maanantai 28. marraskuuta 2011

Stephen King: 11.22.63

Stephen King: 11.22.63
Hodder & Stoughton 2011, 740s.

Muutama yö Mummulassa teki hyvää ja sain viimein luettua tämän Stephen Kingin uusimman kirjan. Tykkäsin kovasti, paljon enemmän kuin hitaasta lukuvauhdista voisi päätellä. Tempo on huomattavasti rauhallisempi kuin Kuvun alla -kirjassa, mutta minusta se sopi tähän vallan mainiosti.

En ole lukenut paljon aikamatkustusaiheisia kirjoja, mutta luulen että 11.22.63 on siinä genressä poikkeava. Jake Eppingillä, lukion äidinkielenopettajalla, ei ole käytössään aikakonetta vaan portaali, jonka kautta pääsee siirtymään vuoden -58 syyskuun yhdeksänteen, aina samaan kellonaikaan. Riippumatta siitä, viettääkö menneisyydessä tunnin vai vuoden, nykyajasta katsoen matka kestää aina kaksi minuuttia. Jokainen käynti on ensimmäinen, joten aiempien matkojen mahdolliset teot nollautuvat. Jake saa ystävältään tehtävän. Hänen on matkustettava menneisyyteen ja estettävä John F. Kennedyn murha.

Perhosvaikutus nousee keskeiseksi osaksi tätä teosta. Mikäli jokainen pieni muutos menneisyydessä voi muuttaa nykyisyyttä toisenlaiseksi, millaiset vaikutukset historiaan merkittävästi vaikuttaneen tapahtuman muuttamisella on? Voiko tulevaisuudesta matkannut henkilö ylipäätään elää menneisyydessä vaikuttamatta tulevaisuuteen? Entäpä mitä jos menneisyys ei halua tulla muutetuksi?

Kuten jo alkuun totesin, pidin tästä paljon. Vaikka välillä tuntui, että Oswald ja JFK jäivät taka-alalle, niin se ei haitannut. Viidessä vuodessa Jaken on pakko elää myös omaa elämäänsä ja siihen mahtuu paljon muutakin kuin tulevan tragedian estäminen. Kerronnaltaankin ehdottomasti nautittava lukuelämys. Suosittelen!

 "Sometimes life coughs up coincidences no writer of fiction would dare to copy."

3 kommenttia:

  1. Oi, ihanaa että bloggasit tästä! Minä luin mutta en kerta kaikkiaan ehtinyt kirjoittaa, ja se harmitti - laitan jotain kuukausikoosteeseen, mutta eihän se ole sama... Nyt voin linkittää sinun juttuusi :)

    VastaaPoista
  2. Booksy, no nyt muakin harmittaa, ettet ehtinyt blogata tästä! Niin kovin mielelläni lukisin, mitä sinulla on tästä sanottavaa :)

    Villasukka kirjahyllyssä, Toivottavasti tämän suomennosta ei tarvitse odottaa hirveän kauan. Toisaalta, hyvää kannattaa odottaa ;)

    VastaaPoista