torstai 12. heinäkuuta 2018

Nälkäpeli

Suzanne Collins: Nälkäpeli
WSOY 2015, 11h 52min.
Suom. Helene Bützow
Lukija: Heljä Heikkinen

Nälkäpeli on monen muun kirjan tavoin keikkunut lukulistalla pienen ikuisuuden. Sisko toi minulle kaksi ensimmäistä osaa lainaan vuosia sitten, mutta palautin ne lukemattomina, kun löysin koko sarjan yhteisniteenä omaksi. Mutta sekin siis on jäänyt hyllyyn nököttämään.

Äänikirjat toimivat minulla näköjään tämmöisinä matalan kynnyksen lukujonon purkajina. Perinteisesti lukemalla helposti uuvun, jos kirjan alku on hidas. Olen niin hidas lukija, että harmittaa lukea pari päivää ihan vain päästäkseen kirjassa sellaiseen kohtaan, jossa jotain alkaa tapahtua. Nälkäpeli tosin alkaa vauhdikkaasti, joten luultavasti paperikirjakin olisi pitänyt otteessaan, mutta sellaiseen kolmen kirjan paksuiseen opukseen tarttuminen on ihan oma asiansa sekin...

Nälkäpeli sijoittuu mantereelle, joka aiemmin tunnettiin Yhdysvaltoina. Lukuisat sodat ja luonnonmullistukset ovat tehneet tuhojaan ja alue tunnetaan nykyisin Panemina. Se on jaettu numeroituihin alueisiin, sektoreihin, joiden välillä eivät tavalliset ihmiset pääse matkustamaan. Kerran vuodessa järjestetään nälkäpeli, johon arvotaan kunkin alueen nuorista kaksi osallistujaa, tyttö ja poika. Peli on raaka: osanottajat taistelevat vaikeissa olosuhteissa toisiaan vastaan ja viimeiseksi hengissä pysynyt julistetaan voittajaksi. Kaikkea seurataan tarkkaan ja peliä seurataan myös kotikatsomoissa. 16-vuotias Katniss ei pysähdy harkitsemaan muita vaihtoehtoja, kun hänen pikkusiskonsa nimi nostetaan osallistujia arvottaessa. Hän ilmoittautuu vapaaehtoiseksi Primin tilalle.

En ole nähnyt näistä kirjoista tehtyjä elokuvia, mutta japanilainen Battle Royale on tullut katsottua, joten idea tuntui siinä mielessä tutulta. Asetelma on julma ja karu, mutta tarinassa on silti mukana myös lämpöä ja ripaus huumoriakin.

Haluan antaa erityiskehuja Heljä Heikkiselle, joka ei pelkää eläytyä lukemaansa tekstiin. Kun joku huutaa, hädän tai vihan kuulee myös kirjan kuuntelija. Muutenkin tätä oli erityisen miellyttävä kuunnella.

Jos jollakin muullakin on tämä sarja vielä kokematta, niin kannustan tarttumaan siihen nyt! Jännittävä ja toiminnantäyteinen seikkailu sopii hyvin yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille. Yläikärajaa ei onneksi ole.

8 kommenttia:

 1. Olen joskus hankkinut sarjan pokkariboksina, mutta samoin kuin sinulla aloittaminen on vain jäänyt. Kiitos siis kehotuksesta, pitäisi vissiin minunkin jo tarttua tähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villis, Suosittelen erityisesti sellaiseen hetkeen, kun kaipaat jotain oikein vauhdikasta!

   PS: Luen muuten parhaillaan seuraavaa Päätaloa :)

   Poista
 2. Olen lukenut koko trilogian, mutta minusta tämä ensimmäinen osa on selvästi paras.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Margit, Oletko nähnyt elokuvia? Mietin, pitäisikö nekin laittaa katselulistalle.

   Poista
  2. Olen katsonut elokuvat tv:stä. Ensimmäinen on ihan katsottava, mutta ne kaksi muuta suorastaan huonoja.

   Poista
 3. Tämä on jotenkin vain niin hyvä kirjasarja! Pidän eniten toisesta kirjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katriina, Vetävä ja vauhdikas sarja, siitä olen samaa mieltä! Äänikirjana kuunnellessa vähän hämärtyy se, mitä tapahtui missäkin kirjassa (kun kuuntelen näitä nyt niin tiiviiseen tahtiin), joten suosikkiosaani en osaa ainakaan vielä nimetä :)

   Poista
 4. Minulla on vielä sarjan viimeinen osa lukematta. Olemme miehen kanssa aina katsoneet elokuvan perään, kun olen saanut kirjan luettua. Minusta Nälkäpelit ovat niin hyviä! Pitäisikin lukea vielä viimeinen osa. :)

  VastaaPoista