torstai 17. marraskuuta 2011

Brooklyn

Colm Tóibín: Brooklyn
(Brooklyn, 2009)
Tammi 2009, 313s.
suom. Kaijamari Sivill

Tämä kirja on ollut näyttävästi esillä blogeissa kutakuinkin ilmestymisestään asti. Arviot ovat olleet pääsääntöisesti ylistäviä ja luonnollisesti lukijan odotukset ovat silloin korkealla. Tarina nuoren irlantilaistytön muutosta amerikkaan 50-luvulla on jo ideana sellainen, että pakkohan tähän on rakastua.

Eilis asuu Irlannissa äitinsä ja isosiskonsa Rosen kanssa. Perheen isä on kuollut muutama vuosi sitten ja pojat ovat muuttaneet töiden perässä Englantiin. Tulot ovat pienet, ainoastaan Rosella on kokopäivätyö. Vähän kuin huomaamattaan Eilis huomaa olevansa muuttamassa Brooklyniin. Siellä odottaa alivuokralaishuone ja työ paikallisessa kaupassa. Sopeutuminen uuteen kaupunkiin ei ole helppoa. Päivät täyttyvät töistä ja pian myös kirjanpitäjän opinnoista. Eilis tapaa hurmaavan nuoren miehen, Tonyn, ja elämä alkaa jo tuntua hyvältä, kun Irlannista saapuu suruviesti ja Eilisin on matkustettava kotiinsa.

Minulle Brooklyn oli iso pettymys. Yleensä eläydyn kirjaan kuin kirjaan helposti. Henkilöt tuntuvat läheisiltä, vaikka kaikista en aina pidäkään. Brooklynissa en tykännyt oikein kenestäkään! Paitsi Tony vaikutti mukavalta mieheltä. Etenkin Eilis ärsytti valtavasti! Ymmärrän kyllä, että nuori tyttö voi olla helpostikin ympäristön ja olosuhteiden vietävissä, mutta herranen aika, kyllä nyt joku oma tahto pitäisi löytyä. Eilis vaikutti myös rasittavan lattealta tunne-elämässään. Minulle jäi arvoitukseksi, miksi Eilis tapaili Tonya, sillä mitään ihastumisen tai varsinkaan rakastumisen tunteita en tavoittanut.

Lisäksi suomennoksessa oli muutama omituinen virhe. Joskus virheet on helppo jättää omaan arvoonsa, joskus taas niihin kompastuu kunnolla, kuten vaikkapa tähän: "Eilis huomasi että äiti käveli hitaasti, ylpeän ja arvokkaan oloisesti vilkuilematta oikealle eikä vasemmalle --". Jos nämä muutamat virheet jättää huomioimatta, niin olihan Brooklynin kieli sujuvaa ja helppoa luettavaa, mutta minä en osannut näitä sivuuttaa.

Voi blaah. Ehkä olisin pitänyt tästä kirjasta enemmän ilman niitä huikeita ennakko-odotuksia. Toisaalta luulen, että kirja kärsi myös siitä, missä välissä sen luin. Kesken kirjan sain nimittäin postissa sellaisen teoksen, jota en uskaltanut odottaa vielä aikoihin ja jonka pariin halusin päästä mahdollisimman pian. Mutta jopa nämä olosuhteet huomioonottaen antaisin Brooklynille korkeintaan kaksi ja puoli tähteä, jos tähtiä jakelisin.

9 kommenttia:

 1. Ooh, olipa mielenkiintoista lukea ihan erilainen mielipide kirjasta, joka on ollut minun kirjavuoteni kirkkaimpia tähtiä! Oikeasti tosi hyvä, että joku on tätäkin mieltä, koska yksipuolinen ylistys luo tosiaan mahdottomia odotuksia. Pitäisi melkein tutkia asiaa enemmän, mutta äkkiseltään sanoisin, että viime aikoina lukemistani kirjoista suurimmat elämykset ovat olleet ne, jotka olen saanut löytää itse ilman muilta kuultua hehkutusta. Mutta kyllä siis silti pidän ehdottomasti siitä, että muiden blogeista löytää hyviä kirjasuosituksia. Ristiriitaista!

  Hassua muuten, että ymmärrän hirveän hyvin, miten Brooklyn voisi ärsyttää ja jättää kylmäksi, vaikkei minulle käynytkään lainkaan niin.

  VastaaPoista
 2. Hauska lukea, miten sinä ärsyynnyt Ellisin tahdottomuudesta, minulle nimittäin tapahtui sama kirjassa Jean Kwokin Käännöksiä Kimberlyn kohdalla. Se väritti koko makuni suitsutettuun kirjaan. Mutta sain lääkettä haavoilleni luettuani juuri Hotelli Panaman, sillä pienessä japanilaistytössä, Keikossa, on dynamiittia jopa asuessaan sodanaikaisessa USAssa.

  Minulle Brooklyn oli koskettava kirja, mutta minlle kaikki mikä sivuaa Irlantia, uppoaakin kuin kuuma veitsi voihin.

  VastaaPoista
 3. En tiedä, ehdinkö lukea tämän vielä tämän vuoden puolella, mutta aion lukea kyllä. Jännä nähdä, millaiseksi lukukokemus minulla muodostuu ;)

  Ja hmm..mitähän kirjaa siis luet nyt?

  VastaaPoista
 4. Oli tosiaan mielenkiintoista lukea mietteitäsi Brooklynista, koska olen niin monien kehuvien blogiarvioiden myötä päättänyt pitää kirjasta, vaikken ole sitä vielä lukenut. Mutta nyt tuli toisenlainen näkökulma. :)

  Susan tavoin minäkin mietin, että mitä mahdat lukea...

  VastaaPoista
 5. Minua häiritsi Eilis henkilönä, mutta muuten olin lukukokemukseen suhteellisen tyytyväinen. Lopun avonaisuus kyllä häiritsi. Oma arvioni:

  http://kirja-kirppu.blogspot.com/2011/09/colm-toibin-brooklyn.html

  VastaaPoista
 6. Siis apua, voiko Keltaisen kirjaston kirjalle edes kuvitella antavansa vain kaksi tähteä! ;) No ei, Karoliinan tavoin minäkin ymmärrän, että pidit henkilöitä ärsyttävinä tai etäsinä (Kirjahamsterin Rea taisi olla samaa mieltä). Minulle he olivat kuitenkin eläviä ja sekä kirjan tunnelma että kielelliset ja kerronnalliset ratkaisut kolahtivat.

  Minäkin odotan uteliaana, mitä luet nyt!

  VastaaPoista
 7. Karoliina, Minä yritin ihan väkisin tykätä tästä kirjasta! Syytin milloin väsymystä tai huonoa keskittymistä, mutta pakko se oli lopulta tunnustaa, että tämä ei ollut minun kirjani.

  Ihan totta muuten, joskus ne parhaimmat kirjakokemukset tulee blogivinkkien ulkopuolelta. Toisaalta taas blogeista saa ihan mielettömästi hyviäkin vinkkejä. Hankalaa :)

  Leena, Minäkään en lämmennyt Käännösten Kimberlylle. Tarina kosketti, mutta henkilö oli aika etäinen. (Tai näin ajattelen nyt, en enää muista, mitkä olivat ajatukseni heti kirjan luettuani.)

  Minä ajattelen edelleen, että tämän kirjan aihe oli juuri sellainen, josta yleensä pidän paljon. Mutta ehkä Toíbínin kerronta etäännytti liikaa.

  Susa, Tämä oli joutuisasti luettava kirja. Luulen, että jos tähän ihastuu, niin tämän lukee hetkessä. :) Odotan mielenkiinnolla, millaisen vaikutuksen kirja sinuun tekee!

  Katja, Minäkin olin varma, että pidän tästä. Toivottavasti kirja ei sinulle ole pettymys. :)

  Jenni, Minä en kokenut loppua kovin avoimeksi, mutta Eilisin suhtautuminen kaikkeen tuntui omituisen haahuilevalta.

  Niin tosiaan, kävin lukemassa kaikki arviot, mitä Brooklynista löysin, mutta niitä oli niin hirveä määrä, etten sitten jaksanut linkittää mitään. Oli kyllä tarkoitus mainita postauksessa, mutta kiitos kun laitoit linkin tänne!

  Maria, Minä kiukuttelin välillä nimenomaan sitä, että miten voi olla näin tyhmä kirja juuri Keltaisessa kirjastossa?! :D

  Ja tällä hetkellä luen järeää teosta, jonka nimi koostuu pelkistä numeroista, jonka tarinassa yhdistetään JFK:n murha ja aikamatkustaminen :)

  VastaaPoista
 8. Joko olet saanut käsiisi Stephen Kingin 11/22/63 -kirjan???

  VastaaPoista
 9. Villasukka kirjahyllyssä, Kyllä vain! :) Tilasin hyvissä ajoin ennakkoon, mutta yllätyin kun sain sen näin pian. Todella hyvä tarina, ainakin tähän mennessä! :)

  VastaaPoista