perjantai 4. marraskuuta 2011

Kuvun alla

Stephen King: Kuvun alla
(Under the Dome)
Tammi 2011, 1116s.
Suom. Ilkka Rekiaro

Tämä postaus alkaa tyytyväisellä hiljaisuudella: Kuvun alla oli kuulkaa hyvä kirja! Tiedän olevani puolueellinen, sillä Stephen King on yksi suosikkikirjailijoistani, mutta siihen täytyy nyt vain sopeutua.

Chester's Millin pikkukaupungissa elellään suhteellisen rauhallista eloa. Kaikkien kanssa tullaan toimeen, vaikka ei ihan sydänystäviä ollakaan. Mutta kuinka suuresti ja nopeasti tilanteet voivat muuttua, jos kaupungin ylle yhtäkkiä ilmaantuu läpinäkyvä suojakenttä? Tuo kupu tipahtaa paikalleen vauhdilla, ääntäkään päästämättä, niin että kuvun katkaisemalta murmeliltakin menee hetki tajuta olevansa kuollut.

Kuvun alla on pullollaan henkilöhahmoja. Toiset ovat luonnollisesti suuremmassa roolissa kuin toiset, mutta yllättävän nopeasti opin tuntemaan kenestä milloinkin on kyse. Tarina etenee tasaisen vauhdikkaasti, eikä suvantokohtia tainnut juurikaan olla. Jos tätä kirjaa pitäisi johonkin verrata, niin mainitsisin Jerichon ekan tuotantokauden (paljon mielenkiintoisia hahmoja) ja William Goldingin Kärpästen herran (pätevätkö yhteiskunnalliset säännöt poikkeustilanteessa).

Toki minä ikuisena napisijana löysin tästä kirjasta valittamistakin. Lähinnä suomennoksesta. Todella paljon oli taas niitä kirjoitusvirheitä, mutta vielä enempi minua häiritsi se, että etelävaltiolaisittain puhuvan repliikit oli kirjoitettu mie/sie muotoon. Ei millään pahalla, mutta se ei ole oikein! Sisko keksi heti paljon sopivamman murteen tilalle, joten ehkä pitäisi laittaa Tammelle sähköpostia että voisitteko sitten seuraavaan painokseen vaihtaa nämä kohdat tampereeksi, kiitos.

Tykkäsin tästä jättiläisestä kovasti, mutta myönnän että jos sen olisi kirjoittanut joku muu, olisin varmaan tykännyt vähemmän. Kuvun alla ansaitsisi kunnollisen esittelyn, mutta koska mua väsyttää, en edes yritä olla fiksu. Tammen sivuilta löytyy hitusen lisätietoa, seuraamistani blogeista en Kupua vielä löytänyt.

15 kommenttia:

 1. Onpas järkäle! Nyt ainakin tiedän mitä lainaan poikaystävälleni kirjastosta sitten kun tämä kirja on saatavilla ilman varausta. Hän kun on niin nopea lukemaan, tykkää juuri tämän tyyppisistä kirjoista ja valittaa aina minulle, kun ei ole lukemista enkä osaa lainata hänelle koskaan kirjastosta mitään sopivaa :D Tämän tiiliskiven kanssa varmaan vierähtää useampikin ilta.

  VastaaPoista
 2. Mulla tosiaan tekisi myös mieli lukea tämä järkäle vanhana King-fanina, mutta en ole vielä ainakaan etsinyt käsiini, kun on noita muitakin järkäleitä jo ennestään odottamassa :)

  VastaaPoista
 3. Laura, ainakin mun mies tykkäs tästä tosi paljon - enempi kuin minä. Ja uskallan väittää, että tätä ei yhdessä illassa saa luettua nopeakaan lukija ;)

  Susa, On tämä ainakin mun mielestä sen verran nopeatempoinen järkäleeksi, että suosittelen mahdollisesta lukuruuhkasta huolimatta tarttumaan tähän :)

  VastaaPoista
 4. Siitä on jo aikaa kun luin tämän, taisi olla heti kun se ilmestyi englanniksi. Ei ollut minusta ihan mieleenpainuvin Kingin kirjoista, mutta tässä on intensiteettiä ja joitain hervottoman upeita kohtauksia... ja se perusteema sivistyksestä ja inhimillisyydestä on rautaa :-)

  VastaaPoista
 5. Yli tuhannen sivun kirja Stephen Kingiltä? Ei tule kesää.

  Minulla on sellainen tapa, etten ikinä jätä kirjaa kesken. En vaikka se olisi miten huono. Yksi harvoja poikkeuksia on Kingin kirja (jonka nimeä en enää muista), jonka aloitin kahdesti enkä ikinä päässyt loppuun asti. Siinä pieni tyttö eksyy metsään. Hohdon olen elokuvana kyllä nähnyt ja Riding the bullet, joka oli tosin surkea.

  Stephen King taitaa olla vähän sellainen, että joko tykkää tosi paljon tai sitten ei yhtään.

  VastaaPoista
 6. IIK ;) Luin vain ensimmäisen ja viimeisen kappaleen... Hyvää kannattaa siis odottaa!

  VastaaPoista
 7. Booksy, tätä lukiessa väkisinkin mietti, että miten sitä itse käyttäytyisi vastaavassa tilanteessa? (Tai edes jonkinlaisessa kriisissä :D ) Olisinkohan ihan nysvä, joka sanoutuisi irti kaikesta vastuusta?

  VastaaPoista
 8. Katri, Raskain sydämin olen joutunut hyväksymään tuon tosiasian, että kaikki eivät pidä edes Kingin kirjoista. *huokaus* ;)

  Ja pääsääntöisesti Kingin kirjoista on tehty ihan luokattoman huonoja filmatisointeja! Onneksi on niitä tosi hyviäkin (esim. Piina, Hohto ja Vihreä maili), mutta ikävä kyllä noita surkeita on järkyttävän paljon.

  Villasukka, Hih, mielestäni en kyllä laittanut mitään paljastavaa koko postaukseen, mutta ehkä parempi lukea vasta sitten myöhemmin :) Tämä ei noussut kaikkien aikojen parhaaksi Kingin kirjaksi, mutta minulle tämä oli ehdottomasti mieluinen!

  VastaaPoista
 9. Sama täällä! Mietin ihan samaa tämän kanssa... enkä haluaisi joutua tositestiin :D Pidän mieluummin illuusioni!

  VastaaPoista
 10. Punniskelin tätä kirjakaupassa yhtenä päivänä, mutta en sitten raaskinut itselleni tätä kuitenkaan ostaa! Armoton King-fani olen siis minäkin, ja tämä kyllä pitääkin lainata pikaisesti. Ehkä tämän voisi lukea joululomalla, kun aikaa olisi kunnolla.

  VastaaPoista
 11. Booksy, nimenomaan: minäkin haluan pitää harhaluuloni ihan rauhassa! :D

  Riina, Minä sain tämän synttärilahjaksi mieheltä. Tai no, kirjoitin sille listan kirjoista, jotka olisi tosi kivoja ja tämä oli löytyi tuolta listalta :)

  Tätä oli jännittävä lukea näin pyhäinpäivän alla, sillä kirjan tapahtumat ajoittuvat näihin aikoihin myös!

  VastaaPoista
 12. Jos mä olisin Kingin kustannustoimittaja niin olisin käskenyt sen vähentää kirjasta 400 sivua. Tosin King taitaa sanella hommat kustantamolle eikä toisin päin. ;)

  Kirjassa olisi ollut paljon siis poistamisen varaa mun mielestä, mutta ihan ok kirja kuitenkin, vaikkakin aika ällö. :D

  VastaaPoista
 13. Marjis, Minusta taas tuntui, että tästä ei olis voinut jättää mitään pois! Siinä vaiheessa kun kolmannes kirjasta oli jäljellä, meinasi tulla ihan paniikki, että eihän tämä nyt voi olla jo näin lopussa :D

  Toisaalta, minä en kokenut tuota kirjan henkilömäärääkään liialliseksi, joten ehkä siinä yksi "erimielisyyden" syy. :)

  Ja tosiaan minä en kokenut tätä edes kovin raa'aksi... Pakko alkaa ihmetellä itseään, että miten hirveän puolueellinen lukija tässä tapauksessa olenkaan! :D

  VastaaPoista
 14. Hieman pääsi yllättämään tämä tapaus, ennakko-odotukset olivat hieman eri suuntaiset - esim että kertoisi pidemmän ajanjakson tapahtumista, että ehtii tulla niitä kahnauksia :)

  Muutamia kertoja sattui silmään paukkumaisseja ja muita outoja suomennoksia, mutta hyvä oli kirja, tykkäsin.

  VastaaPoista
 15. Kata, kirjan paksuuden perusteella olisi tosiaan voinut olettaa kirjan kattavan pidemmän ajanjakson. Mutta toisaalta oli kai aika oleellistakin huomata, kuinka nopeasti ihmiset muuttuvat. :)

  Minäkin pistin merkille kirjoitusvirheitä, mutta kun napisen niistä melkein jokaisen kirjan kohdalla, niin päätin nyt jättää mainitsematta ;)

  VastaaPoista