sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Ester & Isak

Jessica Schiefauer: Ester & Isak
(När hundarna kommer, 2015)
Karisto 2016, 279s.
Suom. Säde Loponen

Yritän parhaillaan lääkitä lukujumia. Perjantai-iltana linnoittauduin sänkyyn ison kirjapinon kanssa heti lasten mentyä nukkumaan ja aloin lukea Jessica Schiefauerin nuortenkirjaa Ester & Isak.

Ester ja Isak hullaantuvat toisiinsa hetkessä. He viettävät lähes kaiken vapaa-aikansa yhdessä, mieluiten kahdestaan. Jotakin kuitenkin tapahtuu ja yhtäkkiä Isak ei enää haluakaan olla kaiken aikaa Esterin kanssa. Tulee riitaa, sanomista, jonkinlainen ero. Isakin pikkuveli Anton ajautuu kummalliseen seuraan ja kun kalastamassa ollut teinipoika hakataan kuoliaaksi, Anton on paikalla. Kaikki muuttuu ihan sekopäiseksi.

Ester ja Isak oli siinä mielessä hyvää lääkettä lukujumille, että se tuli ainakin luettua - vieläpä nopeasti, alle päivässä. Kirjassa on paljon hyvää, vaikka ei sitä mitenkään kivaksi kirjaksi voi sanoa. Antonin muuttuminen jää uskottavasti huomaamatta jopa läheisimmiltä ihmisiltä ja lukijanakin olin loppuun asti valmis uskomaan, että pohjimmiltaan hän ei ehkä ollutkaan paha. Esterin ja Isakin rakastuminen on käsittämättömän nopeaa ja kaikennielevää. Rainbow Rowellin Eleanor ja Park oli mielestäni liian teinikiimainen, mutta tämä on sitä moninkertaisesti. Esterin ja Isakin suhde tuntuu perustuvan pelkästään jatkuvalle naiskentelulle ja orgasmintavoittelulle. Noin muutenkaan heidän suhteensa ei ole erityisen vakaalla tai terveellä pohjalla, mikä korostuu etenkin sen ääneensanomattoman (ja toiselle epäselväksi jäävän) eron jälkeen.

Jo lukiessa pistin merkille kirjassa jotenkin merkittävässä roolissa olleet koirat ja nyt alkuperäisen nimen tarkistaessani oletan, että koirat varmaankin symboloivat jotakin suurempaa. En vain yhtään tiedä mitä.

Ester ja Isak oli koukuttavaa luettavaa, mutta loppujen lopuksi se taisi herättää enemmän kysymyksiä kuin olisin kaivannut.

33 kommenttia:

 1. Aika hurjaa. Ovatko nuorten kirjat nykyisin kiimaisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulevi, en usko että kaikki ovat. Mulle on vain sattunut pari lähmäistä tapausta.

   Poista
 2. Nuortenkirjoja yritän jonkin verran lukea, mutta ne tahtovat jäädä muiden kirjojen jalkoihin. Tai sitten fiilistelen vanhojen kirjojen parissa - niiden, joita luin kun olin teini :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkea kirjasta, minäkin luen hyvin vähän nuorten kirjoja. Vanhojen kirjarakkauksien kanssa olen aika varovainen, koska mieluummin pitäisin ne hyvät muistot kuin pilaisin ne lukemalla nyt uudestaan ja toteamalla kirjan sittenkin keskinkertaiseksi tai jopa huonommaksi. :)

   Poista
 3. Nuortenkirjat ovat usein hyviä lukujumin selättäjiä!
  Kuvaustasi lukiessa tuli kyllä vähän kukkahattutäti-fiilis. Eihän seksuaalisuuden kuvaamisessa nuortenkirjallisuudessa mitään pahaa ole, mutta ehkä aivan tuontapaisesta, "teinikiimaisesta" käsittelytavasta en tykkää, enkä tykkää kyllä aikuistenkirjoissakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amma, No kun mulla on vähän sama juttu. Seksiä saa olla, mutta en minäkään kaipaa mitään yksityiskohtaista selostusta. Ylipäätään suuremmat tunnelataukset välittyvät silloin, kun vasta _melkein_ tapahtuu jotakin.

   Poista
 4. Onnea lukujumin selättämiseen! Aina ei vaan suju, malttia. Itse en lue nuortenkirjoja, joten en osaa sanoa tästä kirjasta mitään. Huomasin että olet lukenut Brockmolen Kirjeitä saarelta. Itse pidin siitä kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riitta k, Lukujumi tuntuu olevan harvinaisen sitkeässä, mutta kyllä se taas joskus väistyy. Toivottavasti pian.

   Kirjeitä saarelta oli oikein kiva kirja. :)

   Poista
 5. En lukenut teininäkään kauhean paljon nuorten kirjoja, mutta nykyisin se on jäänyt entistäkin vähemmälle. En tiedä, olisiko tämä kirja minun juttuni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hande, minä luin kyllä paljon nuortenkirjoja, mutta en muista että niissä olisi ollut varsinaista seksiä juuri ollenkaan. Pussailua ja kiehnäämistä lähinnä.

   Luulen, että et menetä mitään vaikka jättäisit tämän kirjan lukematta.

   Poista
 6. Tämä on lukulistalla ja ehkä valitsen itsekin hetkeen jolloin on lukujumin tynkää. Nopealukuisuudesta plussaa.

  Teinikiima tuskin itseäni haittaa, se on nuoruudesta vielä niin tuoreessa muistissa -hahah. :D
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, Jään odottamaan mielipidettäsi!

   No ja kyllä minäkin muistan, miten hormonit hyrräsivät suurilla kierroksilla, mutta kun tällä kirjan pariskunnalla ei tuntunut olevan _mitään_ muuta yhteistä kuin sänky! :D

   Poista
 7. Kuulostaa aika rajulta ja erikoiselta nuortenkirjalta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katriina, Tämä on raju. Tarinassa on paljon hyvää, mutta minusta painopiste olisi saanut olla enemmän jossain muualla kuin Isakissa ja Esterissä.

   Poista
 8. Nuortenkirjat kiinnostaa kyllä, mutta olen seurannut tosi huonosti uutuuksia viime aikoina. Tätä en siis ollut huomannut ja vaikuttaa vähän, että en taida lisätä lukulistalleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veera, Ymmärrän. Minä olen sen verran hidas lukija, että vaikka haluaisin lukea paljon nuortenkirjojakin, en vain kerta kaikkiaan ehdi. Tai saa aikaiseksi. Priorisoin lukemiseni yleensä toisella tavalla.

   Poista
 9. Jos ne on niinku tyttö- ja poikakoira :D

  Nuortenkirjat ei kuulu kovin vahvasti lukemistooni, mutta pidin paljon Anu Holopaisen kirjasta Ihon alaiset. Myöskään John Greenin Tähtiin kirjoitettu virhe ei ollu ollenkaan hassumpi. Ko. aiheesta olisi saanut helposti monella tavalla huonomman toteutuksen aikaan. Nämä kaksi olen blogiaikana lukenut ja siinä taitaakin lukemani nuortenkirjat olla. Tai no, jotain engl.kielisiä olen lukenut, jotka varmaan voitaisiin nuortenkirjoihinkin laskea.

  VastaaPoista
 10. Minulla ei ole lukujumia, mutta perhe varmaan toivoo, että pitäisin kirjapaastoa ;)
  Nuortenkirjoja en ole viime aikoina hirveästi lukenut eikä tämä arvio nyt hirveästi houkutellutkaan niiden pariin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiina, Ymmärrän, ettei tämä blogiteksti oikein myyvä tainnut olla. :) Vaikka mulla onkin tästä paljon negatiivissävytteistä sanottavaa, niin oli tässä paljon kiinnostavaakin.

   Poista
 11. Minusta tämä oli mahtava. Tunnelma ja jotenkin kirjan psykologinen jännite tekivät tästä todella voimakkaan lukuelämyksen. Olen lukenut myös Schiefauerin Pojat josta en pitänyt läheskään yhtä paljon, mutta onneksi tartuin tähän <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krista, no tunnelma tässä kyllä on vahvuus, se on totta!

   Poista
 12. Minkäs ikäisiä nämä teinit ovat? Ymmärrän teiniaikojen palavat "rakastumiset", koska silloinhan kaiken kokee niin voimakkaasti. Itsekin olin palavasti "rakastunut" erääseen kundiin, jota en tietenkään koskaan saanut: paneminen ei olisi tullut mieleenkään vielä silloin :D

  Minulla lukujumiin (tai kohdallani on yleensä vaikeus tietää, millaista kirjallisuutta haluan juuri sillä hetkellä lukea) auttaa yleensä japanilaiseen kirjallisuuteen tarttuminen. Monesti jos aloittelen ja jätän kesken kirjoja muutaman sivun jälkeen enkä saa oikein otetta mistään kirjasta, otan lukunn japanilaisen kirjan ja kas lähtee lukeminen sujumaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, Tarkkoja ikiä tässä ei taidettu mainita, mutta Isak oli vähintään 18, koska hänellä oli moottoripyörä. Ester oli vuoden tai kaksi nuorempi. Ja juuri tuon tunnistan ja muistan hyvin: että sitä rakastui ihan pohjattomasti johonkin, vaikka vastapuoli ei välttämättä tiennyt koko asiasta. Mutta että ne palavat tunteet eivät olleet sama asia kuin jatkuva naiskentelu.

   Mä olen kokeillut tähän lukujumiin aika lailla kaikkia "luottojuttuja". Kingin uusimman sain sentään luettua ja ihan kohtuullisella halullakin, mutta nyt ei taas oikein mikään iske tarpeeksi. Pitäisi ehkä kartoittaa vähän tarkemmin, millaisten kirjojen kanssa lukuflow on parhaimmillaan. :)

   Poista
 13. Mä luen paljon muortenkirjoja, mutta tää kuulostaa vähän liian vakavalta. Nuortenkirjoilta kaipaan just sellaista tiettyä kepeyttä, joka ei aina toimi aikuisten kirjoissa. Mutta jos tässä hakataan joku teini kuoliaaksi, niin ei ehkä ole mun kirja. :-/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reeta, No vähän sama mulla! Onhan se hyvä, että nuortenkirjoissakin on eri tasoja eikä vältellä rankkojakaan aiheita, mutta minä olen sittenkin ehkä enemmän niiden kepeiden nuortenkirjojen ystävä.

   Poista
 14. Minä en oikeastaan lue nuorten kirjoja, en edes niitä, joita on sanottu sopivan meille jo villeimmät nuoruusvuodet ohittaneille. Pitäisi, ehkäpä, sillä jos sitä unohtuu liian omaan lokeroonsa, saattaa menettää yllättävän paljon niistä muista. Ja toisaalta, jos katsoo kolmessa vuorokaudessa kolme tuotantokautta norjalaista nuortensarjaa Skamia, on hassua edes yrittää perustella itselleen miksei kirjallisuudessa tartu siihen, joka ei ehkä ensisijaisesti ole itselleen kohdistettu.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura, Joo, omalta mukavuusalueelta olisi hyvä poistua edes silloin tällöin. :)

   Poista
 15. Minä luen ihan mielelläni nuortenkirjoja, mutta tämä ei taida olla minua varten. Taitavat olla lapset tulossa siihen ikään, etten halua lueskelle nuorten kiimasta kovin konkreettisesti vaikka se tietysti taitaa aikamoista teinimenossa ollakin...

  VastaaPoista
 16. Ompa tosiaan...erikoinen. Teinidraamaa potenssiin sata, vähän rujompaa kuin kappas vaan, Minttu sekä Ville... ��

  VastaaPoista
 17. nyt kun taas pistin oman blogin parin vuoden tauon jälkeen pystyyn niin tuli sellanen olo että ehkä tämäkin kirja pitäs lukea ihan vain vaikka vastapainoksi viimeisimmälle kirjalle, jonka luin

  VastaaPoista