maanantai 26. lokakuuta 2015

Kirjamessuilua!


Takana on mitä mainioin viikonloppu Helsingin Kirjamessuilla. Elämäni ensimmäinen kirjamessureissu oli kerta kaikkiaan kiva ja kaikin puolin onnistunut. Etukäteen jännitin hirveästi sitä, miten osaisin liikkua suuressa kaupungissa, mutta onneksi matkaseuralaiseni tunsi seutuja ennestään. Loppujen lopuksi osasin jo toisena päivänä kulkea itsekseni kilometrin matkan hotellilta Messukeskukselle.

Ensimmäisenä messupäivänä, eli minun tapauksessani perjantaina, ehdin luoda suurpiirteisein yleiskatsauksen messualueeseen. Kyllähän siinä meni pää pyörälle pienellä ihmisellä kun kirjoja riitti silmänkantamattomiin. Pari tuntia hujahti kuin huomaamatta ja hotellille palatessa huomasimme siskon kanssa, että joku oli salaa täyttänyt kätemme raskailla kirjakasseilla.
Lauantain sain aloittaa Bonnierin järjestämällä Kirjabloggareiden messubrunssilla. Ella Kanninen haastatteli kahdeksaa esikoiskirjailijaa, joista kolmen teos on ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Oli hauskaa kuulla kirjoitusprosesseista ja taustoista ja myönnän, että moni kirja päätyi lukulistalle kirjailijan miellyttävän persoonan vuoksi.Brunssilla ehtivät piipahtaa myös Katja Kettu ja Mihail ŠiškinHurmaava Kettu kertoi tuoreesta romaanistaan, Yöperhosesta, muutamia anekdootteja sukunsa historiasta ja omasta tiestään kirjailijaksi. 

Sympaattinen ja vaatimaton Šiškin puhui muun muassa siitä, kuinka taidetta ei tarvitse aina ymmärtää vaan siitä nauttiminen on pääasia. Tämä ohje on ehkä hyvä pitää mielessä myös Šiškinin Neidonhiusta lukiessa, sekään kun ei kuulemma ole helposti ymmärrettävissä.

Lämmin kiitos Bonnierille tästä tilaisuudesta!


Lauantain messuohjelmasta olin varovaisesti suunnitellut osallistuvani muun muassa tietokirjaraatiin, mutta olisin joutunut poistumaan sieltä kesken kaiken, joten jätin menemättä. Siskon haastattelua lukuun ottamatta en tainnutkaan malttaa seurata yhtään esiintymistä alusta loppuun. Ehkä keskittymiskyky oli liian kovalla koetuksella kaikkien houkutusten keskellä tai sitten jalat väsyivät pitkästä paikallaan seisomisesta. Istumapaikat olivat tosiaan hyvin käytössä, mutta sehän kertoo vain siitä että ohjelma oli yleisölle mieluista.Onnistuin bongaamaan messuhulinassa liudan kuuluisuuksia. Palefacen, Kari Korhosen, Mörön ja Alivaltiosihteerin ikinuorekkaiden miesten lisäksi näin ainakin Jörn Donnerin, Maikki Harjanteen, Laila Hietamiehen, Maltin ja Valtin, Jari Tervon, Maria Carolen, J.S. Meresmaan ja Tommi Korpelan. Sofi Oksanen hipaisi olkalaukkuani kiiruhtaessaan ohitseni ja lisäksi ainakin luulin näkeväni Kari Hotakaisen joka välissä. Mutta minulla on kyllä maailman surkein kasvojentunnistustutka, joten on ehkä sittenkin uskottavampaa että näin vain monta Hotakaista etäisesti muistuttavaa miestä.

Lisäksi pääsin viimeinkin tapaamaan kasvotusten monia bloggarikollegoita, mikä oli ehdottomasti yksi messujen kohokohdista. Ihanaa saada ihmisille äänet ja 3D-kasvot vuosien nettituttavuuden jälkeen. Etukäteen pelkäsin käyttäytyväni erikoisen nolosti uusien (mutta samalla vanhojen) tuttujen seurassa. Onnistuin kuitenkin käyttäytymään varsin ihmismäisesti. Paitsi että sain kyllä hirveän fanityttökohtauksen sunnuntaina, kun kohtasin Pekan, jonka runokirjan olin lukenut hotellissa perjantai-iltana.


Ennen messuja olin listannut kuusi kirjaa, jotka olisi kiva löytää messuilta. Löysin niistä neljä (Sarah Watersin Yövartion, Alice Munron Karkulaisen ja Patti Smithin M Trainin ja Ihan kakaroita), mikä on varsin hyvä saavutus. Lisäksi - kuten kuvastakin näkyy - löysin aika monta muuta tarpeellista hankintaa. Vahingossa tulin ostaneeksi toisen kappaleen Munron Sanansaattajaa, mutta ehkä sille löytyy uusi koti jostain muualta. Lapsetkin ilahtuivat messutuliaisista: vanhin luki uudet Asterixit hetkessä ja keskimäinen kehui mörkö-puuhakirjaa parhaaksi ikinä.

Messukeskuksen lisäksi ehdin piipahtaa Pasilan kirjastossa, mistä kävin noutamassa Helmet-kirjastojen kirjastokortin. Jospa viimeinkin oppisin lukemaan e-kirjoja, kun valikoimaa riittää. Uusi kirjastokortti sointuu muuten varsin mallikkaasti uuteen olkalaukkuuni.

Messut olivat mielettömän hieno kokemus ja ihan varmasti aion hankkiutua sinne toistekin. Jospa seuraavalla kerralla malttaisin pysähtyä seuraamaan ohjelmaakin.

Suuren suuri kiitos järjestävälle taholle bloggaripassista!

16 kommenttia:

 1. Oli hauska nähdä, Maija! <3 Näytit nauttivan täysin siemauksin ja oletkin ehtinyt vaikka mitä mielenkiintoista! Ensi vuonna taas tavataan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, Niin oli kiva nähdä! :) Ja voi kyllä minä nautinkin messuista täysin rinnoin. Oli mahtavaa päästä viimein kokemaan ihan itse, millaista messuilla on.

   Poista
 2. Oli mukava nähdä livenä Maija! :) Mahtavaa, että sait Helmet-kirjastokortin, jolla pääset lukemaan e-kirjoja. Olen nyt viime aikoina lukenut aika paljon kirjastoni sähkökirjoja iPadilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, Kiitos samoin, oli hauska nähdä! :) Kiva kuulla, että sinulla on e-kirjojen lukeminen sujunut iPadilla: minun aiemmat kokeiluni ovat kärsineet siitä, että vähän väliä harhaudun kurkistamaan facebookiin tai muualle nettiin… :/ Lukulaite olisi ehkä kirjamaisempi, mutta ei sellaisenkaan uskalla sijoittaa ennen kuin saa edes jonkinlaisen tuntuman e-kirjoihin.

   Poista
 3. Voi että kun ei ehditty juttelemaan! Ensi vuonna sitten :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annika, niinpä! Mutta onneksi ehdittiin edes nopeasti kätellä. :) En oikeastaan edes tajunnut, kuinka valtavasti ihmisiä messuilla on ja miten epätodennäköistä on siinä ihmismassassa törmätä samoihin ihmisiin uudestaan. Olisi pitänyt hoksata sopia etukäteen treffejä teidän kanssa, että olisi ehtinyt tutustua enemmän! No, ensi kerralla sitten. :)

   Poista
 4. Mekin taisimme pikaisesti tavata tuolla brunssilla, mutta minä jäädyin, enkä osannut esitellä itseäni... Minäkin bongailin julkkiksia, ja melkein pysäytin ohitseni kiiruhtaneen Siri Kolun, sillä olisin halunnut yhteiskuvaan. Jäädyin siinäkin, enkä sitten kehdannut pysäyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kia, Minulla on hämärä mielikuva, että näin sun bloggaripassin killuvan jonkun paidassa (oletettavasti sun ;) ), mutta mitä lie harhauduin tekemään, kun en minäkään hoksannut itseäni esitellä.

   Tunnistan hyvin tuon jännittämisen ja arkuuden pyytää valokuvaa tai nimmaria. Nuorena olin kyllä aina paikallisen "discon" takahuoneessa keräämässä nimmareita, mutta sittemmin olen käynyt vähän harkitsevammaksi.

   Poista
  2. Minä se luultavasti olin. ;) Olin pienenä armoton Lola Odusoga -fani, ja näin hänet jollain Terveys Messuilla (tms.). Kiehnäsin vaikka kuinka kauan hänen lähistöllään, ja lopulta uskalsin pyytää nimmarin. Olin kyllä aika ylpeä itsestäni!

   Poista
 5. Mä mietinkin, että toivottavasti muistat hakea kirjastokortin. Harmi ettei nähty, olisin tosi paljon halunnut tavata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siina, No minä vähän toivoin, että olisit jostain syystä Pasilan kirjastossa ja oisin saanut sulta sen kortin :D Olisi kyllä ollut hauska nähdä, mutta jospa ensi kerralla sitten. :)

   Poista
 6. Kuulostaa siltä, että ekat messut olivat upea kokemus. Ehkä ensi vuonna tavataan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Zephyr, Nautin messumuistoista edelleen - en ole edes malttanut hyllyttää noita kirjahankintoja vaan edelleen ihailen kirjoja pursuavaa matkalaukkua :D

   Minä tosiaan näin sinut ohimennen pressitiloissa, mutta sulla oli niin määrätietoinen askel, etten ehtinyt nykäistä hihasta tervehtiäkseni :)

   Poista
 7. Lauantai-illan blogisurffailun lomassa eksyin kirjamessutunnelmiin, onpa kiva postaus! Moikattiinhan me brunssilla, moikattiinhan? Olin taas niin höyry päässä menossa paikasta toiseen että en muista. Hyvät messut vaikuttavat joka tapauksessa olleen ja kiva näin joulukuussa vielä palata niiden tunnelmiin.

  Nyt jäi tosin uteloittamaan että mitä ne kaksi löytämättä jäänyttä kirjaa olivat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnea, Joo, kyllä me ehdittiin lyhyesti tervehtiä ennen brunssia :D

   En enää löytänyt mun messuostoslistaa, mutta ainakin Sarah Watersin Silmänkääntäjä jäi löytämättä. Se toinen taisi olla Jenny Lawsonin Furiously Happy, mutta arvelinkin ettei enkunkielisiä uutuuksia messuilta löydä.

   Poista
  2. Haa, Goodreads auttoi muistamaan, mitä kirjaa en löytänyt: Alice Munron Valkoinen tunkio. Tosin se tuntuu olevan niin hinnoissaan, etten olisi välttämättä raaskinut ostaa vaikka olisin löytänytkin. :)

   Poista