torstai 1. syyskuuta 2016

Harry Potter and the Cursed Child

( J.K. Rowling, John Tiffany & )
Jack Thorne:
Harry Potter and the Cursed Child
Little, Brown 2016, 330s.

Tämä blogiteksti (saattaa) sisältää juonipaljastuksia!

Tässäpä kirja, jota olen odottanut innolla ja nihkeydellä. Ensireaktio oli vilpittömän ilahtunut: jatkoa Pottereille! Mahtavaa! Mutta vähitellen mieleen alkoi hiipiä epäilys: jatkoa Pottereille. Miksi? Eikä edes Rowlingin itsensä kirjoittamana? Ai näytelmä, eikä kirja?

Olen varovaisesti lueskellut arvioita, jotka ovat olleet pääsääntöisesti joko vähän tai erittäin pettyneitä. Esimerkiksi Goodreadsin arvioissa Harry Potter and the Cursed Childia on moitittu kömpelöksi fanifiktioksi. Missään vaiheessa en aikonutkaan jättää tätä lukematta, mutta odotukset laskivat lähes mitättömiksi.

Muistanette varmaan, kuinka Harry Potter ja kuoleman varjelukset loppui kohtaukseen, jossa Harry ja Ginny saattelevat omia lapsiaan Tylypahkan junaan? Cursed Child alkaa samaisesta kohtauksesta. Pottereiden keskimmäinen lapsi, Albus, on aloittamassa ensimmäisen vuotensa Tylypahkassa ja häntä hirvittää jo etukäteen, mihin neljästä tuvasta lajitteluhattu hänet laittaa. Toivottavasti ei ainakaan Luihuisiin! Junassa Albus tutustuu Scorpius Malfoyhin ja vastoin lukijan ennakkokuvitelmia heistä tulee parhaat ystävät.

Minulle Cursed Child oli odotuksia huomattavasti parempi lukukokemus. Suoraan sanoen pidin siitä. Luen näytelmiä erittäin harvoin, joten tyyliin tottuminen kesti muutaman sivun verran, mutta siitä eteenpäin olin auttamatta koukussa. Yksi iloisista yllätyksistä oli se, että tarinan keskiössä on nimenomaan nuorempi sukupolvi. Toki Harry, Ginny, Ron, Hermione ja Draco, kuten monet muutkin vanhat tutut, ovat menossa mukana, mutta vain hieman suuremmassa roolissa kuin omat vanhempansa aikoinaan.

Juoni on vauhdikas ja ihan kelpo. Mielestäni Delphin hahmo jäi liian ohueksi ja välillä etenkin Harry käyttäytyi tavalla, joka ei minusta sopinut hänen persoonaansa. (Ettäkö aikuinenkaan Harry rohkenisi kiristää McGarmiwaa vetoamalla omaan asemaansa taikaministeriössä??) Toisaalta taas ihastuin valtavasti siihen, millainen mies Ronista on kasvanut. Tarinassa liikutaan kutkuttavasti (ja melko hallitsemattomasti) ajasta toiseen. Jossittelu voi olla turhaa, mutta mielenkiintoista se on: millainen maailma olisi, jos Voldemort joukkoineen olisi voittanut? Viattomalla, hyväksi tarkoitetulla historian käplimisellä voi olla hirvittävät seuraukset.

Kuten sanottua, minusta Cursed Child oli aivan kelvollinen jatko-osa sarjalle, joka jo itsessään alkoi loppua kohti kärsiä monista vaivoista. (Mainittakoon vaikka loputon teiniangsti.) Ilman muuta hankin tämän omaankin hyllyyn, mutta ehkä odotan suomennosta ja satsaan siihen. Saa nähdä.

PS: Haa! Nyt uskaltauduin lukemaan Tiinan arvion Hyllytontun höpinöitä -blogista ja näköjään hän on ollut vähintään yhtä ilahtunut Cursed Childista kuin minäkin!

4 kommenttia:

 1. Tämä niin menee mun lukulistalleni! =) Vielä kun osaisi päättää, odotanko suomennosta, vai luenko englanniksi nyt saman tien. Tuota kyllä ihmettelen, miksi teos ei ole Rowlingin itsensä kirjoittama (olkoonkin, että kyseessä on näytelmä). Pitänee kaivaa selitys esiin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, Tämä näytelmähän perustuu Rowlingin, Tiffanyn ja Thornen yhdessä kirjoittamaan tarinaan. Eli Rowling on kyllä ollut mukana prosessissa, vaikka lopullinen tuotos ei varsinaisesti hänen nimiinsä kuulukaan.

   Kielellisesti tämä on tosi simppeliä tekstiä, että ainakaan ymmärtämisen kanssa ei varmasti tule ongelmia. Toisaalta, jos on lukenut Potteritkin suomeksi, voi suomennos tuntua tutummalta etenkin "erikoissanaston" osalta.

   Kannattaa kyllä lukea! :)

   Poista
 2. Minä pidin käsikirjoitusversiosta myös, mutta varsinainen teatteriesitys, jota varten teksti on kirjoitettu sai minut rakastumaan tarinaan. Näytelmä oli loistava ja vaikuttava, enkä osaa enää ajatella tekstiä itsenäisenä siitä. Jos kiinnostaa nyt kun olet lukenut tarinan, niin yhteiskatsaus sekä käsikirjoitukseen että teatteriesitykseen löytyy blogistani: http://taikakirjaimet.blogspot.fi/2016/08/jk-rowling-john-tiffany-jack-thorne.html. En kylläkään spoilaa mitään, joten turvallinen se on muutenkin lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raija, Kävinkin nyt lukemassa bloggauksesi. Kuulosti ja kuvien perusteella näyttikin aivan mahtavalta <3

   Poista