keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Ilmarin ihmelääke

Roald Dahl: Ilmarin ihmelääke
(George's Marvellous Medicine, 1981)
Art House 1993, 118s.
Suom. Asser Korhonen ja Antti Mäkinen

Voi, kyllä kannatti siirtyä iltasaduissa Dahlin kirjoihin! Heti oli nukkumaanmeno kivempaa, niin lapsille kuin äidillekin, kun luvassa oli reipasta ja ronskia meininkiä ihan parhaalla mahdollisella kuvituksella varustettuna. Niin kovasti pojatkin tästä pitivät, että luettiin välillä päivisinkin kun ei maltettu aina odottaa iltaan asti.

8-vuotias Ilmari asuu isän, äidin ja mummon kanssa maatilalla. Mummo ei ole lainkaan sellainen kiltti ja herttainen tapaus, vaan "itsekäs ja äreä vanha ämmä. Hänellä oli keltaiset hampaat ja hänen ryppyinen suunsa muistutti koiran pyllyä." Kaiket päivät mummo vain istuu nojatuolissaan ja huutelee käskyjä, vaatimuksia ja ilkeyksiä. Mummo tarvitsee lääkettään monta kertaa päivässä ja eräänä päivänä Ilmari päättää tehdä mummolle uuden lääkkeen. Ehkä sen avulla mummo viimeinkin tervehtyisi. Tai jos ei, niin ehkä lääke "posauttaa häneltä päälaen ilmaan." Miten se Ilmarin ihmelääke sitten vaikuttaakaan? No tietysti aika yllättävästi. :)

Vaikka Ilmarin ihmelääke on oikeastaan varsin kamala kirja, se riemastutti kovasti. Poikia nauratti kaikki ne ainekset, joita Ilmari ihmelääkkeeseensä laittaa ja hauskuutti mummon ällöttävät ruokasuositukset, kuten kaalimadot ja koppakuoriaiset.

Dahlin huumorin ystäville Ilmarin ihmelääke on ehdottomasti suosittelemisen arvoinen kirja!

6 kommenttia:

 1. Niin on! Olen täysin samaa mieltä! Ja mummo on kyllä niin ilkeä, ettei voi muuta kuin ihailla rohekaa Ilmaria! Dahl on huumorin ehdoton taituri!

  VastaaPoista
 2. Muistan kuinka ala-asteella opettaja luki äidinkielentunneilla meille aina ääneen Roald Dahlin kirjoja ja tämä sekä Jali ja suklaatehdas ovat jääneet mieleeni vahvasti. :)

  VastaaPoista
 3. Jee tämä on niin hyvä! Kuten Aletheialle, munkin luokalle luettiin ala-asteella Dahlin kirjoja ääneen. Tosin olin jo lukenut ne sitä ennen itse ;)

  Innostuin pari kuukautta sitten verestämään vanhoja muistoja ja ostin huuto.netistä 3 Dahlin kirjaa. Täälläkin on luettu niitä iltasatuna!
  Mun poikaystävä lukee mulle viikonloppuisin Kuka pelkää noitia :) Vieläkin jaksaa jännittää!

  VastaaPoista
 4. Dahl on ollut pitkään lukulistalla, mutta jotenkin unhoon painuneena. Aina tunkee kaikkea muuta eteen. Hyvä muistutus, pitääkin ottaa se Oswald-eno vaikk yöpöydälle, jos tulisi luettua!

  VastaaPoista
 5. Ai että, tämän lukemisesta on piiitkä aika! Meille hankittiin juuri Kuka pelkää noitia kirpparilta, senkin voisi lukea pitkästä aikaa. Mukavaa, että pojatkn pitivät!

  VastaaPoista
 6. Valkoinen kirahvi, Dahlin huumorissa taitaa olla parasta se, että se ihan oikeasti uppoaa monen ikäisiin :) Varsinkin tuo vanhempi poika hekottelee vieläkin kirjan jutuille, etenkin sille koiran pyllyn näköiselle suulle :D

  Aletheia, teilläpä on ollut kiva ope! Meille luettiin hyvin harvoin ja silloinkin jotenkin yleviä kirjoja, sellaisia muka-peitellyn opettavaisia. Mulla on Jali ja suklaatehdas lukematta, mutta elokuvan (sen vanhan version) olen kyllä nähnyt monesti.

  ANNI, Minäkin hankin juuri yhden Dahlin huuto.netistä. TBR 100 listalle olin laittanut Jaakko ja jättipersikan, vaikka sitä ei omassa hyllyssä ollutkaan. Eihän sitä listaa tietenkään voinut mennä muuttamaan, joten hankin kirjan ;)

  Maukka, minä en ole (uskoakseni) lukenut Dahlilta yhtään aikuisten kirjaa! Haluaisin kyllä ja omassakin hyllyssä on ainakin tuo Oswald-eno. Jotenkin jännittää, onko niissä huumoria ja jos, niin minkä verran ja millaista?

  Linnea, Minäkin haluaisin lukea Kuka pelkää noitia, mutta taidan säästää sitä hamaan tulevaisuuteen, että voin senkin lukea iltasatuina :) Se taitaa vielä olla pikkuisen liian jännä.

  VastaaPoista