Osamu Tezuka: The Book of Human Insects (Ningen Konchuuki, 1970-1971) Vertical 2012, 364s. Käännös: Mari Morimoto |
The Book of Human Insects oli kaikin puolin erilainen kuin vastikään lukemani Dororo-trilogia. Tezukan piirrostyyli on tässä melko realistista, eikä tarinaankaan liity mitään yliluonnollista.
Nuori ja kaunis Toshiko Tomura niittää mainetta kaikessa mihin hän ryhtyy. Hän on aloittanut uransa näyttelijänä, siirtynyt sitten ohjaajaksi, menestynyt arkkitehtinä ja nyt palkittu maineikkaalla kirjapalkinnolla. Menestyksen takana ei kuitenkaan ole huikea lahjakkuus, vaan häikäilemättömyys: Toshiko on ilmiömäinen ihmiskameleontti, joka imee itseensä muiden tavat tai röyhkeästi plagioi muiden tuotoksia omikseen.
Tässä tarinassa riittää henkilöhahmoja aina palkkamurhaajista toimittajiin ja omaa etuaan tavoitteleviin epämääräisiin bisnesmiehiin. Minusta kirjan vahvuus oli sen ahdistava tunnelma: ihan ällötti pelätä, ketä Toshiko seuraavaksi käyttäisi hyväkseen. Niin ja onhan tässä murhiakin aika paljon, sekä ihan omituinen vahanukkefiksaatio. Harmi kyllä loppua kohti sekä tunnelma, että alussa hyvin koossa pysynyt juoni vähän levahtavat käsiin. En myöskään kokenut saavani tyydyttävää loppuratkaisua. Siitä kyllä tykkäsin, että kirjan pahis on naispuolinen.
The Book of Human Insects oli mielenkiintoinen sarjakuva, mutta kyllä Dororo oli enemmän minun makuuni.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti