keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Finders Keepers

Stephen King: Finders Keepers
Hodder & Stoughton 2015, 370s.

Vuosi sitten ilmestyi Stephen Kingin ensimmäinen dekkari, Mr Mercedes. Nyt sarjan toinen osa, Finders Keepers, pääsi luettavaksi heti kun postipoika sen pienen viivästymisen jälkeen toimitti perille.

Mr Mercedes loppui sillä tavalla, että kuvittelin aavistavani Finders Keepersin idean. Tämä Hodder & Stoughtonin painoksen kansikuva vielä vahvisti ennakkokäsitystäni, sillä näkyyhän tuolla kirjapinojen takana edellisen kirjan kansikuvasta tuttu sininen sateenvarjokin. Mutta hahaa! Vaikka Finders Keepers onkin Bill Hodgesista kertovan sarjan toinen osa, Hodges ja muut edellisestä kirjasta tutut hahmot tulivat mukaan tarinaan vasta noin 130 sivun jälkeen.

Kirja alkaa vuodesta 1978, uransa jo lopettaneen kirjailijan kotiin tehdystä murtovarkaudesta. Ennen nykypäivään siirtymistä pysähdytään vuoteen 2009, jolloin 13-vuotias Peter Saubers löytää aarrearkun. Nykyhetkessä viimein tavataan Bill Hodges, Holly ja Jerome, sekä eräs neljäs edellisestä kirjasta tuttu henkilö.

Finders Keepers on hitaasti käynnistyvä, mutta lopussa hyvin nopeatempoinen tarina. Se muistuttaa enemmän toimintaelokuvaa kuin dekkaria, enkä voinut välttyä ajatukselta, että loppu olisi saanut olla vähän rauhallisempi. Eniten nautin juuri tuosta hitaasta alkupuoliskosta, sillä kuten olen monesti aiemminkin todennut, tarinankertojana King on parhaimmillaan juuri verkkaisena muistelijana. Alkuosassa keskittymistäni häiritsi se, että odotin malttamattomana Hodgesin astumista kuvaan ja että olin niin totaalisen väärässä omien ennakkokäsitysteni kanssa, mutta kyllähän King tietää mitä tekee.

Kirjan luettuani olin ensin vähän pettynyt. Että tämmöinenkö tämä vain olikin, keskinkertainen jännitystoimintaseikkailu. Mutta jo saman päivän iltana huomasin, ettei tarina päästänytkään otteestaan vaan pakotti pohtimaan vähän isompiakin asioita.

Finders Keepersissä on hitunen Piinaa, ripaus Ruumista ja aimo annos Mr Mercedeksestä tuttua vauhtia. Bonusmausteena on aavistus yliluonnollisia elementtejä, joista kenties kuulemme lisää seuraavassa Hodges-kirjassa. Saatoin ennustaa tämän kirjan sisällön ihan väärin, mutta nyt en voi erehtyä yhtä paljon.

2 kommenttia:

 1. Lieköhän tämä dekkarisarja tulossa suomennokseen?! Vähän jänskättää, että miten Kingin dekkarimeininki uppoaa, kun en yleensä oikein dekkareista pidä, mutta uskon kyllä Kuninkaan vahvuuteen tälläkin alalla. =D Toisaalta, onhan mulla vielä uusi suomennos Joylandinkin lukematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, Mietin ihan samaa: suomennetaanko ja jos kyllä, niin millä tahdilla? Ehkä koko trilogia kerralla?

   Minusta Mr Mercedes oli ehkä selkeämmin dekkari kuin tämä Finders Keepers. Toki dekkaritietämykseni on vajavainen, mutta tämä oli enemmänkin toiminnallinen kuin rikostutkinnallinen. (Näidenhän täytyy olla ko. genren määritelmissä, eikö? ;) )

   Joylandin luin juuri toiseen kertaan - tai siis ensin luin enkuksi ja nyt suomennoksen. Toimii todella hyvin kummalla kielellä tahansa ja tarina on taas aivan loistava :)

   Poista