lauantai 21. kesäkuuta 2014

Maukka, Väykkä ja mieletön lumipallo

Timo Parvela: Maukka, Väykkä ja mieletön lumipallo
Tammi 2009, 149s.
Kuvitus: Virpi Talvitie

Maukka ja Väykkä -iltasatumaratonimme jatkuu. En tunnistanut sarjan ensimmäisessä osassa aivan samaa hilpeyttä ja hohtoa kuin Maukka, Väykkä ja Karhu Murhisessa, mutta ilokseni Maukka, Väykkä ja mieletön lumipallo osoittautui edeltäjäänsä sulavammaksi luettavaksi.

Väykkä on rakentanut Maukalle jättimäistä lumipalloa muistuttavan joulukalenterin. Ensimmäistä luukkua avatessaan Maukka tulee potkaisseeksi pois paikoiltaan palloa paikallaan pitävän pölkyn. Tästä johtuen pallo tietenkin lähtee liikkeelle kaverusten kotimäen päältä ja vyöryy - tietenkin - suoraan kylän halki tehden tuhoja kyläläisten kodeille, upotakseen lopuksi järveen. Aluksi Maukka ja Väykkä näyttävät säästyvän kyläläisten syytöksiltä, mutta lopulta totuus lumipallon alkulähteestä käy ilmi, eikä tätä uutista oteta kovin hyvin vastaan. Väykkä tulee siihen tulokseen, että parasta on nostaa talo suksille ja vaihtaa asuinpaikkaa.

Maukka, Väykkä ja mieletön lumipallo on kirjamuotoinen joulukalenteri. 24 lyhyttä lukua sopisivat vallan mainiosti joulukuun kiireisinäkin aamuina luettaviksi. Me toki ahnehdimme useamman luvun kerrallaan, sillä vekkuli tarina oli sen verran jännittävä, että halusimme mahdollisimman pian tietää, kuinka ystävykset tästä pinteestä selviävät.

Virpi Talvitien kuvitus on tässäkin kirjassa silmiä hivelevää ja humoristista, mieluisaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Koko aukeaman kokoisina kuvat myös pääsevät oikeuksiinsa ja ikään kuin pakottavat pysähtymään niitä tutkimaan. Tämä isojen kuvien käyttö on kuitenkin ääneen luettaessa hankalaa, sillä lapset haluaisivat katsoa kuvia samalla kun äiti lukee. Kirjan sidos ei tietenkään sovi kahden aukeaman yhtäaikaiseen aukipitämiseen ja siksipä lapset saivat tihrustaa kuvia puoliavonaisilta aukeamilta äidin yrittäessä lukea yhtä haastavissa olosuhteissa. Tätä haastetta lukuunottamatta lukeminen (ja kuunteleminen) oli kaikille osapuolille mieluista ja antoisaa. Seuraava osa, Maukka ja Väykkä rakentavat talon, onkin jo aloitettu.Kirjabingo: "kuuluu kirjasarjaan".

5 kommenttia:

 1. Luimme tämän aikoinaan joulukuussa ja se on yksi mieluisimmista joulukalentereista mitä meillä on ollut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihi nainen, Tämä on helppo uskoa!

   Minä en pidä television joulukalenterista, mutta jos tästä kirjasta tehtäisiin joulukalenterianimaatio, niin katsoisin varmasti. Ja lapset tietysti myös. :)

   Poista
 2. Maltan tuskin odottaa tätä, vaikka joulukuu sopisi tämän lukemiseen paremmin. Mutta voihan kirjan lukea sitten uudestaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, Ihan hyvin tämän voi lukea joulukuussa uudelleen. (Pitäisiköhän meidänkin… Ajatus tuntuu hyvältä!) Maukka ja Väykkä rakentavat talon on suoraa jatkoa tälle kirjalle, joten siinä mielessä suosittelisinkin lukemaan kirjat järjestyksessä.

   Poista
 3. Ihanat Maukat ja Väykät! Itsekin taisin lukea tämän kesäisehköön aikaan, joten joulukalenteriaspekti jäi kokeilematta mutta melkein voisi itsekin sitä joulun alla testata. Lukisi vaikka aamiaisen yhteydessä yhden luvun. Aijai.

  VastaaPoista