maanantai 30. huhtikuuta 2012

Minun Kiinani 1. Isän aika

Li Kunwu, P. Ôtié: Minun Kiinani 1. Isän aika
(Une vie chinoise 1 - Le temps du pére, 2009)
WSOY 2011, 254s.
Suom. Saara Pääkkönen

Minun Kiinani osui silmiin kirjaston sarjakuvahyllyssä ja koska nimi tuntui etäisesti tutulta, kuskasin sen kotiin luettavaksi. Tämä Isän aika on Li Kunwun omaelämäkerrallisen sarjakuvaromaanitrilogian ensimmäinen osa. Kirjan takakanteen on onnistuttu tiivistämään sisältö harvinaisen hyvin: "Entisen propagandapiirtäjän kuvaus Maon Kiinasta punalipun alla kasvaneen lapsen silmin." Lapsen näkökulmasta seurataan mm. kulttuurivallankumousta ja suurta harppausta, jonka aikaansaaman nälänhädän uhrien määrästä ei ole selvyyttä. Arviot uhrien lukumäärästä vaihtelevat 5-10 miljoonan välillä.

Minuun Minun Kiinani teki suuren vaikutuksen. Vaikka Kiinan historiaa on koulussa jonkin verran käsitelty, tämän kirjan perusteella osaan edes hämärästi kuvitella, millaista elämä Maon Kiinassa on ollut. Mielenkiinnolla odotan trilogian seuraavia osia. Osa 2, Puoleen aika onkin ilmestynyt äskettäin ja lisäsin sen saman tien kirjaston varauslistalle.

Huomaan, että minun on valtavan vaikea kirjoittaa tästä kirjasta. Suosittelen lukemaan nämä, selkeämmät arviot: Hanna/Kirjainten virrassa, Norkku/Nenä kirjassa.

2 kommenttia:

 1. Ihanaa että tykkäsit. Minusta tämä oli tavallaan aivan huikea kirja, jotenkin Kiinan lähihistoria tuli paljon elävämmäksi. Piirrostyyli on sellainen että yleensä en tämän tyyppisestä välittäisi mutta tässä sekin jotenkin toimii hienosti!

  Hauskaa Vappua!

  VastaaPoista
 2. Norkku, Piirrostyyli oli minullekin sellainen, josta en yleensä innostu. En ehkä tälläkään kertaa varsinaisesti ihastunut, mutta tyyli tosiaan toimi sisällön kanssa täydellisesti.

  Ehkä hätkähdyttävintä tässä kirjassa oli nähdä se, miten ehdoitta (varsinkin) lapset sisäistivät Maon ajatukset ja toteuttivat niitä... Tuntui hurjalta, että pikkulapset pitivät kurinpalautusta opettajilleen, ravintoloitsijoille jne.

  Hauskaa vappua sinulle myös! :)

  VastaaPoista