keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Haasteista ja muuta yleistä

Jälleen on yksi vuosi takana päin. Vuodesta 2013 minulle tulee ensimmäisenä mieleen esikoisen koulunaloitus ja vauvan valvottamat yöt. Ja lukion luokkakokous.

Kirjahyllyni kertovat kroonisesta tilanpuutteesta.
Olen lukenut monia ihania, upeita, sykähdyttäviä kirjoja, joita muistelen lämmöllä vielä pitkään. Muutama kehnompikin lukukokemus muistuu mieleen, mutta onneksi niitä ei kauhean montaa ollut. En lähde erittelemään suosikkeja, mutta kaikki luetut löytyvät tuolta yläpalkista kohdasta Kirjat 2013.

Kuluneen vuoden aikana osallistuin jälleen erilaisiin lukuhaasteisiin, mutta en ole varma muistanko edes enää niitä kaikkia. Maailmanvalloitus ei ole edennyt käytännössä minnekään, koska karttasivusto oli muuttunut, enkä ole saanut aikaiseksi tehdä uutta karttaa. Kuusi kovaa kotimaista -haaste on sekin jäänyt unholaan, vaikka kovasti uhosin suorittavani haasteen loppuun tänä vuonna. Ehkä ensi vuonna edes edistyisin asian suhteen...

Mari A pisti alkuvuodesta pystyyn Kirjavuori Mount Everestille -haasteen, jonka motivoimana oli tarkoitus lukea omiin hyllyihin kertyneitä kirjoja. Lähdin mukaan innolla, mutta enpäs päässyt kovin korkealle kiipeämään. Karu totuus on se, että en lukenut edes haasteen pienimmälle kumpareelle riittävää 12:ta oman hyllyn vanhaa kirjaa, vaan saldoni jäi ankeasti kahdeksaan. Luin kyllä omia kirjoja enemmänkin, mutta ne loput olivat haasteen alkamisen jälkeen tehtyjä hankintoja, joten niitä ei laskettu mukaan. Kirjavuorelle yritin päästä seuraavilla kirjoilla:
 1. Ernest Hemingway: Vanhus ja meri
 2. Timo Parvela: Ella ja kaverit juhlatuulella
 3. Tina Fey: Bossypants
 4. J.R.R. Tolkien: Maamies ja lohikäärme
 5. Enid Blyton: SOS ei anna periksi
 6. Colin Duriez: Legenda nimeltä J.R.R. Tolkien
 7. Jenny Lawson: Let's Pretend This Never Happened (A Mostly True Memoir)
 8. Cristina López Barrio: Mahdottomien rakkauksien talo
Tässä vielä linkki, jonka takaa blogitekstit ko. kirjoista löytyvät *klik*.


Paremmalla menestyksellä osallistuin Susan Seitsemän sarja- sarjishaasteeseen. Heti tammikuussa varasin ja lainasin kirjastosta kaikki Don Rosan Ankkasarjikset, mutta vaikka ne luinkin, en osannut blogata. Jotenkin noiden kokoelmien ottaminen osaksi tätä haastetta olisi tuntunut huijaamiselta, sillä olin ne lukenut monesti jo aiemmin. En kyllä olisi noista kirjoista osannut blogiin mitään kirjoittakaan, sen verran läheisistä seikkailuista on kyse. Mutta kuin vahingossa luettuja sarjakuvia kertyi vuoden mittaan yllättävän iso pino:
 1. P. Ôtie & Li Kunwu: Minun Kiinani 3. Rahan aika 
 2. Guy Delisle: Pjongjang 
 3. Guy Delisle: Merkintöjä Burmasta 
 4. Alison Bechdel: Äideistä parhain, Koominen draama 
 5. Guy Delisle: Shenzhen 
 6. Guy Delisle: Merkintöjä Jerusalemista 
 7. Marjane Satrapi: Persepolis - iranilainen lapsuuteni 
 8. Marjane Satrapi: Persepolis 2 - kotiinpaluu 
 9. Nina Hemmingsson: Minä olen sinun tyttöystäväsi nyt 
 10. Kate Beaton: Hark! A vagrant 
 11. Cyril Pedrosa: Kolme varjoa 
 12. Tom Gauld: You're all just jealous of my jetpack 
 13. Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Himaset 1, Juustoon ei saa piirtää! 
 14. Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Himaset 2, Keijut ei juo kahvia! 
 15. Kaisa Leka: I am not these feet 
 16. Kaisa Leka: On the outside looking in 
 17. Stephen King: Creepshow 
 18. Hugo Pratt: Corto Maltese, Kelttiläistarinoita 
 19. Tove Jansson: Muumit sarjakuvaklassikot I 
 20. Tove Jansson: Muumit sarjakuvaklassikot II 
 21. Tove Jansson: Muumit sarjakuvaklassikot III 
 22. Tove Jansson: Muumit sarjakuvaklassikot IV 
 23. Tove Jansson: Muumit sarjakuvaklassikot V
 24. Guy Delisle: A User's Guide to Neglectful Parenting
 25. Lars Jansson: Muumit sarjakuvaklassikot VI
Guy Delislen sarjakuvat ovat jääneet mieleen erityisen mielenkiintoisina, Cyril Perosan Kolme varjoa taas liikuttavana. Kate Beaton oli hulvaton uusi tuttavuus, josta on kiittäminen pikkusiskon kirjahyllyä ja Stephen Kingin Creepshow ansaitsee oman kunniamainintansa koomisuutensa vuoksi. Nyt loppuvuodesta olen tutustunut viimeinkin Muumi-sarjakuviin ja ihastunut ikihyviksi. Pakko kiittää Susaa ihanasta haasteesta, sillä sarjakuvat ovat olleet minulle aiemmin vähän sellaista epäkirjallisuutta, jota olen vierastanut ihan turhaan.

Kaikki sarjakuvapostaukset tästä linkistä, ollos hyvä.


Vuonna 2014 aion osallistua Tove Jansson 100v. -juhlavuoden juhlistamiseen lukemalla ja bloggaamalla kirjoja Tovesta ja Tovelta. Otin aiheeseen jo pienen varaslähdön, mutta Tove Jansson ansaitsee toki tulla huomioiduksia myös muulloin kuin juhlavuotenaan.

Suketus pisti käyntiin Ihminen sodassa -lukuhaasteen, johon myös lähden mukaan. En ole varsinaisten sotakirjojen ystävä, mutta monissa kirjoissa sota on läsnä, vaikka rintamalla ei oltaisikaan. Suuria tavoitteita en tässäkään itselleni aseta, mutta jos nyt sotamieheksi asti pääsisin.

Jos olisin uudenvuodenlupauksia antavaa tyyppiä, vannoisin ja vakuuttaisin lukevani enemmän omien hyllyjen kirjoja, klassikoita, tyttökirjoja, tietokirjoja, runoja. Yhtä pontevasti kertoisin pitäväni teemaviikkoja, joiden seuraaminen muiden blogeissa on ollut todella mielenkiintoista. Mutta en lupaa mitään, ettei kukaan pety. Paitsi sen lupaan, että jatkan lukemista ja bloggaamista kuten tähänkin asti.

Mukavaa vuotta 2014!

8 kommenttia:

 1. Voi että, sinulla on kuitenkin kadehdittavan paljon kirjahyllytilaa. Minullakin on tuo Kerstin Ekmanin kehuttu Sudentalja-trilogia hyllyssä, mutta en ole vielä aloittanut sen lukemista. Pakko udella, ovatko nuo punaselkäiset kirjat Linnunradan käsikirjan ja Harry Pottereiden välissä Topeliusta vai jotakin muuta?

  VastaaPoista
 2. Maria, onhan noita hyllyjäkin kieltämättä aika monta... :)
  Minullakin on Ekmanit lukematta, mutta vielä joskus nekin luen. Ja kyllä, Topeliuksia ne punaselkäiset ovat! Löysin ne kirpputorilta eurolla kappale.

  VastaaPoista
 3. Oikein hyvä lupaus! Minun tekee myös mieli lupailla kaikenlaista, mutta taidanpa pitäytyä ihan vain siinä, minkä olen jo aloittanut eli jatkaa valitsemallani tiellä.

  Hyvää ja onnellista uuttavuotta!

  VastaaPoista
 4. Voi miten ihanat kirjahyllyt! Potterit teilläkin kahdella kielellä? :)

  Minulla jäi myös kirjavuori ihan tyngäksi, mutta tänä vuonna jatketaan (ja nythän saa laskea mukaan ne viime vuonna hankitut eiksje? ;)). Aion myös osallistua tuohon sotakirjahaasteeseen, muuten yritän haalia haasteita vähän vähemmän kuin viime vuonna.

  Ihastuttavaa lukuvuotta 2014!

  VastaaPoista
 5. Oooh, noin paljon kirjahyllyjä meillekin! Eipä ne kaikki täyttyisi, joten olisiko siinä tilanteessa vaarana hamstrata lisää kirjoja hyllyn täytteeksi? Ehkä kannattaisi vain tyytyä hankkimaan sopiva määrä hyllyjä tai laittaa nykyiset kirjat olemassa oleviin hyllyihin kahteen riviin, kun eipä meille uusia hyllyjä mahtuisikaan :)

  Tosin, haastoin itseni jo viime vuonna lukemaan kaikki oman hyllyn kirjat (aloitan varmasti omista kirjoistani, katsotaan noita miehen kirjoja sopivassa määrässä ;) ) ja se onkin ainoa kirjallinen haasteeni tänä vuonna. Muita en edes uskalla ajatella ettei tämä yksi jää saavuttamatta! Ja sitä mukaa, kun luen omasta hyllystä, voin laittaa sinne sopimattomimmat kiertoon ja saada lisää tilaa! Puoliksi suunniteltu ja niin edelleen ;) Katsotaan vuoden kuluttua, mikä on tilanne :D

  Tykkään lupauksestasi, minkä varmaksi pystyit toteamaan :)

  VastaaPoista
 6. Sinulla on ollut hieno kirjavuosi!
  Toivotan iloa ja onnea alkaneeseen vuoteen! :)

  VastaaPoista
 7. Minun oli myös pakko luvata, etten tänä vuonna oikeasti lähde haasteisiin mukaan. On niin kurjaa, kun ne epäonnistuvat, kuten viime vuonna kävi lähes jokaiselle haasteelle, johon innoissani osallistuin. Aion vain valloittaa Venäjän ja tutkailla ihmistä sodassa. Tosin Jansson-juhlavuosi kutkuttaisi. Haluaisin ehdottomasti lukea (ja OMISTAA) nuo sarjakuvaklassikot.

  Mielettömät kirjahyllyt teillä! Meillä on olohuoneen kirjakaapissa vielä tilaa valokuville. Voitko kuvitella?! Asia pitää korjata pikimmiten, joten alennusmyyntejä kohti (heti huomenna).

  VastaaPoista
 8. Suketus, Valitsemasi tie onkin mitä mainioin, joten pysy ihmeessä sillä! :)

  Linnea, ihan kaikkia Pottereita minulla ei ole englanniksi - ainoastaan ne uusimmat, joiden suomentamista en halunnut odottaa ;)

  Katja, Minä luulen, että kirjojen ja käytettävissä olevan hyllytilan suhdetta saa kovin helposti täsmäämään. Ainakin minulla käy jatkuvasti niin, että jos saan lisää hyllytilaa, kirjojenkin määrä kasvaa.

  Kaisa Reetta, Kiitos samoin!

  Tintti, Minä ihan unohdin mainita, että aion osallistua myös Päätalo-haasteeseen kunhan se alkaa :D Mutta _sen jälkeen_ en kyllä lähde mukaan uusiin haasteisiin. ;) Minä olen täydentänyt Tove Jansson -valikoimaani muumikirjojen verran, mutta aikuisten kirjoja minulla ei ole ensimmäistäkään. Ehkä niiden verran voisin hankkia uusia kirjoja tänä vuonna... :)
  Minun on vaikea kuvitella kirjahyllyä, jossa olisi tilaa valokuville - ainakaan meillä. Siksi meillä on valokuvat seinillä. :) Keittiön kirjahyllyssä (josta unohdin ottaa kuvan) on yksi valokuva ja sekin on ihan ylimpänä ison kirjapinon päällä niin ettei sitä oikein kunnolla edes näe.

  VastaaPoista