maanantai 14. marraskuuta 2011

Nora & Alicia

Cecilia Samartin: Nora & Alicia
(Ghost Heart/Broken Paradise, 2004)
Bazar 2011, 390s.
Suom. Tiina Sjelvgren

Nora ja Alicia ovat parhaat ystävät. He ovat serkuksia ja vielä nuoria tyttöjä, kun Fidel Castro kannattajineen ottaa vallan Kuubassa. Hetkessä kaikki muuttuu. Nora perheineen pakenee Yhdysvaltoihin niin pian, kuin se on mahdollista, mutta Alician perhe jää Kuubaan. Vuodet kuluvat, eikä tilanne Kuubassa helpotu. Nora ja Alicia käyvät epäsäännöllistä kirjeenvaihtoa ja vaikka heidän elämänsä ovat hyvin erilaisia, ystävyys pysyy lujana. Nora viettää melko tavallista, yltäkylläistä elämää, kun taas Alician täytyy turvautua epätoivoisiinkin tekoihin edes pysyäkseen hengissä. Mutta elämä on kaiken taistelun arvoista, kunhan vain on toivoa.

En voi väittää, että olisin mitenkään hyvin perillä Kuuban historiasta. Toki tiedän, kuka Fidel Castro on ja koulussa on pääpiirteissään käyty tapahtumia läpi, mutta siinäpä se. Nora & Alicia valotti hyvin paljon sitä, millaista arki Kuubassa voi olla ns. rivikansalaisella. Siinä missä turisteille tarjotaan luksusta, paikalliset asuvat homeisissa ja ränsistyneissä taloissa ja joutuvat todella näkemään vaivaa saadakseen edes jotakin syödäkseen. Kaiken aikaa täytyy olla varuillaan, sillä melkein mitä tahansa voi tapahtua. Koska Samartin on itsekin paennut aikoinaan Kuubasta Yhdysvaltoihin, hän on osannut kuvata erittäin koskettavasti myös Noran vaikeuksia sopeutua uuteen kulttuuriin.

Tykkäsin tästä kirjasta erittäin paljon. Mielestäni tässä oli melko lailla kaikki hyvän lukuromaanin ainekset. Etenkin vallankumousta edeltäneen Kuuban kuvaukset olivat upeita, niin hyviä, että aurinko tuntui lämmittävän lukijaakin. Pidin useimmista henkilöistäkin, erityisesti Noran perheessä Kuubassa työskennelleestä Bebasta. Suomennosta täytyy kehua erikseen, käännös oli harvinaisen onnistunut.

Täydellinen kirja Nora & Alicia ei ole. Kirjan loppupuolella asiat kääntyvät hyvin dramaattisiksi, melkein liiankin. Mutta noin kokonaisuutena tämä on silti oikein onnistunut teos. Nora & Alicia herätti hyvin monenlaisia tunteita liikutuksesta jännitykseen ja helpotukseen. Suosittelen, mikäli tämä on vielä lukematta!

Nopealla haulla löysin seuraavat arviot: Naakku, Linnea, Marjis, Katja, Hanna ja Jossu.

Ai niin, tämän kirjan myötä myös kirjallinen maailmanvalloitukseni etenee Kuuban verran.

9 kommenttia:

 1. Olen kanssasi ihan samaa mieltä tästä kirjasta. Hyvin kirjoitettu, lukuromaanina tavattoman laadukas, mutta kuitenkin ehkä hieman liian dramaattinen.

  VastaaPoista
 2. Minäkin voisin yhtyä teihin molempiin. Oikein nautittava, monella tapaa hyvä lukuromaani (Kuuba-kuvaukset olivat niin eläviä!), mutta hieman naiivi ja dramaattinen noustakseen laatusuosikiksi. Minut tämä kuitenkin tempaisi eri tavalla mukaan kuin saman kirjailijan Senor Peregrino, joka on jäänyt ainakin toistaiseksi kesken.

  VastaaPoista
 3. Katja, Tismalleen!

  Karoliina, Samaa mieltä myös tuosta naiiviudesta. Silti enempi harmitti se lopun ylidramaattisuus...

  VastaaPoista
 4. Onnistunut valinta siis ;) Täytynee itsekin lukea joskus!

  VastaaPoista
 5. Villasukka kirjahyllyssä, kyllä oli hyvä valinta! :D Mua ihan harmitti sun puolesta, kun jostain muistin, ettet sinä ole tätä lukenut. Onneksi on kirjastot ;)

  VastaaPoista
 6. Pidin tästä, mutta en niin paljon kuin Samartinin edellisestä eli Señor Peregrinosta, jossa maagista realismia ja todella erilainen tarina. Ei ikinä ennen kerrottu.

  Nora & Alicia oli minulle liian ennalta-arvattava.

  VastaaPoista
 7. Leena, minä en ole vielä selvittänyt itselleni, mikä on suhteeni maagiseen realismiin :) Señor Peregrinoa voisin kuitenkin testata ihan jo kirjailijan vuoksi.

  VastaaPoista
 8. Senor Peregrino oli erittäin hyvä, ja siksi minua kiinnostaisi lukea tämäkin. Hmm, jossain vaiheessa sitten :)

  VastaaPoista
 9. Jenni, jään odottamaan ajatuksiasi tästä! Mutta ei mitään paineita, joskus se "jossain vaiheessa" antaa odottaa itseään ;)

  VastaaPoista