keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Kapteeni Kalsari ja radioaktiivisten robobokserien karmaiseva kosto

Dav Pilkey: Kapteeni Kalsari ja radioaktiivisten robobokserien karmaiseva kosto
(Captain Underpants and the Revolting Revenge of the Radioactive Robo-Boxers, 2013)
Tammi 2015, 221s.
Suom. Jaana Kapari-Jatta

Kapteeni Kalsari on etenkin vanhimman poikamme (pian 9v.) suosikki. Poika ehti jopa lukea tämän uusimman kirjan melkein kokonaan, ennen nukkumaanmenoaikaa.

Kapteeni Kalsari ja radioaktiivisten robobokserien karmaiseva kosto on suoraa jatkoa edelliselle osalle, Hippi Helihousun hirvittävälle paluulle ja tarina jatkuukin tasan siitä mihin edellisessä osassa jäätiin. Vauhtia riittää siis ensimmäisiltä sivuilta asti, eikä meno hyydy missään vaiheessa.

Tässä kirjassa leikitellään aikamatkailun tuomilla haasteilla ja siirrytäänkin monet kerrat ajasta ja paikasta toiseen. Samalla kun Erno, Huuko ja Kapteeni Kalsari yrittävät kukistaa roboboksereillaan riehuvan Hippi Helihousun, sivistyy lukija muun muassa sen verran että tietää kuinka maailmankaikkeus oikeasti sai alkunsa ja kuka olikaan jääkauden ja täten dinosaurusten tuhon takana.

Lapsia näissä kirjoissa kiehtoo ennen kaikkea huumori, joka on paikoin ihan päätöntä. Iso osa Kapteeni Kalsari -kirjojen hohdosta johtuu varmasti myös runsaasta kuvituksesta, sarjakuvaosioista sekä liik-kuva-kuva -sivuista, joita nopeasti edestakaisin liikuttamalla voi nähdä, kuinka joku rökittää jotakuta toista. Luonnollisesti lapsista on hauskaa, kun lukeminen on vaihtelevaa ja välillä saa aktiivisesti tehdäkin jotain muuta kuin vain lukea tai kuunnella. Ääneen luettaessa sarjakuvat ja muut poikkeavat kerrontatavat ovat kuitenkin vähän haastavia, etenkin jos jokainen kuuntelija ei mahdu viereen katsomaan kuvia vaan väsyneen äidin täytyy ihan itse, omin sanoin kertoa mitä tapahtuu.

Mainio kirja, varsinkin lasten mielestä. Minulle olisi riittänyt vähän vähempikin koheltaminen. Jatkoa Kapteeni Kalsarin, Ernon ja Huukon seikkailuille on luvassa, mutta aikataulu lienee vielä auki.

2 kommenttia:

  1. Kapteeni Kalsarit on meille vielä tuntemattomia! Kiitos taas kerran hyvien lastenkirjojen muistutuksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. bleue, Olepa hyvä vain! :) Meidän perheessä nämä ovat olleet ihan mahdottoman suosittuja, esikoinen lukaisi (ihan totta, ohimennen!) koko sarjan uudestaan tämän uutukaisen innoittamana. :)

      Poista