torstai 5. huhtikuuta 2012

Tapani Löfvingin seikkailut ja e-kirjakokemuksia

Kyösti Wilkuna: Tapani Löfvingin seikkailut
WSOY 1955 (7.p), 242s.

Tapani Löfvingin seikkailut on ollut nimeltä tuttu "aina", mutta jostain syystä se on aiemmin jäänyt lukematta. Melkein jäi lukeminen kesken nytkin, sillä aloitin lukemisen e-kirjana, mutta lopulta älysin vaihtaa nenän alle perinteisen kirjan ja alkoihan se lukeminen sitten sujua.

Tapani Löfving oli tunnetuin isonvihan aikainen suomalainen sissipäällikkö ja kirja perustuu hänen omaan päiväkirjaansa, joka on muuten nähtävillä Porvoon Lyseon kirjastossa.  Kovin ehtiväinen, taitava ja onnekaskin Löfving oli, sen verran monessa hän ehti olla mukana. Monta kertaa Löfving piileskeli venäläisiltä tuvan/navetan/aitan ylisillä ja pakeni täpärästi milloin oveluudellaan, milloin katon tai lattian läpi. Pieni lemmenliekkikin siellä täällä pilkahtelee, kun Löfving törmäilee lapsuudenystäväänsä Riikkaan eri puolilla Suomea.

Kirjallisilta ansioiltaan Tapani Löfvingin seikkailut eivät kovin korkealle yllä, mutta otan tämän vaikka sivistyksen kannalta. Kiva, että sain luettua.

Mistä pääsenkin kertomaan kokemuksiani e-kirjoista. Kun voitin iPadin kirjaston arvonnasta, odotin eniten pääseväni tutustumaan e-kirjojen maailmaan. Etenkin vanhoja kirjoja löytyy runsaasti luettavaksi ihan ilmaiseksi ja tulihan niitä melko monta koneelle ladattuakin. Lukeminen sujui periaatteessa hyvin: fonttikokoa ja taustaväriä voi hivenen säätää, kirja avautui aina kivasti juuri siitä mihin jäi ja näytön alareunasta oli kätevä seurata, missä kohtaa kirjaa on menossa.

Kaksi seikkaa kuitenkin häiritsevät lukemistani todella paljon. Ensinnäkin, iPadin pinta heijastaa ikävästi. Luen yleensä olohuoneen nojatuolissa ikkunan edessä, joten kevätaurinko häikäisteli oikeastaan koko ajan. Enkä todellakaan halua pitää verhoja kiinni. Se toinen syy on ehkä eniten minussa: jos laitteella pääsee kätevästi nettiin, niin enhän minä lukea malta, vaan huomasin vähän väliä seikkailevani internetin ihmeellisessä maailmassa...

Vaikka ensimmäisestä sähköisenkirjan lukemisesta ei nyt oikein mitään tullutkaan, niin en luovuta. Enköhän minä tämmöiseenkin lukumuotoon totu ja opi valitsemaan lukupaikkani vähemmän valoisista paikoista.

4 kommenttia:

 1. Minua kiinnostaisi tuo joskus lukea, koska esi-isäni oli torpparina Tapani Löfvingin Hommanäs-nimisellä tilalla, joka on yhä olemassa ja sijaitsee Porvoon lähellä.

  Minulla on ihan hyviä kokemuksia e-kirjoista. Sain syntymäpäivälahjaksi Bookeen-merkkisen lukulaitteen. Siinä on niin sanottu elektronisen musteen näyttö eli näytössä ei ole taustavaloa ja se jäljittelee paperia. Näyttö ei myöskään heijasta valoa, joten ikkunan edessäkin voi lukea. Muutama kirja on tullut luettua ja juuri latasin Minna Canthin kirjoja laitteelle, klassikoita kun saa ladata ilmaiseksi.

  VastaaPoista
 2. Annika, Tässä kirjassa jäi oikeastaan harmittamaan se, ettei Löfvingin myöhäisemmistä vaiheista kerrottu mitään. Olisi ollut mukava kuulla, oliko Tapanin ja Riikan avioliitto onnellinen, saivatko he lapsia jne. Mutta ainakin tästä kirjasta saa jonkinlaisen käsityksen siitä, millaisen miehen torpparina esi-isäsi on ollut :)

  Minulla on iPadilla toistakymmentä mielenkiintoista kirjaa, mutta nyt en ole edes aloittanut lukemaan niistä mitään. Perinteinen kirja on niin paljon helpompi. Tai ainakin vielä tuntuu siltä...

  VastaaPoista
 3. Tapani Löfvingin seikkailut voi kuunnella YLE Areenasta äänikirjojen ja kuunnelmien puolelta. On hyvä lukija ja hyvä kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi, kiitos vinkistä! :) Hyvä lukija on aina eduksi.

   Poista