lauantai 10. tammikuuta 2015

Juice Leskisen runoja

Juice Leskinen:
Aika jätti eli Sanataiteilija kävi täällä. Valitut runot 1975-2007
Tammi 2012, 191 s.

Iltaisin, kun veneet tulevat kotiin
Kirjayhtymä 1989, 62s.

Äeti
Kirjayhtymä 1994, 84s.

Risaisen elämän innoittamana luin pitkästä aikaa Juice Leskisen runoja. Minulla ei ole koskaan ollut taitoa tai haluakaan analysoida runoja sen paremmin kuin muitakaan tekstejä, joten sille tielle en lähde tässä postauksessakaan. Omasta hyllystä nappasin lukuun Valitut runot, kirjastosta hain muinoin rakkaaksi muodostuneen Iltaisin, kun veneet tulevat kotiin sekä Äetin, jonka osasin nyt lukea tyystin eri tavalla kuin aiemmin.

Valitut runot on todella hyvä läpileikkaus Leskisen runoista. Kansien väliin on koottu paitsi kaikkien runoteosten parhaat palat, myös parit laulunsanat sekä tilauksesta tehtyjä juhlarunoja. Erityisesti ilahduin Räkä ja Roiskis -kirjojen runoista, sillä ensikokemukseni niistä oli lähinnä kummastunut ja hivenen pettynytkin. Nyt piti lukea pari runoa ääneen lapsille, jotka myös ilahtuivat hassuista sanaleikeistä.

Iltaisin, kun veneet tulevat kotiin sisältää hyvin monenlaisia runoja. Osa muistuttaa enemmän aforismeja, toiset loruja ja osalle en keksi kuvaavaa kategoriaa. Monipuolista, mutta ei välttämättä kaikilta osin kovin laadukasta. Silti tästä kirjasta löytyvät ne minulle läheisimmät runot, kuten tämäkin:

hyvää matkaa, sinä sanoit
myöhemmin tajusin että tarkoitat paluuta

Äeti -kokoelman olen lukenut aiemminkin, mutta en minä silloin tiennyt, kuinka omakohtaisesta teoksesta oli kyse. Samasta syystä osa runoista tuntui käsittämättömiltä. Heikkisen kirjan jälkeen runoista löytyi toisenlainen loogisuus ja sisältö, mikä teki lukukokemuksesta huomattavasti nautittavamman. Pakko nostaa esiin seuraava runo, jonka ongelma on kokemukseni mukaan hyvin yleispätevä:

ÄEDIT 
Niitä yrittää olla loukkaamatta,
mutta niiden kohdalla on vaikeinta tietää
     miten ettei


4 kommenttia:

 1. Olen miettinytkin, että pitäisi lukea Juicen runoja. Luen piakkoin Risaisen elämän, sillä sain sen hiljattain ystävältä lainaan, ja sen jälkeen voisikin siirtyä luontevasti näihin runoteoksiin. Kiitos hyvästä esittelystä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, Kyllä Juicen runoja kannattaa ehdottomasti lukea :) Ja tosiaan, ainakin minusta niiden sisältö näyttää erilaiselta tuon elämäkerran jälkeen. Ja se elämäkerta on todella, todella hyvä.

   Poista
 2. Siinä elämäkerrassa vaan liki kaikkien laulujen sanat ON VÄÄRIN !!!
  "Kirjailijan" moka eli vika..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi, onko tosiaan? Pikaisella selailulla kertasin juuri laulujen sanoja, enkä ainakaan näin äkkiseltään huomannut virheitä.

   Poista