sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Modern Romance

Aziz Ansari: Modern Romance
Penguin Audio, 2015
6 h 14 min.
Lukija: Aziz Ansari

Modern Romancen varasin joskus alkuvuodesta ja hyvä että varasin, sillä äänikirja on kovasti lainassa koko ajan. Minulle Aziz Ansari on tullut tutuksi Parks and Recreation -sarjan Tom Haverfordina. Ensisijaisesti valitsinkin tämän kirjan kuunneltavakseni puhtaasti tekijän perusteella: kirjan sisällöllä ei oikeastaan ollut mitään väliä.

Modern Romance on yllättävän asiapitoinen teos. Tässä perehdytään varsin kattavasti seurustelukumppanin etsintätapoihin ennen ja nyt. Yhdessä sosiologi Eric Klinenbergin kanssa Ansari on tehnyt laajan tutkimuksen, jossa on kartoitettu muun muassa sitä, mistä sitä potentiaalista kumppania etsitään. Siinä missä muutamia vuosikymmeniä sitten elämänkumppani on useimmiten löytynyt kirjaimellisesti melkein naapurista, nykyisin "tarjolla" on lähes koko maapallon väestö. Totta kai Ansarilla on humoristinen ote aiheeseen, mutta ei tätä mitenkään vitsinä ole tehty.

Vaikka aihe ei ole itselleni mitenkään ajankohtainen, se on eittämättä kiinnostava. Treffailukulttuuri on muuttunut hurjasti etenkin internetin myötä ja nykyisin erilaiset deittisivustot ja -sovellukset ovat merkittävä osa pariutumista. Modern Romancen ansiosta minäkin tiedän esimerkiksi Tinderin toimintaperiaatteen.

Äänikirja oli todella toimiva formaatti, vaikka muistiinpanoja siihen onkin mahdotonta tehdä. Ansari lukee totta kai hauskasti eläytyen, mikä pitää huolen siitä ettei pitkähkökään tilastokatsaus puuduta kuulijaa.

2 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen aihe kirjalla. Tämä voisi olla hauska lukea, kun itse tavallaan vierestä seurannut ja ollut mukana tässä internetin kautta tapahtuvassa pariutumisessa.
  Äänikirjat ei vaan oikein uppoa itselle, tai siis kuuntelisin mielelläni, mutta jotenkin ei itsellä ole mitään mitä siinä samalla näpertelisi.

  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, Äänikirjat vaatii kyllä vähän opettelua. Tai ainakin mulla otti aikansa, ennen kuin niihin totuin. Käytännössä äänikirjat on mulle parasta seuraa kävelylenkeillä tai käsitöitä tehdessä.

   Modern Romance on kyllä mielenkiintoinen kirja. Minulle netissä tutustuminen tuntuu ihan luonnolliselta vaihtoehdolta, sillä siellä (ircissä tarkalleen ottaen) tutustuin nykyiseen aviomieheenikin. Silti Tinderit ja muut ovat tuntuneet jotenkin... en tiedä, ehkä liian suorasukaisilta.

   Poista