lauantai 3. syyskuuta 2016

Tenth of December

George Saunders: Tenth of December
Random House Audio, 2013
5h 40min
Lukija: George Saunders

Ensimmäisen kerran yritin kuunnella George Saundersin Tenth of Decemberiä joskus keväällä. Saundersilla on miellyttävä, sopivan eloisa ääni ja pidin tarinastakin. Siinä vaiheessa, kun kuvittelin toisen luvun alkaneen, tipahdin autuaasti kärryiltä. Myöhemmin suoritin pienen taustatutkimuksen ja selvisi, että tämä onkin novellikokoelma. Novellit ovat hankalia kuunneltavia epämääräisen pituisissa pätkissä, joten siirsin kuuntelun hamaan tulevaisuuteen ja parempaan hetkeen.

Nyt on siis se hama tulevaisuus ja kuuntelin Tenth of Decemberin viimeinkin. Edelleen viehätyin Saundersin äänestä ja novelleistakin. Samoin tälläkin kertaa tunsin tippuvani kärryiltä melkein joka käänteessä ja syylliseksi epäilin puutteellista kielitaitoani. Lainasinkin kirjastosta suomenkielisen version tarkistaakseni, mitä näissä novelleissa oikeasti tapahtui. Kävi ilmi, että pääsääntöisesti olin ymmärtänyt kuulemani vallan hyvin. Saunders ei nimittäin tarinoi aivan niitä perinteisimpiä, arkisia kertomuksia. Näissä novelleissa liikutaan vinksahtaneissa todellisuuksissa, joissa vankilatuomion voi suorittaa vaikkapa eräänlaisena ihmiskoe-eläimenä. Ihmiset eivät ylipäätään ole kovin idyllisiä.

Tykästyin äänikirjaversioon siinä määrin, että suosittelen kuuntelemaan sen, vaikka olisitte kirjan jo lukeneetkin.

4 kommenttia:

 1. Ai katos, tämä on saatavilla Saundersin lukemana. Ihan kyllä suomeksi luettuanikin olin paikoin mukavan ihmeissäni. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, Kiva kuulla, ettei ajoittainen kärryiltä tippuminen välttämättä ollutkaan kielisidonnainen juttu! :)
   Tämä oli kyllä vinkeää kuunneltavaa.

   Poista
 2. Kiitos vinkistä, laitan Overdrive-kyttäykseen! Jos saisin tämän innoittamana vaikka käytyä lenkillä, juostessa on helpompi kuunnella pitempi pätkä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnea, Mun eka kuunteluyritys tapahtui kävelylenkeillä. Mulle se oli huono valinta, koska novellit ovat kuitenkin keskenään eri pituisia, joten saatoin kuulla puolikkaan tai kaksi ja puoli novellia kerralla. (Nyt tein palapeliä samalla, mikä on helpommin rytmitettävissä kirjan mukaan ;) )

   Poista