tiistai 8. heinäkuuta 2014

Mikko Mallikkaan parhaat

Gunilla Bergström: Mikko Mallikkaan parhaat
(Alfons Åberg. De tre första berättelserna, 2013)
Tammi 2014, 80s.
Suom. Kaija Pakkanen

Mikko Mallikas on oiva esimerkki kirja(sarja)sta, joka on kestänyt aikaa hyvin. Minä luin lapsena mielelläni Mikko Mallikas -kirjoja ja myös omat lapseni pitivät kovasti tästä kolme ensimmäistä kirjaa sisältävästä Mikko Mallikkaan parhaat -kokoelmasta. Luimme tämän iltasatuna, yhtenä iltana. Se sopi  hyvin kaikille osapuolille, sillä tarinat ovat melko lyhyitä ja luettavaa tekstiä on vähän.

Mikko Mallikkaan parhaat sisältää kertomukset Mikko Mallikas on oikukas, Mikko Mallikas rakentaa helikopterin ja Mikko Mallikas panee töpinäksi. En muista, olenko lukenut lasten kanssa näitä aikaisemmin, mutta DVD:ltä olemme kyllä nähneet monet kerrat nämä tarinat. Lapsista olikin hauskaa seurata, miten kirjassa tapahtui juuri samoin kuin televisiossa.

Mikko Mallikas on oikukas kertoo eräästä illasta, jolloin Mikko ei tahdo mennä nukkumaan. Hän juoksuttaa isää edes takaisin tuomassa ja hakemassa milloin mitäkin, niin kauan että isä viimein nukahtaa olohuoneen lattialle.

Mikko Mallikas rakentaa helikopterin isän lukiessa lehteä. Mikko saa rakentaa mitä haluaa, kunhan ei vain käytä sahaa. Isä ei juuri hymähdyksiä enempää Mikon touhuja kommentoi, paitsi siinä vaiheessa, kun Mikko huutaa tarvitsevansa sahaa päästäkseen ulos helikopteristaan.

Aamuisin tulee helposti kiire, kun huomaamattaan ajautuu tekemään jotain muuta kuin aamupuuhia. Onneksi Mikko Mallikas panee töpinäksi, eikä lopulta tarvitse odottaa Mikkoa vaan isää.

Minuun Mikko Mallikkaassa vetoaa kaikki: kuvitus on hauska yhdistelmä piirustuksia ja kollaasitekniikkaa, teksti miellyttävää ja erityisen helppoa ääneen luettavaa. Tarinoistakin tietysti pidän, eniten siksi että ne ovat niin kovin arkisia. Mikko ja isä elävät tavallista, hyvää arkea ilman jatkuvaa laatuajan ajattelua ja extreme-elämyksiä. Kirjoissa ei myöskään korosteta isän yksinhuoltajuutta, Mikolla vain ei ole äitiä ja sillä hyvä.

Mukavia tarinoita ja kivaa katseltavaa, joita voin suositella erityisesti niille jotka muistavat Mikko Mallikkaan omasta lapsuudestaan. Nämä ovat minusta edelleen yhtä hauskoja kuin ennen.Kirjabingo: "kirja ja elokuva".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti