maanantai 20. heinäkuuta 2015

Taksi Kurdistaniin & Vaimoksi vuorille


Aino Sutinen: Taksi Kurdistaniin
(Asema 2009, 68s.)
Vaimoksi vuorille: Reppumatkasarjakuvia Etelä-Kaukasiasta
(Neon Tunisia 2015, 117s.)

Taksi Kurdistaniin ja Vaimoksi vuorille ovat molemmat sarjakuvamuotoisia matkapäiväkirjoja Aino Sutisen yhden naisen reppumatkoista. Sutisen matkat eivät ole mitään tusinamatkoja millään tavalla, sillä Lähi-Itä ja Etelä-Kaukasia eivät taatusti ole matkatoimistojen myydyimpiä matkakohteita.

Sutinen kuvaa molemmissa albumeissa paljon itse matkustamista: millä mennään minne ja kauanko se kestää. Myös monenkirjavat majoituspaikat vaatimattomista hotelleista paikallisten asukkaiden koteihin saavat paljon ruututilaa. Monin paikoin jaksetaan ihmetellä sitä, että nainen on päästetty yksin matkustamaan, samoin sitä, ettei Sutinen ole _vieläkään_ naimisissa.

Etenkin Vaimoksi vuorille kärsi mielestäni liiasta paikasta toiseen siirtymisen kuvauksesta. Voisi kuvitella, että kolmesta kuukaudesta Lähi-Idässä ja kahdesta kuukaudesta Etelä-Kaukasiassa riittäisi paljon enemmän kerrottavaa, kuin mitä näissä albumeissa oli.

Hyi kamala, miten valittavalta kuulostan! Oikeasti pidin molemmista albumeista. Itse kun ei matkusta käytännössä ollenkaan, niin on hurjan mielenkiintoista lukea muiden kokemuksista. Minusta on mahtavaa, että joku lähtee tutustumaan toisiin kulttuureihin avoimin mielin ja rohkeasti, vaikka välttämättä ei ole edes yhteistä kieltä.

Piirrostyyliltään Taksi Kurdistaniin on hiukan raskaampi, reilulla kädellä harmaan sävyillä väritetty. Vaimoksi vuorille taas on "väritetty" tietokoneella ja vaikka sanomalehtimäinen rasterointi ei välttämättä miellytä silmää, on lopputulos kuitenkin selkeämpi ja kevyemmin luettavissa.

Pidin, vaikka jäinkin kaipaamaan enemmän sivuja.

3 kommenttia:

 1. Kuulostaapa mielenkiintoiselta, että matkakartemukset on tehty sarjakuvamuotoon. Ihan uusi juttu minulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kia, Kannattaa tutustua! Sarjakuvamuodossa julkaistaan hyvin monenlaisia tarinoita, myös elämäkertoja. :)

   Poista
  2. Oho, sarjakuvien maailma taitaakin olla paljon laajempi kuin osasin kuvitellakaan. :)

   Poista