tiistai 17. kesäkuuta 2014

Fingerporin postilla

Pertti Jarla: Fingerporin postilla
Arktinen Banaani 2014, 176s.

Jos kolea ja kostea kesäsää ahdistaa, Pertti Jarlan Fingerpori piristää varmasti. Suunnittelin lukevani Fingerporin postillan nautiskellen, stripin silloin tällöin, mutta kävi niin kuin suklaata syödessä: sitä kuvittelee syövänsä vain pari palaa ja kohta hamuaakin tyhjää käärepaperia.

Fingerporin postilla sisältää hilpeän kokoelman oivaltavia uskontoteemaisia sarjakuvastrippejä. Fingerporin Jumala on vanha ja valkopartainen mies, joka ei pelkää käyttää kaikkivoipaisuuttaan vaikkapa pieneen kujeiluun. Jeesuskin vastaa ulkonäöltään sitä uskonnonkirjoista tuttua partasuuta. Useimmiten Jeesus on ystävällinen ja oikeamielinen, mutta toisinaan hänkin epäilee isäänsä tai heittäytyy herraksi.


Toki stripeissä nähdään myös monia muita Raamatusta tuttuja hahmoja, joista on pakko mainita erikseen Nooa. Hänen arkkinsa jaksaa naurattaa joka lukukerralla:


Fingerporin postillassa seikkailevat myös muun muassa paavi ja lukuisat kirkonmiehet, riivatun kissa, hopi-intiaanit ja saatananpalvojat, joiden messupaikka on joutunut jumalanpalvojien häpäisemäksi. Pidän Jarlan piirustustyylistä ja hänen huumorinsa viehättää vähintään yhtä paljon. Vaikka uskonto on aiheena riskialtis, Jarla ei ilku tai ilkeile. Sanaleikit toimivat loistavasti ja ovat parhaimmillaan silloin kun vitsi avautuu pienellä viiveellä.Kirjabingo: sarjakuva

9 kommenttia:

 1. Fingerporin parhaat kyllä jaksaa naurattaa yhä uudestaan! Jarlan albumit on lähes ainoita kirjoja hyllystäni joita mieskin lukee... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, Jarlan taituruus oikein korostuu tässä, miten monentyyppiset ihmiset hänen sarjakuvistaan tykkäävät! Myös meillä Fingerpori kuuluu sekä minun että miehen lukemistoon :)

   Poista
 2. Meiltä löytyy kaksi Fingerpori-fania! Miehen suosikki on se jossa mies soittaa hätäkeskukseen joka kysyy nimeä ja mitä on tapahtunut. Mies vastaa Elias Tapani Karhu, jolloin keskus sanoo selvä ja kerrotko vielä nimesi ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elias Tapani Karhu aiheutti kyllä aika totaalisen repeämisen lehdessä ilmestyttyään, oli pakko napata jääkaapin oveen talteen. :D

   Poista
  2. Jane, Olin jo unohtanut tuon stripin! :D
   Muistan, että tuo kuuluu niihin, jotka piti lukea aika monta kertaa ennen kuin tajusin. :)

   Poista
 3. Itse en pidä Fingerporista. Jaarlan pilkan kohteena on todella usein uskonto. Selittyy tietysti sillä, että mies on myöntänyt olevansa ateisti. "Jostain" syystä ei pilkkaa ateisteja tai darwinisteja, eli ei osaa nauraa itselleen. Ja toinen vakioaihe vitseissä on navanalusjutut. Todella härskejä vitsejä joista puuttuu kaikenlainen hienovaraisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi, Minä taas en koe Jarlan uskontoaiheisiakaan strippejä pilkkana. Luultavasti tämä selittyy pitkälti sillä, että oma maailmankatsomukseni on huomattavasti lähempänä Jarlan näkemyksiä kuin Raamattuun pohjautuvaa.

   Nykyään navanalusjutut tuntuvat olevan kaikkialla pinnalla - minusta vähän turhankin näkyvästi. Jarlan huumorista tosiaan pidän, mutta hän vitsailee niin paljon muillakin aiheilla, etten ole härskeistäkään jutuista ärsyyntynyt.

   Poista
  2. Jokaisella olkoon maailmankatsomuksensa. Odottaisi kuitenkin pilapiirtäjältä sen verran sielun suuruutta, että piruilisi ateismistakin, joka pahasti muistuttaa fundamentalista uskontoa yhden totuuden toitottamisessaan.Uskovainen tietää uskovansa ja ateisti uskoo tietävänsä.

   Poista
  3. Jarlahan nimenomaan vitsailee monipuolisesti uskontoihin, kulttuuriin jne. katsomatta. Tarkoitin omalla kommentillani ainoastaan sitä, että ehkä minun on helppo nauraa uskontoaiheillekin, kun en itse ota asiaa kuoleman vakavasti. (En ole ateisti itsekään.)

   Fanaattisuus missä tahansa asiassa, maailmankatsomukset mukaan lukien, on ikävä asia. Jokaisella on täysi oikeus uskoa tai olla uskomatta.

   Poista