sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Audrey Niffenegger: The Night Bookmobile

Audrey Niffenegger: The Night Bookmobile
Abrams ComicArts 2010, 40s.

Olen lukenut molemmat Audrey Niffeneggeriltä suomennetut romaanit (Aikamatkustajan vaimo ja Hänen varjonsa tarina) ja pitänyt molemmista. Siksipä kiinnostuin tästä Niffeneggerin sarjakuvasta heti, kun Norkku siitä kirjoitti blogissaan. Ensin meinasin tilata omaksi, mutta sitten ajattelin kokeilla onneani ja tein kirjastoon hankintapyynnön.

Nyt kun olen kirjan lukenut, täytyy todeta, että onneksi en ostanut omaksi! Tarina on kyllä hieno, ainakin näin ahkeran lukijan näkökulmasta: Alexandra kohtaa yön pimeinä tunteina kirjastoauton, jonka kokoelma koostuu kaikista Alexandran koskaan lukemista kirjoista. Kutkuttava idea, josta olisi mielellään lukenut vähän pidempäänkin. Neljänkymmenen sivun aikana tarina ei ehdi saavuttaa kovin mainittavaa syvyyttä ja Alexandra jää aika etäiseksi hahmoksi. Mutta se, mikä minua pahiten tökki, oli hyvin epätasalaatuinen ja pääasiassa ruma piirrosjälki. En osaa itsekään piirtää, varsinkaan ihmisiä, mutta tämän kuvitus on mielestäni kovin ankeaa. Lisäksi keskustelut on kirjoitettu kaunokirjoituksella, joka oli kovin hankalasti luettavaa ja toi mieleen nuoren teinitytön, joka yrittää kirjoittaa kauneimmalla mahdollisella käsialallaan.

The Night Bookmobile ei siis tosiaankaan ollut järin kehuttava lukukokemus. Mutta mieleen se kyllä jää, joskin hiukan kyseenalaisista syistä. Niffeneggerin romaaneja luen mielelläni jatkossakin, mutta sarjakuvat taidan jättää suosiolla väliin.

6 kommenttia:

 1. Tosi kiva idea! Siitä olisikin ollut hauska lukea vaikka ihan romaani. Tuo ankea sarjistyyli ei kyllä vetoa minuunkaan.

  VastaaPoista
 2. tyly tuomio kirjalle, muo täällä hymyilytti tämä arvio. mutta ei kyllä innosta lukemaan kirjaa ;)

  VastaaPoista
 3. Mustakin kirjan idea vaikuttaa hyvältä, mutta tuo kannen kuva ei kyllä yhtään inspaa tarttumaan tähän.

  VastaaPoista
 4. Elma Ilona, Alunperin tämä onkin ollut novelli ja luulen, että sellaisena olisin tykännyt enemmän. Mutta tulipahan luettua tämmöinenkin tekele :)

  anni.M: Taisin kyllä olla ihan tyly, eikä ollut minulta ollenkaan reilua moittia kuvitusta ilman esimerkkiä niistä huonoista sivuista... En silti suosittele tätä kenellekään :D

  Jossu, Kansikuva edustaa kirjan onnistuneimpia kuvia :/

  VastaaPoista
 5. No höh, minustakin idea kuulosti hyvältä ja minä tykkään kyllä tuosta kannestakin. Ja tykkäsin "Aikamatkustajan vaimosta" tosi paljon. Mutta en varmaan uskalla lukea tätä, ettei käsitys kirjailijasta muutu huonompaan suuntaan ;-)

  VastaaPoista
 6. Reeta Karoliina, voi ei! Nyt mulla on ihan huono omatunto liian tylystä tekstistä :D jos vain saat tämän kirjastosta käsiisi, niin lue ihmeessä! Minua luultavasti häiritsi kuvitus liikaa, mutta ehkä sinä osaisit sivuuttaa sen.

  VastaaPoista