perjantai 23. syyskuuta 2016

The Paperboy

Pete Dexter: The Paperboy (1995)
Blackstone Audio, 2012, 10h 48 min
Lukija: Sean Runnette

The Paperboy kärsi aluksi siitä, että se on niin tyystin erilainen kuin edellinen kuuntelemani äänikirja, Beauty Queens. Kesti hyvän tovin, ennen kuin totuin Sean Runnetten rauhalliseen ja melko tasapaksuun ääneen, joka kylläkin sopii The Paperboyn tarinaan erittäin hyvin.

Kaksi nuorta toimittajaa, Ward Jansen ja Yardley Acheman, päättää selvittää onko paikallisen sheriffin murhasta kuolemaan tuomittu Hillary Van Wetter saanut sittenkään oikeudenmukaista tuomiota. Tapauksen tutkinnassa näyttää olevan paljon kyseenalaistettavaa ja yhteistyössä Van Wetterin kihlatun, nuoren Charlotte Bessin kanssa he ryhtyvät toimeen.

Tarinan kertojana on Jack, Wardin pari vuotta nuorempi pikkuveli. Jack toimii lähinnä kuskina ja yleisapulaisena, joka pääsee - tai joutuu - seuraamaan tapahtumia ja tutkimuksia hyvin läheltä, mutta kuitenkin pienen etäisyyden suojista. Tarina on mieleenpainuva yhdistelmä vähäeleisyyttä ja koko ajan tiivistyvää ahdistusta. Kaikki on niin ankeaa ja traagista ja jotenkin lohdutonta, että surin jo etukäteen etenkin Wardin ja Jackin kohtaloita, että mitenkähän huonosti asiat vielä ehtiikään mennä.

Ajallisesti tarina sijoittuu noin 60-luvulle, ehkä sinne alkupuoliskolle. Wardin homoseksuaalisuutta ei suoranaisesti käsitellä, siihen vain hienoisesti vihjaillaan. Suurin syy tähän taitaa olla se, ettei nuori Jack tunnu tajuavan koko asiaa.

The Paperboy on tunnetasolla raskas ja rankka tarina, joka on toteutettu hienovaraisesti ja taidolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti