keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Minun Kiinani 2. Puolueen aika

Li Kunwu & P. Ôtié: Minun Kiinani 2. Puolueen aika
(Une vie chinoise 2 - Le temps du Patri, 2009)
WSOY 2012, 198s.
Suom. Saara Pääkkönen

Minun Kiinani -trilogian toinen osa, Puolueen aika, tuli luettua yhdeltä istumalta. Tämän osan tapahtumat alkavat Mao Zedongin hautajaisista, 1976. Li Kunwu on armeijassa ja haaveilee kaikkein eniten puolueen jäsenyydestä. Kulttuurivallankumous lopetetaan ja alkaa Deng Xiaopingin teollinen vallankumous. Lin isä on viettänyt viimeiset kymmenen vuotta uudelleenkoulutusleirillä ja nyt hän viimeinkin pääsee palaamaan kotiin.

Aivan ensimmäisen osan tasolle Puolueen aika ei mielestäni yltänyt, mutta vaikka kuinka yritin keksiä syitä, en tuntunut löytävän tarpeeksi hyvää syytä. Ehkä miehistynyt Li jää tässä lukijalle hieman etäisemmäksi kuin ensimmäisessä osassa nähty lapsi-Li. Jos minun oli vaikea kirjoittaa ensimmäisestä osasta, niin ei ole helppoa tämänkään kanssa. Luulen, että ongelmana on poliittisuus: en oikein osaa sanoa mitään mistään, kun pelkään käsittäneeni jotain oleellista ihan väärin.

Jännityksellä jään odottamaan sarjan viimeistä osaa. Kuinka pitkälle Li omaa tarinaansa haluaa jakaa?

Myös Norkku on lukenut tämän.

2 kommenttia:

  1. Minustakin ensimmäinen osa oli toista parempi. Syyksi ajattelin paitsi tuota lapsen näkökulmaa, mutta myös sitä että ensimmäinen kirja piti sisällään suurtaa dramaa ja poliittista kuohuntaa ja rauhallisemmat ajat eivät sitten taas tarjoa niin kiinnostavia kuvioita.

    Jostain muistan lukeneeni että Kunwun sarja olisi kolmiosainen?

    VastaaPoista
  2. Norkku, Totta, hyvinkin voi tietynlainen laimeus johtua vähemmän dramaattisista tapahtumista. Piti ihan kustantajan sivuilta varmistaa, että kyllä, trilogiasta sielläkin puhutaan. Eli vielä yksi osa tulossa - sitten joskus. Lähinnä mietin, mihin vuoteen Kunwu tarinansa kertomisen lopettaa, sillä tuskin jäljellä jäävässä osassa ihan nykypäivään ehditään. Paitsi toki lyhyiden takaumien avulla. No, sen näkee sitten :)

    VastaaPoista