tiistai 3. huhtikuuta 2012

Shanghain tytöt

Lisa See: Shanghain tytöt
(Shanghai Girls, 2009)
WSOY 2011, 431s.
Suom. Hanna Tarkka

Lainasin Shanghain tytöt kirjastosta niin kauan sitten, ettei lainaa enää voinut uusia. Halusin tämän kuitenkin lukea, joten viimein avasin kannen ja se olikin sitten menoa. Lisa See on taitava kirjoittaja ja suomennoskin on miellyttävää luettavaa.

Pearl ja May ovat hyvin toimeentulevan perheen tyttäriä, jotka viettävät varsin huoletonta elämää 1930-luvun Shanghaissa. Järkytys on suuri, kun isä eräänä päivänä ilmoittaa järjestäneensä tyttärilleen aviopuolisot, amerikankiinalaisen menestyvän liikemiehen poikia molemmat. Pakon edessä tytöt suostuvat naimakauppoihin, mutta heillä ei ole aikomustakaan seurata tuoreita puolisoitaan Amerikkaan. Hyvin nopeasti elämä Shanghaissa muuttuu vaikeaksi ja vaaralliseksikin ja Pearlin ja Mayn on pakko paeta kotikaupungistaan.

Shanghain tytöt on oikein hyvä lukuromaani. Pearlin ja Mayn elämää seurataan aina 1950-luvun puolivälin tienoille, joten hyvin paljon ehtii tapahtua. Meno on välillä todella raakaa ja julmaa, mutta onneksi ihan kaikella kurjuudella ei mässäillä. Kirja loppuu vähän yllättäen ja töksähtäen, mutta ei hätää, Norkku kertoi omassa arviossaan, että tarina jatkuu Seen seuraavassa kirjassa Dreams of Joy. Toivottavasti se suomennetaan pian sillä haluan tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Mainio kirja, jonka lukemista häiritsi ainoastaan liian ohuet sivut. Minusta on inhottavaa, kun sivun läpi kuultaa edellisen/seuraavan aukeaman teksti niin, että näyttää kuin sivut olisivat epätasaisen harmaita.

9 kommenttia:

 1. Täytyypi laittaa lukulistaan, sen verran kivalta kuulosti :)

  VastaaPoista
 2. Juu, ei hätää. Juttu jatkuu Dreams of Joy:ssa melkeinpä suoraan samasta hetkestä. Vähän minäkin ensin ihmettelin. Jännä veto kirjailijalta jakaa kirja kahtia tuollaisella tavalla :D

  (Ja jos pidit tästä, kannattaa muuten lukea se Dreams of Joykin... )

  VastaaPoista
 3. Katri, suosittelen!

  Norkku, ihan varmasti luen jatko-osan, mutta taidan odottaa suomennosta :) Vaikka tosiaan tuntuu oudolta, että samaa tarinaa jatketaan seuraavassa kirjassa, niin olihan tässäkin kirjassa jo sisältöä tarpeeksi yhtä kirjaa varten. :)

  VastaaPoista
 4. Suosittelen lukemaan myös Lisa Seen Lumikukka ja salainen viuhka. Teos on yksi suursuosikeistani, enkä ole oikeastaan uskaltanut Seeltä mitään muuta lukea, ettei mahdollisesti huonommat lukukokemukset hänen teoksistaan vaikuttaisi Lumikukkaankin:)

  VastaaPoista
 5. Sonja, Lumikukka ja salainen viuhka on ihana kirja! Hyvin erilainen kuin tämä, jotenkin hienovaraisempi. Ainakaan minun Lumikukka-kokemukseni ei Shanghain tyttöjen myötä pilaantunut tippaakaan :)

  VastaaPoista
 6. Kuulostaapa mielenkiintoiselta. Laitetaan lukulistalle. :)

  VastaaPoista
 7. Mari, Kyllä kannattaa lisätä luettavien listalle - ehkäpä jopa sinne melko kärkeen :)

  VastaaPoista
 8. Sekä Shanghain tytöt että Lumikukka ja salainen viuhka on kymppikärjessä kaikista lukemistani kirjoista, aivan mahtavia! Pionin rakkaus odottaa vielä vuoroaan. Voi kunpa jatko Shanghain tytöille pian suomennettaisiin, en mitenkään malttamaton ole..!

  VastaaPoista
 9. Jane, Jatko-osa saisi kyllä pikkuhiljaa ilmestyä! Mutta se on varmasti hyvä, kuten tämäkin. Minullakin on Pionin rakkaus vielä lukematta. Vähän säästelen sitä sellaiseen hetkeen, kun kaipaan juuri tällaista luettavaa. Lisa See on jo parilla kirjalla vakuuttanut minut taidoistaan. :)

  VastaaPoista