tiistai 22. toukokuuta 2012

Uppo-Nalle

Elina Karjalainen: Uppo-Nalle
Wsoy 1977, 128s.

Uppo-Nalle on ollut upoksissa, meren armoilla kokonaisen vuoden ja haaveillut valkoisesta rannasta ja ystävästä. Kuinka ollakaan, eräällä rannalla merelle tuijottelee tyttö, joka on jo kauan toivonut itselleen "ystävää, helposti silitettävää, helposti sylissä pidettävää ja sellaista, joka tarvitsisi Reetaa koko ajan."

Uppo-Nallesta ja Reetasta tulee sydänystävät. Uppis kertoo merellisistä seikkailuistaan ja Reeta yrittää keksiä, kuinka auttaa ystäväänsä irti peippospelostaan. Runosieluinen Uppo-Nalle tekee runoja vähän joka aiheesta, aivan kuten perheen lemmikki, Laulava Lintukoirakin. Kesän aikana ehditään auttaa isoäitiä laihduttamisessa, viettää Uppo-Nallen syntymäpäiviä, kiukutella ja käydä eläinlääkärissä.

Voi, Uppo-Nalle oli yllättävän herttainen kirja. Olen sen lukenut joskus aikoja sitten, mutta en muistanut sen olevan näin kiva. Lapsetkin tykkäsivät kovasti ja koska kappaleet ovat hyvin lyhyitä, pienempikin jaksoi ne kuunnella ennen nukahtamistaan.

8 kommenttia:

 1. Oi ihana Uppo-Nalle! Minä luin Uppiksen viime marras-joulukuussa (kirjoitin blogiinkin) ja meilläkin lapset tykkäsivät kovasti. Kuten toki itsekin. Elina Karjalainen oli upea kirjailija.

  VastaaPoista
 2. Ihana, ihana Uppo-Nalle! Se oli lapsena yksi lempikirjoistani, ja aikuisenakin aika ajoin heittäydyn sen tunnelmaan ja sympaattisiin riimeihin. Minulla on hyllyssäni kirpparilta ostamani Uppo-Nalle ja sukelluskello, jota en ole lukenut kuten en muitakaan uudempia Uppiksia. Sen voisinkin lukaista välipalakirjaksi, kun nyt sain kipinänä tästä :)

  VastaaPoista
 3. Oi, olen ihan unohtanut ihanan Uppo-Nallen. Minäkin pidin lapsena paljon Uppo-Nallesta. Voisinpa taas aikuisena palata joskus sen pariin! :)

  VastaaPoista
 4. Uppo-Nalle kuuluu minunkin suosikkeihini! Tosin lukemisesta on aikaa. Mutta Uppo-Nallen runoaarteeseen palaan aina tietyin väliajoin.

  VastaaPoista
 5. Katja, Pojat tykkäsivät tästä niin paljon, että aloitettiin heti perään toinen Uppo-Nalle. Ja itselläkin nämä herättää paljon lapsuusmuistoja, mikä on vain ihanaa :)

  Elma Ilona, Minä en ole lukenut uudemmista upponalleista yhtäkään! Olisi kiva kuulla, millaisia ajatuksia Sukelluskello herättää!

  Aletheia, Voi helposti voit tarttua Uppo-Nalleen vaikka heti!! :) Suosittelen lämpimästi.

  Valkoinen kirahvi, Minä luin lapsena uudestaan ja uudestaan Uppo-Nallen kootut runot ja osaan vieläkin monia ulkoa :) Pitäisikin lainata kirjastosta ja kokeilla, tarttuvatko riimit omille lapsille yhtä hyvin.

  VastaaPoista
 6. Uppo-Nalle on ihana <3 Yksi lapsuuteni suosikeista :)

  VastaaPoista
 7. Villasukka, Uppis on kyllä kiva :)

  VastaaPoista