keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Muumisisarukset Tove ja Lars Jansson - Muumipeikko-sarjakuvan tarina

Juhani Tolvanen: Muumisisarukset Tove ja Lars Jansson - Muumipeikko-sarjakuvan tarina
WSOY 2000, 124 + 11s.

Lukiessani muumisarjakuvia aloin kiinnostua Toven lisäksi hänen veljestään Larsista. Sarjakuvia suomentaneen Juhani Tolvasen kirjoittama kirja Muumisisarukset vaikuttikin täydelliseltä lisätiedon lähteeltä. Pistin kirjan varaukseen ja pian pääsinkin jo lukemaan.

Muumisisarukset taustoittaa muumisarjakuvan syntyä tarkasti. Tässä kirjassa pääsee tutustumaan nuoren Toven ensimmäiseen sarjakuvaan, Prickinas och Fabians äventyr, jonka tekijää ei osaisi arvata piirustustyylin tai tarinankaan perusteella. Myös Toven ihka ensimmäinen, Ny Tid -lehdessä julkaistu muumisarjakuva Maailmanloppu tulee! on luettavissa näiden kansien välissä.

Tolvanen kertoo Toven urakehityksestä ja siitä, kuinka pitkä prosessi muumisarjakuvien valmistelu oli. Nykyaikaista, puhekuplallista sarjakuvaa, Tovelta toivoi brittiläinen Charles Sutton, jonka kanssa Tove oli ahkerassa kirjeenvaihdossa vuoden 1952 tammikuusta alkaen. Kesti kuitenkin puoli toista vuotta, ennen kuin muumisarjakuva lanseerattiin Iso-Britanniassa. Muumisarjakuvasta tehtiin seitsenvuotinen sopimus, jonka mukaan sarjakuvaa julkaistaisiin kuutena päivänä viikossa. Sopimus oli Tovelle aluksi taloudellinen pelastus, mutta kääntyi vähitellen raskaaksi taakaksi. Lopulta Toven veli Lars otti sarjakuvanteon omille harteilleen ja onnistui hyvin täyttämään Toven saappaat sarjakuvauralla.

Muumisisarukset on oikein hyvä perusteos niille, jotka haluavat tutustua muumisarjakuvien syntyyn. Ikävä kyllä minä en kokenut saavani tästä kirjasta paljonkaan uutta tietoa. 1990-luvulla ilmestyneiden Muumipeikko-sarjakuvakirjojen alkusanoissa Tolvanen on jo kertonut monia tässäkin kirjassa kerrotuista asioista. Samoin Toven suhde muumisarjakuvaan oli minulle entuudestaan tuttu aiemmin lukemistani Tovea käsittelevistä kirjoista. Nämä asiat eivät toki sinänsä haitanneet, mutta petyin suuresti siihen, kuinka pikkuriikkiseen rooliin Lars Jansson tässä(kin) kirjassa jäi. Lars kuitenkin piirsi muumisarjakuvaa vuosia, autettuaan ensin sisartaan sarjan kääntämisessä englanniksi.

Muumisisarukset-kirjan lopussa on muun muassa Toven kirjoittama novelli Sarjakuvapiirtäjä, lista kaikista muumisarjakuvista ja niissä mainituista kirjoista sekä muumisarjakuvan kannalta tärkeiden päivämäärien lista.

Runsaasti kuvitettu perusteos muumisarjakuvista kiinnostuneille.Kirjabingo: "lainattu kirja".

2 kommenttia:

  1. No höh. Tämä on kiinnostanut minua, mutta jos se ei oikein tarjoa mitään uutta niin... ehkä jätän vielä harkintaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katri, On tässä toki yksityiskohtaista tietoa siitä, kuinka sarjakuvan kehittely ja julkaiseminen eteni, mutta Tovesta ja Larsista en oppinut oikein mitään uutta. :/

      Poista