tiistai 14. lokakuuta 2014

Herkkä, hellä, hehkuvainen - Minna Canth

Minna Maijala: Herkkä, hellä, hehkuvainen - Minna Canth
Otava 2014, 373s + liitteet ja lähteet

Minna Canth on kiistämättä yksi merkittävimmistä suomalaisista kirjailijoista, joka pyrki aktiivisesti parantamaan muun muassa naisten ja köyhien asemaa yhteiskunnassa. Oma Canth-tietouteni on ollut melko suurpiirteistä ja ajattelin perehtyä Minna Canhtin elämään tarkemmin tämän Minna Maijalan tuoreen Canth-elämäkerran avulla.

Herkkä, hellä, hehkuvainen koostuu kolmesta osasta. Ensimmäisessä käsitellään Minna Canthin elämää lapsuudesta lähtien, toisessa osassa keskitytään Canthin näytelmiin ja muihin teksteihin ja viimeisessä osassa perehdytään Canthiin naisasianaisena, hänen uskonnolliseen puoleensa sekä terveyteensä. Epilogissa päästään kurkistamaan Canthin lasten, lastenlasten ja heidän jälkeläistensä elämään.

Kirjan rakenne on minusta sekä hyvä että huono. Elämä-osan luin tiiviissä tahdissa ja suurella mielenkiinnolla, mutta toinen osa, Kirjoittaminen, tuntui puuduttavalta hiukan liiankin pikkutarkkoine analyyseineen. Totta kai on mielenkiintoistakin perehtyä Canthin tekstien taustoihin ja teemoihin, mutta koska olin asennoitunut lukemaan nimenomaan Minna Canthin elämäkertaa, väsähdin noihin tekstien auki selittämisiin.

Olen monesti aiemminkin todennut, että hahmotan ajan parhaiten kronologisessa muodossa. Jos aikajanalla liikutaan toistuvasti edestakaisin, en enää osaa sijoittaa tapahtumia oikeaan järjestykseen. Tämän kirjan rakenne on juuri sellainen minulle haastava: ensin kerrotaan Canthin elämäntarina, sitten teatteritekstien syntyhistoria ja siinä sivussa hiukan lisää Canthista, muiden teosten historia ja jälleen tietoa kirjailijattaresta, naisasian rooli Canthin elämässä, sairaushistoria jne. Canthista avataan siis ikään kuin yksi kerros kerrallaan, mutta minulle jäi kokonaisuudesta vähän turhan hatara kuva.

Vaikka minulle Herkkä, hellä, hehkuvainen oli väliin raskastakin luettavaa eikä aivan niin yleistajuinen kuin olin toivonut, on tämä tuore elämäkerta silti mielenkiintoinen ja taitavasti kirjoitettu. Ja vaikka kitisin kirjan rakenteesta, on sillä myös ehdottomasti etunsa, sillä mikäli lukija on kiinnostunut perehtymään vaikkapa Canthin kirjallisiin töihin tai naisasioiden puolestapuhujan rooliin, nuo osuudet ovat kätevästi löydettävissä, eikä tietoa tarvitse etsiskellä sieltä täältä muun tekstin lomasta.

4 kommenttia:

  1. Minä pääsin eilen vihdoin ja viimein aloittelemaan tätä. Minun on myös helpointa hahmottaa asiat kronologisesti, joten odotan jännityksellä, miten Canthin kerrokset lähtevät avautumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyllytonttu, uskon olevani erikoisen kronologisorientoitunut ihminen, joten toivon kirjan olevan kaikille muille selkeämpi :) Hyvä se on, sitä en todellakaan kiistä, mutta tällaisen kerrostuksen jälkeen en edelleenkään osaisi sijoittaa Canthin teoksia ja elämänkäänteitä oikeaan järjestykseen.

      Poista
  2. Minulla oli täysin sama hahmottamisongelma johtuen kirjan rakenteesta. Olisi ollut helpompi muodostaa kokonaiskuva jos kirjoittaminen olisi kuvattu Canthin muun elämän lomassa. Nyt tuntui kuin olisi rakentanut palapeliä, mutta ne yhdistävät palaset puuttuivat.

    Ja miksi Maijalan piti tehdä juonipaljastukset Canthin teoksista!?! Harmitti niin vietävästi!

    Joka tapauksessa paljon kiinnostavaa asiaa kun vain poimi ne sieltä kaiken vähemmän kiinnostavan keskeltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Villis, edelleen harmittaa tämän kirjan rakenne, joka ei mullakaan toiminut. Juonipaljastuksista en osannut harmistua, kun olin varmaan ne kuullut jo aiemmin. ;)

      Poista