torstai 12. tammikuuta 2017

Y: The Last Man


Brian K. Vaughan: Y The Last Man, Books one - five
Vertigo 2008-2006
Pencillers: Pia Guerra, Goran Parlov & Paul Chadwick

Joulupukki lelli minua monilla sarjakuvalahjoilla. Yhdestä paketista sain Brian K. Vaughanin käsikirjoittaman Y: The Last Man -sarjan kaksi ensimmäistä kirjaa. Kuten Saga, tämäkin on alunperin ilmestynyt lyhkäisinä sarjakuvalehtinä ja näistä löytyy monenlaisia kokoelmia. No, joka tapauksessa joulupukki toi kaksi ensimmäistä nidettä ja kun niihin niin suuresti ihastuin, pukin apulainen ilmoitti että saan jälkitoimituksena loputkin osat.

Y: The Last Man on tarina maapallon viimeisestä miehestä. Tuntemattomasta syystä kaikki maapallon Y-kromosomilliset nisäkkäät kuolevat samalla hetkellä. Kaikki paitsi Yorick Brown ja hänen miespuolinen apinansa Ampersand. Runsaasti naisiakin kuolee miesten mukana muun muassa lentokoneonnettomuuksissa, eikä yhteiskunta - tai oikein mikään muukaan - pysy ruodussa. Kaikkialla vallitsee kaaos ja paniikki. Yorick lähtee New Yorkin asunnostaan kohti Washingtonia, kongressiedustaja-äitinsä luokse. Matka on pitkä, mutta vielä pidemmäksi sen tekee se, että matka on tehtävä pääasiassa jalan. Yorickin on tietenkin kaiken aikaa salattava sukupuolensa, sillä eivät kaikki naiset kaipaa miehiä maailmaansa. Monen mutkan kautta Yorick ja häntä suojelemaan määrätty Agentti 355 tutustuvat tohtori Manniin ja yhdessä tämä kolmikko yrittää selvittää, miksi Yorick on yhä elossa ja mikä muut miehet tappoi. Yorick itse tosin on kiinnostuneempi pääsemään Australiaan, missä hänen tyttöystävänsä oli katastrofin tapahtumahetkellä.

Tarinasta ei puutu käänteitä, vastoinkäymisiä, vauhtia tai edes sotilaita, astronautteja, vakoilijoita ja ninjoja. Ah, ja Amazoneja, jotka ovat silponeet toisen rintansa irti osoitukseksi... no jostakin ylevästä ja miehiä väheksyvästä syystä. Vaikka juonikuvioita tuntuu olevan hurjat määrät ja niiden yhteen punoutumista piti odotella jonkin aikaa, kokonaisuus on kuitenkin lähes täydellinen. Sanon lähes, koska aivan tarinan loppupäässä osa loppuratkaisuista tuntui vääriltä. Piirrosjälki on tasokasta ja siellä täällä ehokeinona käytetyt erilaiset piirrostyylit toimivat loistavasti. Ajallisesti tarina kestää vuosia, mutta näin melko pötköön luettuna minä en ainakaan olisi sitä tajunnut, elleivät hahmot olisi ajan kulumisesta useaan otteeseen puhuneet.

Vähän jupisutti, mutta enemmän hämmästytti, tämä yhteen kirjaan liimattu varashälytin! Onneksi se oli läntätty tuolla lailla ison kuvan päälle, eikä peittämään puhekuplaa.


Sarjakuvia siis luen edelleen. Jostakin syystä en ole päässyt alkua pidemmälle kuin yhden romaanin tapauksessa ja luulen, että sekin jää lopulta kesken. Eli paha lukujumi vaivaa, ja turhauttaa, mutta kyllä se taas jossain vaiheessa ohi menee.

6 kommenttia:

 1. Y: the Last Man on huippu, tosin viimeinen osa oli suunnaton pettymys (varoitan etukäteen). Yksi parhaita sarjakuvasarjoja, mitä olen lukenut. Ahmin kaikki osat viime vuonna maaliskuun aikana. En blogannut tästä, mutta suositellut olen aina kun saan tilaisuuden. :) Nyt odottelen Saga 5-kokoelmaa kirjastosta. Harmi, kun Vaughanilta on käsittääkseni muitakin sarjakuvia, niitä ei vaan meidän kirjastoon ole hankittu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niina, Näissä viidessä kirjassa on koko sarja, joten ehdin jo kohdata muutamia pettymyksiä. Harmitti etenkin se aivan viimeinen luku, mutta jo sitä ennen jätin ilahtumatta muutamasta käänteestä.

   Joka tapauksessa todella hyvä sarja :)

   Meidän kirjastossa on Sagat ja tämän sarjan eka kirja (tuo sama kuin mulla) sekä yksi muu, jonka nimeä en just nyt muista vaikka se on mulla lainassa :D

   Poista
  2. Kas, en teinnytkään, että siitä on tuollainenkin painos olemassa. Minä luin sen 10 osassa, olisiko ollut sitten jokainen osa yksittäinen lehti.

   Poista
 2. Vaikka pidin Y: the Last Manista, niin Vaughanin sarjakuvista silti Saga on minulle ykkönen (luen englanniksi, joten vol. 7 menossa). Olen Paper Girlsia lukenut kahden volumen verran (pitäisi blogata 2:sta), mutta se ei oikein ole imaissut mukaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raija, Onko Saga vol. 7 jo ilmestynyt?? Luulin, että vasta joskus touko-kesäkuussa! Kyllä minullekin Saga on - ainakin vielä - se ykkönen ja toivon, että aikanaan sen lopetus ei herätä näin ristiriitaisia tuntemuksia.

   Paper Girlsiä olen harkinnut hankkivani omaksi, mutta saa nyt sitten nähdä... Sekinkö siis jatkuu vielä? Luulin, että se olisi tuollainen kahden volumen kokonaisuus. (Voi kun näille Volumeille ja Bookeille olisi joku selkeä suomenkielinen vastine! Ehkä onkin jo, mutta minä en vain ole sanastosta tarpeeksi hyvin perillä.)

   Mutta tosiaan, kyllä tämäkin sarja hyvä on. :)

   Poista
  2. Sagan Volume 7 ilmestyy maaliskuussa Kindle-versiona. Minä ostan e-irtonumeroita (#41 on ilmestynyt), joten luen sen seiskan pikkuhiljaa kerryttäen. Paper Girls ei päättynyt vol. 2:een, vaan tarina jatkuu. Ei aavistustakaan kuin pitkä sarjasta tulee.

   Poista