia kannanottoja. Ei näitä voi verratakaan noihin paikallisiin, hätäisesti sutaistuihin "FUKC THE POLISE!" -töherryksiin.

Ei Banksy "pelkkiä" graffiteja kuitenkaan tee. Jo tässä kirjassa esitellään esimerkiksi taideteoksia, joita Banksy on muokannut uuteen uskoon. Idyllistä maalaismaisemaa esittävään öljyvärimaalaukseen on lisätty valvontakameroita, poliisin eristysnauhoja tai armeijan helikoptereita. Joitakin töitä valeasuinen Banksy on käynyt ripustamassa suoraan museoiden seinille, missä työt ovat ehtineet olla esillä vaihtelevasti muutamia tunteja tai lähemmäs kaksi viikkoa.

Tästä kirjasta on todella vaikea sanoa mitään (tarpeeksi) järkevää. Todella hieno kokoelma upeita töitä. Ja ehkäpä kaikkien aikojen paras takakansitekstikin:

4 kommenttia:

 1. Banksy on [iso adjektiivi]. Luepa Jari Järvelän Tyttö ja rotta. Tämän postauksen perusteella päättelen näes, että et ole sitä vielä lukenut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, oikeassa olet, en ole Tyttöä ja rottaa lukenut. En ole ajatellut sen olevan ollenkaan mun kirja, mutta täytyypä ottaa vähän paremmin selvää :)

   Poista
 2. Graffitit mielletään usein rumiksi töherryksiksi (mitä ne kyllä valitettavan usein ovat), mutta Banksyn työt ovat taidetta, ne ovat hienoja ja ajatuksella tehtyjä - vaikka laittomia ovat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jassu, No sepä se, ei näitä ihan perusgraffiteiksi voi sanoa :)

   Poista