keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Oz

L. Frank Baum
Eric Shanower: Oz
Marvel 2008-2014, 1080s.
Kuvitus: Skottie Young

Lainasin kesällä pikkusiskolta The Marvelous Land of Oz -sarjakuvan, joka ihastutti suuresti. Paloin halusta lukea Eric Shanowerin ja Skottie Youngin muutkin Oz-adaptaatiot, mutta eihän niitä ollut helposti saatavilla. Joitakin osia olisi ollut kaukolainattavissa, mutta halusin lukea kaikki. Koska tiesin, että tällainen järkälemäinen yhteisnidekin on olemassa, tein kirjastoon hankintapyynnön ja pidin sormia toiveikkaasti ristissä ja peukkuja pystyssä. Toiveeni kuultiin ja toteutettiin ja lopulta sain hakea kirjastosta tämän yli 2,7 kiloa painavan järkäleen.

Oz sisältää kuusi tarinaa (The Wonderful Wizard of Oz, The Marvelous Land of Oz, Ozma of Oz, Dorothy & the Wizard in Oz, The Road to Oz sekä The Emerald City of Oz), jotka Eric Shanower on L. Frank Baumin alkuperäisteoksista taidolla sarjakuvakäsikirjoituksiksi muokannut. Kuten totesin The Marvelous Land of Ozista blogatessani, minulle Ozin ihmemaa ei ole koskaan muodostunut mitenkään merkittäväksi. Vuoden -39 elokuvaversion olen nähnyt ja kirjaa tai kahta selaillut, mutta siinä se. Shanowerin mukaan hän on käsikirjoituksissaan pysynyt enimmäkseen uskollisena alkuperäisille tarinoille. Jonkin verran hän on ottanut vapauksia ottamalla joihinkin tarinoihin mukaan kirjoista puuttuvia, mutta näytelmäversiossa mukana olevia dialogeja.Skottie Youngin kuvitus on järjettömän hyvää. Tykkään tästä pehmeyden ja yksityiskohtien toimivasta yhdistelmästä, hallitusta värimaailmasta ja sympaattisista hahmoista. Jopa pahikset näyttävät melkein kivoilta.

Ruutujako vaihtelee tarinan tarpeiden mukaan. Meinasin väittää, että keskimäärin sivulla taisi olla noin kuusi ruutua, mutta tarkistusplaraamisen jälkeen huomasin, että ei tämän opuksen kohdalla voi puhua mistään keskimääräisistä sivuista ja ruutujaoista. Ruutuja voi olla vaikka kuusi tai yhdeksän, mutta tarvittaessa Skottie on hyödyntänyt koko aukeaman tilan.

Juonia en sen suuremmin lähde avaamaan. Perusidea on varmasti kaikille tuttu: nuori Dorothy joutuu tornadon heittämänä Ozin ihmemaahan ja kohtaa monenlaisia seikkailuja etsiessään keinoa päästä kotiin. Kaikissa osissa Dorothy ei ole mukana, tai jos onkin niin ei välttämättä selkeästi päähenkilönä. Oz pursuaa mitä eriskummallisimpia otuksia ja syrjäisiä kyliä, jotka tekevät maasta taianomaisen. Sieltä löytyy muun muassa posliinikaupunki, jonka kaikki asukkaat ja eläimetkin ovat posliinisia; paperinukkekaupunki, joka koostuu pienen tytön "elävästä" paperista tekemistä paperinukeista ja muista askarteluista ja löytyypä sieltä ainakin yksi jänismaakin. On erilaisia menninkäisiä ja peikkoja, lentäviä apinoita, eläviä ruokailuvälineitä ja vaikka mitä muita.

Kurpitsapäisellä Jackilla on
oma hautausmaa
pilaantuneille päilleen.

Vaikka suurin syy tästä sarjakuvasta kiinnostumiselle oli huikea kuvitus, ovat tarinat itsessäänkin viihdyttäviä. Vauhtia on vähintäänkin riittävästi, eivätkä suvantovaiheet missään kohdassa pitkästyttäneet. Ehkä eniten yllätyin kuitenkin siitä, miten mielikuvituksekkaita tarinat ovat. Sen ei tietenkään pitäisi yllättää, sillä onhan kyseessä ihmemaahan sijoittuva sarja, mutta niin vain kävi. Muistini mukaan se kauan sitten näkemäni elokuva ei ollut mitenkään erityisen vitsikäs, mutta näissä tarinoissa on runsaasti hauskoja huomioita ja yksityiskohtia

Liki kolmekiloisen kirjan lukeminen on kirjaimellisesti raskasta. Tykkään lukea sängyssä, mutta tätä oli työlästä kannatella. Tällaista sarjakuvaa lukisi mielellään enemmänkin ja erityisen kivaa olisi luettaa tätä lapsilla (joille sarjakuva on alkuperäisten kirjojen tavoin suunnattukin), mutta vielä ei kielitaito riitä. Kunpa lapsille julkaistaisiin enemmän sarjakuvia!

Suosittelen tätä tuhtia Oz-kokoelmaa kaikille hyvästä fantasiasta pitäville. Jos pidät alkuperäisistä tarinoista, varmasti arvostat tätäkin. Ja mikäli olet kaltaiseni Oz-ummikko, tässäpä mainio keino tutustua - ja ihastua - Baumin luomaan maailmaan.


8 kommenttia:

 1. Kiitos hienosta vinkistä! Kuvitus näyttää todella upealta, ja luulen, että tämä sarjakuvaversio toimisi minulle paremmin kuin elokuva tai alkuperäiskirjat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MarikaOksa, Ainakin minulle tämä sarjakuva oli ehdottomasti paras vaihtoehto! Ei muuta kuin kaukolainaa tekemään :)

   Poista
  2. (Tämähän on tosiaan englanninkielinen, mutta se ei varmasti ole sinullekaan mikään ongelma.)

   Poista
 2. On kyllä hienon näköinen albumi! Luin kesällä jonkun toisen Oz-sarjakuvan, mutta siinä ei ollut näin vinkeän näköisiä tyyppejä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jassu, No tämähän on tosi hieno! Vaikka kirjan paino olikin välillä haaste, kyllä näiden kuvien takia sieti vähän kärsiäkin ;)

   Poista
 3. Kiinnostaisi kyllä, kuvitus näyttää hyvältä ja Shanowerista muistelen muualta että on massiivinen Oz-fani...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hdcanis, Shanower on tosiaan pitkän linjan Oz-fani, mikä varmasti osaltaan selittääkin tämän onnistuneen versioinnin. (Tai siis ainakin olettaakseni onnistuneen, kun en tosiaan niitä alkuperäisiä kirjoja tunne...)

   Erittäin mielelläni kuulisin sinun ajatuksiasi tästä!

   Poista
 4. Tuo kuvitus on kyllä hyvännäköistä. :)
  Tiia

  VastaaPoista