torstai 19. kesäkuuta 2014

Mr Mercedes

Stephen King: Mr Mercedes
Hodder & Stoughton 2014, 405s.

Toivoin äitienpäivälahjaksi Stephen Kingin uusinta kirjaa, jonka mies ystävällisesti minulle ennakkoon tilasi. Kirja saapui viime viikolla ja kiilasi lukupinoni kärkeen. Englanniksi lukeminen kangerteli alkuun, mutta hyvin pian Kingin taidokas kerronta vei mukanaan ja kielivaikeudet jäi jännittävän tarinan varjoon.

Bill Hodges on eläkkeelle jäänyt rikostutkija, jonka päivät kuluvat tyhjänpäiväisiä tv-ohjelmia tuijotellen ja käsiasetta hypistellen. Brady Hartsfield on tehnyt rikoksen, josta ei jäänyt kiinni. Brady kirjoittaa tapaustaan tutkineelle Hodgesille ilkkuvan kirjeen, joka sysää liikkeelle kiihtyvällä vauhdilla etenevät tapahtumat.

Mr Mercedes on melko tyypillinen rikoksenselvittelyromaani, ainakin tällaisen vai pari dekkaria lukeneen mielestä. King on toki ujuttanut mukaan viittauksia omiin teoksiinsa sekä antanut henkilöhahmoille omalaatuisia tapoja ja piirteitä. Tyylilleen uskollisesti King pitää lukijan varpaillaan, sillä tässäkään kirjassa ei voi tuudittautua minkään laiseen "no tälle ei ainakaan voi tapahtua mitään" -harhaluuloon.

Melko pian kirjan aloitettuani aloin rinnastaa Mr Mercedeksen J. K. Rowlingin salanimellä julkaisemaan Käen kutsuun. Molemmat tahoillaan menestyneet kirjailijat ovat päätyneet kokeilemaan siipiään uuden genren alla - ja mielestäni ihan onnistuneesti. Molemmat myös ovat ilmoittaneet jatkavansa dekkarilinjalla: Rowlingin seuraava Cormoran Strike -kirja (Silkkiäistoukka) ilmestyy suomennettuna piakkoin ja King aikoo jatkaa Hodgesin seurassa vielä kahden kirjan verran. En ole innokas uusien kirjasarjojen aloittaja ja aluksi tämä sivuseikka tympäisikin.

Pidin Mr Mercedeksestä paljon. Se on koukuttava, jännittävä, ahdistava ja vaikka mitä muuta. Mielestäni King on erityisen taitava kuvaamaan ihmisten pimeitä puolia ja sitä tässä kirjassa on runsaasti, piinaavan todentuntuisesti kuvattuna. Vähempikin asioiden toistaminen olisi riittänyt ja parissa kohtaa liiallinen ennalta-arvattavuus harmitti. Tunnustan, että viimeisillä sivuilla tunsin jopa hienoista pettymystä, joka kuitenkin ehti muuttua positiiviseksi kauhuksi. Jatkoa odotan yhtä malttamattomana kuin Kingin kirjoja aina ja sitä onkin luvassa luultavasti jo ensi vuonna.
Kirjabingo: "Tänä vuonna ilmestynyt".

2 kommenttia:

 1. Ooh, luit tämän! Minä en malttaisi odottaa suomennosta! Mutta pakko jaksaa odottaa, en oikein syty englanniksi lukemaan, romaaneja ainakaan. Minusta on niin mielenkiintoista sitten lukea, että minkälaisen dekkarin herra on saanut aikaiseksi, kun minähän en tunnetusti ole se suurin dekkariystävä, mutta uskon kyllä, että King on hyvä tälläkin saralla! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, Minulle englanniksi lukeminen on aika hidasta ja sanastoon tottuminen vie aina oman aikanasa, mutta noin muuten alkukielellä lukeminen on kivaa. Tuntuu, että silloin tavoittaa ehkä parhaiten sen Kingin oman äänen. :) (Tosin tästä Mr Mercedeksestä minulla taitaa olla brittipainos, mutta silti…)

   Minäkään en ole dekkarien ylin ystävä, mutta kyllä minä tästä tykkäsin. Tässä oli enemmän Kingiä kuin dekkaria :)

   Poista