tiistai 30. elokuuta 2016

Ylipainolisämaksu

Kaisa Haatanen: Ylipainolisämaksu
Johnny Kniga 2016, 158s.

Ihastuin viime vuonna Kaisa Haataseen ja hänen Meikkipussin pohjalta -kirjaansa. Vastoin ennakkoluulojani viisikymppisen Tytti Karakosken ajatukset elämästä, naiseudesta ja kaikesta muusta mahdollisesta sekä viihdyttivät että tarjosivat tarpeellisiä muistutuksia siitä, mitä vuodet kenties tuovat tullessaan.

Tämä toinen Tytti-kirja jatkaa samalla, toimivalla linjalla, mutta tällä kertaa inspiraationa ei toimi meikkipussin sisältö vaan matkat. Tytti rakastaa matkustelua ja totta kai (sopivan, ei yli-) kypsäksi ehtinyt nainen on ehtinyt kokea matkoillaan vaikka mitä. On ollut kielimatka, työmatkoja, ryhmämatkoja; matkustelua yksin, seurustelukumppanin, äidin, veljen tai ystävän kanssa; matkoja lähelle ja kauas. Pääasiassa kauas, sillä Tytti ei ole kauhean innostunut kotimaanmatkailusta. Eikä toisaalta aivan kaukomaistakaan.

Jos meikkipussi on minulle hieman vieras käsite, vielä vieraampaa on matkustelu. Viimeisten viiden vuoden aikana olen matkustanut Helsinkiin (kirjamessuille viime vuonna), Seinäjoelle (kirjamessut vuonna 2013) sekä Haaparannan Ikeaan (tästä kyllä saattaa olla enemmän kuin viisi vuotta). Tästä huolimatta nautin Ylipainolisämaksusta paljon. Haatanen kirjoittaa niin elävästi, ettei lukijalta vaadita kummoistakaan mielikuvitusta, jotta Tytin matkakuvaukset alkavat tuntua melkeinpä itse koetuilta.

Ylipainolisämaksu tarjosi rentouttavaa viihdykettä myrskyn jälkeiselle sunnuntaille. Tästä tuli hyvä mieli.

7 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Omppu, Kyllä tää melkein niinku on! Suosittelen! :D

   Poista
 2. Meikkkipussi oli viihdyttävä ja hauska kirja. Voisin lukea tämänkin, jos osuisi kohdalleni, mutta en taida tehdä aktiivisia ponnisteluja tämän eteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulla, Koska pidit Meikkipussista, uskon että viihtyisit tämänkin parissa. Kannustan ponnistelemaan vaikkapa kirjaston varauksen verran ;)

   Poista
 3. Piti tulla postauksesi lukemaan tuon kirjan nimen houkuttelemana. :) Meikkipussi ei minuun oikein kolahtanut mutta silti tämä kiinnostaa, Haatanen kirjoittaa viihdyttävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, Haatasella on kyllä mainio kirjoitustyyli. Viimeisellä sivulla pääsi ihan ääneen "höh!", kun en olisi halunnut kirjan vielä loppuvan.

   Poista
 4. Hitsi, juuri palautin Meikkipussin lukematta kirjastoon. Toimiiko tämä ellei ole sitä lukenut?

  Itse taas olisin koko ajan menossa enkä kävisi kuin kääntymässä Suomessa välillä :-D Huhti-toukokuussa tehtiin kuukauden mittainen roadtrip Euroopassa ja nyt syksyllä on vähän lyhyempi versio suunnitteilla :-) Kiinnostus tähän heräsikin juuri sillä kohtaa kun mainitsit taikasanan "matkat" :-D

  VastaaPoista