perjantai 9. syyskuuta 2016

Beauty Queens

Libba Bray: Beauty Queens
Scholastic Audio, 2011
14 h 37 min
Lukija: Libba Bray

Olenko aiemmin maininnut, että pidän palapeleistä? Vaikka itse sanonkin, olen niiden tekemisessä aika hyvä. Ajoittain innostun hommasta niin, että kasaan muutaman nauttien siitä pala - tähän - pala - tähän -flowsta. Aiemmin olen tyytynyt 1000 palan palapeleihin, vaikka isommatkin kyllä ovat houkutelleet. Noin vuosi sitten kokosin 1500 palan palapelin, eikä se tuntunut oikein sen kummemmalta kuin kolmanneksen pienemmän palapelin kasaaminen. Siksipä innostuin, kun iltatorilta bongasin 6000 palan palapelin, viidellä eurolla. Ajattelin, että siitä riittäisi iloa noin viikoksi (koska tavalliseen menee päivä ja tämä veisi tietysti kuusi kertaa sen verran aikaa). Niin. Olen ehkä hyvä tekemään palapelejä, mutta en arvioimaan noin suuren palapelin kasaamisaikaa. Toki palapelin myynyt nainenkin kertoi kasanneen sitä pari vuotta, joten siitä olisi voinut päätellä jotakin.

No mutta tämän pitkän aasinsillan kautta pääsemme siihen, että olen tässä kuunnellut äänikirjoja palapeliä tehdessäni. Varauksessa on vaikka mitä, mutta niitä odotellessa täytyy tehdä melkein summittaisia valintoja lainattavissa olevien äänikirjojen joukosta. Libba Brayn Beauty Queens näyttää juuri sellaiselta kirjalta, jota en todellakaan innostuisi lukemaan. Onneksi muistin hämärästi jonkun joskus jossakin tätä kehuneen ja jopas vain pidinkin kuulemastani.

Miss Teen Dream -kilpailijat ovat matkalla rantakohteeseen uimapukukuvauksiin, kun lentokone rysähtää syrjäiselle, trooppiselle, asumattomalle saarelle. Kaikki aikuiset saavat surmansa, samoin osa kilpailijoista, mutta henkiin jääneet kaunottaret eivät aivan vähästä hätkähdä. Muistakaa hymyillä! Neidit tekevät parhaansa pysyäkseen hengissä, unohtamatta silti tanssitreenejä, koska täytyyhän sitä olla varautunut jatkamaan kauneuskilpailua heti kun pelastajat saapuvat.

Beauty Queens on hulvaton kirja. Libba Bray on lukijana yhtä vallaton kuin kirjailijanakin, eikä tätä voinut nauramatta kuunnella. En oikein tiedä mitä tältä kirjalta odotin, mutta tämä on kyllä hervoton yhdistelmä Kärpästen herraa ja Lostia, stereotypioita kauneuskilpailuista, -kilpailijoista ja kisojen järjestäjistä, tosi-tv:tä ja mitä kaikkea. Mukaan menoon mahtuu myös Elvistä rakastava diktaattori, laivallinen merirosvoja ja mainoskatkoja.

Vaikka Beauty Queens on ennen kaikkea hauska kirja, löytyy kaiken iloittelun keskeltä vakavampiakin aiheita: tytöt oppivat saarella väistämättä paljon itsestään ja toisistaan. Myönnän, että välillä hiukan meinasin ärsyyntyä kaikista vähemmistöistä ja kritiikeistä milloin mitäkin asiaa kohtaan. Ei sillä, etteikö kritiikki olisi aiheellistakin, se vain tuntui kirjan muuhun menoon verrattuna hivenen päälleliimatulta.

Mainio, viihdyttävä tarina ja erityisesti näin äänikirjana todella toimiva kokonaisuus. Erityisesti suosittelen erilaisia aksentteja arvostaville kuuntelijoille.

2 kommenttia:

 1. Ihanaa, että tykkäsit tästä! Minusta tämä oli mahtava!

  Nyt vaan jäin haaveilemaan 6000 palan palapelistä. Ooh ja aah. Mihin semmoinen muuten mahtuu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liina, En olisi uskonut, että tykkäisin tästä! :D Tämän hetken äänikirja kuulosti ekan tunnin ajan jotenkin äärimmäisen laimealta, kun lukija on tarinalle uskolliseseti varsin rauhallinen ja tasainen.

   Jättipalapelille löytyi sopivasti tilaa yläkerran aulasta. Lattialta. Samalla tulee siis kyykittyä ja kumarreltua melkoisesti.

   Poista