maanantai 19. syyskuuta 2016

Alppitähti x 2

 Yann: Alppitähti
Osa 1: Valentine
Osa 2: Sidonie
(La Pilote a L'Edelweiss,
1. Valentine & 2. Sidonie)
Apali Oy 2012 & 2013
Piirrokset: Romain Hugault
Suom. Ville Tuokko


Heti alkuun on todettava, että kun trilogiasta on saatavilla vain kaksi ensimmäistä osaa, jää tarina ja sitä kautta lukukokemuskin auttamatta vajaaksi. (Ehkä jostakin voisi löytyä viimeinen osa alkukielisenä, mutta kun en ymmärrä ranskaa, niin antaa olla.)

Alppitähti-sarja sijoittuu vuoteen 1917, pääasiassa Ranskan ja Saksan väliselle rintamalle. Henri Castillac on ihailtu taistelulentäjä, joka tuntuu kuitenkin lamaantuvan joka kerta kohdatessaan ilmassa alppitähden kuvalla koristellun saksalaiskoneen. Henrin kaksoisveli Alphonse on aikanaan erotettu lentäjäkoulutuksesta ja siirretty panssarivaunujoukkoihin. Tässä tarinassa lennellään ristiin rastiin, taistellaan, meuhkataan lomilla juottoloissa ja kiristetään halpamaisesti läheistä ihmistä.

Ihan ei ollut minun juttuni tämä Alppitähti. Vähän köykäisen tuntuinen tarina kulkee katkonaisesti, eikä henkilögalleriasta löydy oikein yhtään mukavaa ihmistä. Erityisesti Henri on kuvottavan itsekeskeinen tapaus.

Hugaultin piirrostyyli on ymmärtääkseni teknisesti tarkkaa, eli esimerkiksi lentokoneet ovat aitojen koneiden näköisiä. Väritys näyttää toteutetun tietokoneella, mikä periaatteessa näyttää hyvältä, mutta ei käytännössä tee oikeutta piirrostyölle. Esimerkiksi tulenlieskat leimuavat kyllä komeasti, mutta saavat kaiken ympärillään näyttämään liian... piirretyltä.

Suurin ongelma on kuitenkin se päätösosan puuttuminen. Näissä kahdessa albumissa viskellään kovasti erilaisia vihjeitä suuntaan jos kolmanteenkin, mutta lähes kaikki jää aivan avoimeksi. Etenkin hämmästelen toisen albumin viimeistä sivua, jonka ilmeisesti pitäisi merkitä jotain suurta, mutta mikä ei ainakaan minulle avautunut ollenkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti