torstai 1. tammikuuta 2015

Stephen King: Revival

Stephen King: Revival
Hodder & Stoughton 2014, 372s.

Uusi vuosi on hyvä aloittaa bloggaamalla viime vuoden viimeisestä kirjasta. Joulupukki toi minulle tämän Stephen Kingin uusimman teoksen, joka muuten julkaistaan suomeksi jo tammikuussa nimellä Herääminen.

Jamie Morton on kuusivuotias, kun pikkukaupunkiin saapuu uusi pastori, ensimmäiseen virkaansa astuva Charles Jacobs. Pastori, hänen kaunis vaimonsa ja pieni poikansa otetaan vastaan lämpimästi ja jonkin aikaa idylli on rikkumaton. Tapahtuu kuitenkin jotakin kamalaa, minkä seurauksena Jacobs irtisanotaan virasta ja hän katoaa kaikkien, myös Jamien, elämästä. Pari vuosikymmentä myöhemmin Jamie kohtaa Jacobsin uudelleen, mutta mies ei ole enää se sama, lapsuudesta tuttu. Miesten kohtalot tuntuvat olevan sidotut toisiinsa jollakin käsittämättömällä, ei lainkaan positiivisella tavalla.

"He spoke with the patience of a true believer. Or a lunatic. Maybe there's really no difference."

Revival on ahdistava ja tarkkanäköinen kertomus fanaattisuudesta. Varmasti kaikki pohtivat joskus, mitä kuoleman jälkeen on odotettavissa - jos mitään odotettavaa on. Tuohon ikuiseen kysymykseen voi etsiä vastausta hiljaa mielessään tai pakkomielteisesti, keinoja kaihtamatta.

Kertojana tarinassa toimii Jamie, joka on kirjan alussa pieni poika, lopussa jo viisissäkymmenissä. Minulle minäkertoja on erittäin hyvin toimiva ratkaisu, etenkin tällaisessa muistelutyyppisessä kerronnassa. Revival ei ole Kingin parhaita teoksia, mutta lukeminen oli silkkaa nautintoa. Paitsi silloin, kun pelotti. Minulle Revival oli neljän tähden kirja, mutta ymmärrän hyvin, mikäli tarina on jollekin toiselle pettymys. Ensinnäkin juoni etenee varsin hitaasti. Toimintaa ei juurikaan ole, vaan aika kuluu omaa, verkkaista tahtiaan. Ja kun toiminnan hetki viimein koittaa, koko homma on ohi nopeasti ja ehkäpä vähän liian helpostikin. Kingin kerronta on kuitenkin omaa luokkaansa ja jollakin ihmeellisellä tavalla nautin (nykyisin) paljon enemmän siitä verkkaisuudesta kuin toimintakohtauksista.

"Home is where they want you to stay longer."


Tähän kirjaan oli hyvä lopettaa lukuvuosi 2014, joka on muuten ollut erittäin antoisa. Uskon, ettei tämä vuosi häviä edelliselle ainakaan kirjojen suhteen. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti