maanantai 7. marraskuuta 2016

Mitä syödään, herra Gummi?

Andy Stanton: Mitä syödään, herra Gummi?
(What's for Dinner, Mr Gum?, 2009)
S&S 2016, 246s.
Suom. Jaana Kapari-Jatta

Andy Stantonin herra Gummi -sarja on ollut meidän perheessä taattu menestys iltasaturintamalla. Menestys siinä mielessä, että lapset ovat todella halunneet sitä kuunnella ja äiti lukea, mitään rauhoittavaa vaikutusta ei todellakaan ole näiden kanssa ollut havaittavissa. Sopivan kirjan puuttuessa meillä ei ole luettu iltasatuja liian pitkään aikaan, joten olin aivan innoissani kun Mitä syödään, herra Gummi? viimein ilmestyi.

Mutta voi höhlä, ei tästä mitään iltasatukirjaa sitten tullutkaan! Esikoinen luki tämän heti samana päivänä kun kirja saapui ja keskimmäinen lapsi seuraavana. Yritin kyllä kaupitella vielä sitä iltasatumahdollisuutta, mutta melko ymmärrettävästi pojat eivät siitä innostuneet.

Mitä syödään, herra Gummi? ei sisällä juurikaan syömistä vaan infernaalisen ruokasodan. Törkyistä lihakauppaa pitävä Ville Viljami Kolmas tyrmistyy kun hänen paras ystävänsä herra Gummi ei ole muutamaan päivään tullut ostamaan ruokaa. Hän varjostaa herra Gummia Rasva-Janin Roipetaloon, iljettävän sottaiseen kebab-paikkaan, jossa kebab-möhkälettä pyörittää housuton apina. Ja niinhän siinä käy, että Ville Viljami Kolmas ja herra Gummi alkavat riidellä ja tuota pikaa riita muuttuu koko kaupunkia järisyttäväksi ruokasodaksi.

Täytyy sanoa, että olisin varmasti pitänyt tästä kirjasta enemmän, jos olisin saanut lukea sen lapsille. Ilman lasten kikatusta ja hirnuntaa tuntui kuin jotain oleellista olisi puuttunut. Tarina on kyllä kaikessa typeryydessään hauska, ihan jo siksikin ettei herra Gummin ja Ville Viljami Kolmannen ihan ensimmäiseksi arvaisi käyvän taisteluun kaverisuhteittensa takia. Käännös on sujuvaa ja toimii muuten hyvin, mutta en ole ollenkaan ihastunut läski-sanan toistuvaan käyttöön.

Seuraavan kirjan aion kyllä pimittää lapsilta muutaman tunnin ajan, jotta varmasti saan lukea sen heidän kanssaan ja heidän vilpittömistä reaktioistaan nauttien.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti