keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Liitto. Unien kolmas kirja

Kerstin Gier: Liitto. Unien kolmas kirja
(Silber - Das dritte Buch der Träume, 2015)
Gummerus 2016. 382s.
Suom. Heli Naski

Kerstin Gierin Unien kirjat -sarja on tullut päätökseensä. Liv Silberin elämä näyttää kääntyneen jälleen parempaan suuntaan. Erimielisyydet poikaystävän kanssa näyttävät jääneen taakse ja kotonakin tuntuu olevan kaikki kohdallaan. Koulussa ei ole hetkeen tapahtunut mitään ihan kamalaa, mutta kun kesken ruokatunnin yksi opettajista nousee pöydälle ja huutelee julki suurimpia salaisuuksiaan, aika lailla kaikki muuttuu epävarmaksi ja pelottavaksi. Liv, Henry ja Grayson yrittävät selvittää asioita niin uni- kuin valvemaailmassakin, mutta kommunikointi ei (edelleenkään) kuulu kenenkään vahvimpiin puoliin.

Liitto on yhtä jouhevaa luettavaa kuin Gierin aiemmatkin kirjat. Vaikka Livin ympärillä tapahtuu myös pahoja ja pelottavia asioita, kirjan sävy on enimmäkseen kepeä ja humoristinen. Samalla kun selvitellään, onko ilkeän Anabelin demoni todellinen vai keksitty, Liville tuottaa vähintään yhtä paljon päänvaivaa se, ettei hänellä ole ennen Henryä ollut poikaystäviä. Livin ja Henryn "ekakerta" onkin vähän turhan korostetusti esillä. Liv häpeää kokemattomuuttaan, eikä taaskaan osaa puhua asioista suoraan kenellekään, vaan ajautuu hankaliin ja kiusallisiin tilanteisiin. Hirveää energian tuhlaamista!

Aivan kuten Gierin aiemman Rakkaus ei katso aikaa -sarjan kanssa, tämänkin sarjan kohdalla petyin loppuratkaisuun. Jotenkin sitä loppuratkaisua pedattiin niin pitkään ja lupailtiin jotain todella järisyttävää, että varsinaiset tapahtumat olivat pettymys. Vähän niin kuin ilotulitusraketti, joka ei syystä tai toisesta räjähdäkään: sitä valmistautuu pamaukseen ja väriloistoon, mutta kuuluukin vain sytytyslangan sihinä ja sitten ei mitään.

Noh, Liitto oli loppupettymyksestä huolimatta letkeää ja viihdyttävää luettavaa. Edelleen tykkäsin tästä unimaailma-ajatuksesta. Olisi mielenkiintoista päästä vierailemaan tiettyjen ihmisten uniin. Vai olisikohan sittenkään?

10 kommenttia:

 1. Minulla tämä oli ensi tutustuminen Gieriin, tämä sarja siis. Tosiaan, kepeää ja sujuvaa luettavaa, minä ihan odotin tätä viimeistä osaa :D Onneksi mulla löytyy hyllystä Rakkaus ei katso aikaa -trilogia, sopivan hetken tullen jatkan Gierin parissa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krista, Rakkaus ei katso aikaa on kyllä vähintään yhtä viihdyttävä kuin tämäkin sarja, joten olen varma että tykkäät siitäkin. :)

   Eihän kirjallisuuden aina tarvitse klassikkotasoa olla ollakseen hyvää: ainakin mulle tämmöinen teiniviihde on ajoittain aivan paikallaan. :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Mai, Minusta kaikissa Gierin kirjoissa (ainakin näissä suomennetuissa) on kivat kannet! :)

   Poista
  2. Näissä oli kyllä mahtavat kansikuvat. Tämän kolmannen osan superheijastava peilipinta oli vain hieman ärsyttävä lukemisen kannalta niin auringossa kuin lukulampun alla.

   Poista
 3. Tämä oli idealtaan todella kiinnostava nuorten sarja. Harmillisesti tosiaan tässä kolmannessa osassa se "ekakerta" lohkaisi niin massiivisen palasen kerronasta. Tätä sarjaa vaivasi myös sama kuin monia YA-dystopioita: loppuun kasataan kauheasti odotusta jostain eeppisestä lopputaistelusta, mutta homma laukeaa ilman verenvuodatusta (vrt. Houkutus-sarjan päätösosa). Erittäin viihdyttävä ja nopealukuinen trilogia kuitenkin, eikä kaduta, että luin tämän. Täytyypä katsella sitä Rakkaus ei katso-sarjaa, jos löytyisi kirjastosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niina, Voi jestas joo sitä Twilightin olematonta lopputaistelua!! Ihan älytön floppi… Tosin koko sarja oli siinä vaiheessa jo vähän turhan blaah, mutta silti.

   Mutta tosiaan, nopealukuinen ja viihdyttävä sarja kuitenkin. :)

   Poista
 4. Millonhan mää saisin aikaseksi lukea näitä? Joitain Gierin kirjoja oon lukenu joskus vuosia sitten ja tykkäsin kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katarooma, tunnistan tunteesi ;) Mulla on kans _paljon_ kirjoja (ja kirjailijoita), joita haluaisin lukea _sitten kun_, mutta jotka tuntuvat aina jäävän muiden kirjojen jalkoihin.

   Yritän uskoa, että jonain päivänä vielä luen kaiken suunnittelemani :D

   Poista
 5. Pidin Gierin aikaisemmasta sarjasta. Tätä olen vasta haalimassa kasaan, mutta haluan ehdottomasti lukea tämänkin sarjan.

  VastaaPoista