maanantai 13. heinäkuuta 2015

Suuri Panamakirja

Janosch: Suuri Panamakirja
(Ach, so schön ist Panama)
WSOY 2003, 285s.
Suom. Riitta Mäyrälä

Janoschin Suuri Panamakirja oli yksi lapsuuteni suosikeista. Liekehtivän pikarin jälkeen halusin ehdottomasti lukea lapsille jotain kevyempää ja omavaltaisesti päädyin valitsemaan tämän.

Suuri Panamakirja sisältää kaikki pikku tiikeri ja pikku karhu -kirjat, eli kuusi lyhyehköä ja opettavaista tarinaa. Ensimmäinen tarina, Oi ihana Panama, on oma suosikkini. Siinä karhu löytää joesta ihanasti banaaneilta tuoksuvan laatikon, jonka kyljessä lukee Panama. Ystävykset päättelevät, että Panama on täynnä banaaneja ja täten unelmien paikka. He päättävät muuttaa Panamaan ja tietääkseen, minne päin täytyy kulkea, pystyttävät itselleen tienviitan mökkinsä lähelle. Kierreltyään aikansa siellä täällä he päätyvät takaisin omaan kotiinsa, joka näyttää nyt aivan täydelliseltä.

Useissa saduissa lähdetäänkin tavoittelemaan jotakin parempaa tai enempää, mutta päädytään lopulta huomaamaan, että kaikki olikin jo valmiiksi tarpeeksi hyvin. Mielestäni tällaista asennetta ei voi opettaa liikaa, sillä liian useinhan sitä huokaillaan puuttuvien asioiden perään eikä huomata nauttia kaikesta siitä mitä jo on.

Lapset pitivät näistä saduista paljon ja minullekin oli tervetullutta vaihtelua lukea ääneen miellyttävän lyhyitä tarinoita. Kuvitus ja värimaailma vetosi myös meihin kaikkiin, mutta ehdottomasti eniten kuvista viehättyi pienimmäinen, joka tulkitsi hahmojen tunteita yllättävän tarkasti pelkkien kuvien perusteella.

Oli kiva huomata, että pikku tiikeri ja pikku karhu ovat kestäneet aikaa näin hyvin.

2 kommenttia:

  1. Minusta Panama-kirja on ihana! Itse sain sen aikuisena lahjaksi ja innolla luin sitä lapsilleni. He eivät kyllä olleet yhtä hurmaantuneita 'postia tiikerille'-lauseista kuin minä. Hyvä olisi muistaa olla haikailematta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirsi, Joskus haikaileminen ei tosiaan kannata. Mutta joskus kannattaa, kuten nyt vaikka tämä kirja kannatti ilman muuta lukea uudestaan ja jakaa lasten kanssa. :)

      Poista