tiistai 13. lokakuuta 2015

Äkkää ja tökkää

Fiona Watt: Äkkää ja tökkää
(Very First Book of Things to Spot, 2014)
Lasten Keskus 2015, 30s.
Kuvitus: Stephen Barker
Suom. Kalle Nuuttila

Äkkää ja tökkää on riemastuttavan monipuolinen kartonkisivuinen kirja, joka sopii niin pienen lapsen ensikirjaksi kuin eskari-ikäisellekin. Stephen Barkerin kuvitus on söpöä olematta imelää, värikästä olematta räikeää ja sopivan pelkistettyä olematta ankeaa tai vauvamaista. 

Tällaisten kirjojen kohdalla tuntuu vähän hassulta puhua kirjoittajasta, kun mitään tarinaa tai runojakaan ei näiden kansien välistä löydy. Fiona Watt on kuitenkin sirotellut sivuille kysymyksiä, joilla vanhempi voi ohjata lasta etsimään kuvista tiettyjä asioita. Periaatteessa kirja toimisi hyvin ilman näitä valmiita kysymyksiäkin, mutta väsyneelle vanhemmalle tämmöiset jutut ovat monesti pelastus.

Seuraava esimerkkikeskustelu saattaa perustua tositapahtumiin:

Äiti: Kenellä on rusetti?
Lapsi: Nooo… tuolla!
Ä: Hyvä! Löydätkö linnun?
L: No tossa!
Ä: Niin on. Kenellä on rusetti?
L: Höh, sää kysyit sen jo!
Ä: Ai. No etsi uudestaan.

 Jos taas vanhemmalla on sopivasti energiaa, esimerkkikysymykset saattavat innoittaa keksimään lapselle lisää etsittävää.Kuvista voi tosiaan etsiä vaikkapa erilaisia muotoja, värejä ja kuviointeja; laskea meritähtiä, pingviinin poikasia tai hirviöiden silmiä; vertailla kukkien pituutta tai hiekkalinnojen kokoa. Siellä täällä on sivuille leikattu hauskoja aukkoja, joista voi tirkistellä edelliselle tai seuraavalle sivulle. Tietysti niistä voi myös kurkistella ihan muuten vain.

Äkkää ja tökkää on hauska kirja. Nuorimman lapsen lempisivuja ovat kaikki (ja varsinkin robotit) ja minä olen kyllä aivan samoilla linjoilla. Ekaluokkalainen tykkää harjoitella lukemista tämän kirjan kanssa, koska lyhyitä kysymyksiä on aika helppo tavata.

Ehkä hilpeintä koko kirjassa on sen hauska nimi. Suomentaja Kalle Nuuttila on tehnyt oivallisen valinnan jättämällä alkuperäisen nimen omaan arvoonsa, sillä kyllä tämä Äkkää ja tökkää on paljon houkuttelevampi kuin joku Ensimmäinen etsimiskirjani olisi ollut.

PS: Tällä viikolla vietetään Kirjan vuoden lasten- ja nuortenkirjallisuuden teemaviikkoa. Tampereella järjestetään ensimmäistä kertaa Kirjalitta, lasten- ja nuorten sanataidefestivaali, jonka monipuoliseen ohjelmaan voi tutustua täällä.

2 kommenttia:

 1. Eikö ole hyvä ja nimi loistava? :)! Tykkään!
  Ja ihanan iloinen lukija kuvissa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. bleue, Tässä kirjan nimessä on asennetta! :) Minua ne "Ensimmäinen (lisää tähän sana)-kirjani" on jotenkin turhan hempeän kuuloisia. Varsinkin kun nuo omat lapset on aika vauhdikkaita poikia, niin niiden kanssa etenkin tuo tökkäämishomma on aina ollut hyvin hallussa :D

   Poista