maanantai 11. tammikuuta 2016

Valokuvan historia

Tom Ang: Valokuvan historia
(Photography: The Definitive Visual History, 2014)
Docendo 2015, 383s.
Suom. Eero Sarkkinen

Tom Angin Valokuvan historiaa olen lukenut pitkään ja hartaasti. Kirjassa ei tyydytä kertaamaan vain kuuluisia valokuvia ja valokuvaajia, vaan Ang perehdyttää myös kameroiden kehitykseen. Minulta useimmat tekniset jutut menivät iloisesti yli ymmärryksen, mutta silti oli mielenkiintoista lukea kuinka nykytilanteeseen - kamera lähes jokaisella matkapuhelimen omistajalla - on päästy.

Valokuvan noin parin sadan vuoden ikäiseen historiaan mahtuu valtavasti asiaa. Valokuva itse on muuttunut halveksitusta kuvataiteen haastajasta lähes turruttavan tavalliseksi ja arkiseksi. Aluksi valokuvia muokattiin muistuttamaan maalauksia, nykyisin kuvien muokkaamisen rajana on vain mielikuvitus.

Valokuvan historia on luonnollisesti runsaasti kuvitettu teos. Tietoa löytyy päätekstin lisäksi tietolaatikoista ja kuvateksteistä.Ang nostaa erityisesti esille 34 valokuvaajaa Profiili-aukeamilla. Valokuvaajat esitellään lyhyesti ja aukeaman muu tila on pyhitetty muutamille valokuville. (Pahoittelen näiden kuvien tasoa. Etenkin tällaisen kirjan kohdalla postauksenkin kuvien pitäisi olla laadukkaita.)


Tähtäimessä-aukeamilla taas pääsee tutkimaan jotakin tunnettua valokuvaa noin 3/4 -aukeaman kokoisena. Kuva ja sen taustat esitellään jälleen tiiviissä tekstipätkässä ja lopuksi ohjataan katsomaan kuvasta joitakin tiettyjä kohtia ja kerrotaan niistä tarkemmin.

Vaikka Valokuvan historialla on näköä ja kokoa, siinä ei tietenkään päästä paljoa pintaa syvemmälle. Tämän kirjan jälkeen jääkin halu tutustua paremmin tiettyihin valokuvaajiin ja etenkin heidän töihinsä. Vaikka minä en edelleenkään osaa etsiä kuvista "toistuvia kolmiomuotoja" tai muuten analysoida niiden asettelua tai valaistusta, ajattelin ottaa yhdeksi tämän vuoden tavoitteeksi lukea edes muutaman valokuvateoksen. Yhden kirjan pistin jo tilaukseen.

Tämä Angin kookas kirja on näyttävä ja kuvat pääsevät hyvin oikeuksiinsa laadukkaalla paperilla. Ainoa huono puoli on kirjan paino: tätä ei todellakaan voi lukea rennosti röhnöttäen, vaan kirja tarvitsee kunnollisen alustan tai lukija todella vahvat kädet.

2 kommenttia:

 1. Kiinnostavan kuuloinen kirja ja nuo isot valokuvat näyttävät kyllä hienoille. Kannesta tulee ihan mieleen Maija Poppanen, mutta se taitaa enemmänkin johtua siitä, että luin kysyisen kirjan juuri :D
  Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jassu, Hauska mielleyhtymä! :D
   Tämä on tosi upea kirja ja riittoisa: vaikka tyytyisi pelkkään kuvien katseluun, niin ei tätä ihan hetkessä selata.

   Poista