tiistai 4. kesäkuuta 2013

Tyhjien sielujen saari

Hanna Hauru: Tyhjien sielujen saari
Like 2005, 112s.

Kyllä on todettava, että kirjablogit ovat ihania! Ilman niitä en olisi varmasti tullut tarttuneeksi Sirpa Kähkösen kirjoihin, jotka luin viime vuonna kaikki. Ihania, ihania kirjoja, jotka tuntuvat vain paranevan muistoissa. Tänä keväänä kiinnostuin Hanna Haurun Paperinarujumalasta blogikirjoitusten perusteella, lainasin, luin ja ihastuin. Niukkaa kerrontaa, mutta ehjä tarina vahvoilla tunteilla varustettuna.

Nyt olen lukenut jälleen yhden Haurun kirjoista, Tyhjien sielujen saaren, enkä voi muuta kuin hämmästellä! Pikkuinen, vähätekstinen kirja, mutta voi millainen tarina! Miten vahva tunnelma! (Tähän väliin voitte lisätä rutkasti ihastunutta, hämmästelevää huokailua ja hihkumista.)

Spitaaliin sairastunut nainen viedään saareen muiden sairastuneiden luo. Taakse jäävät mies ja vastasyntynyt poika sekä muut läheiset. Saaressa on sairaiden lisäksi vain pappi ja sisaria, jotka tekevät parhaansa sairaita hoitaessaan. Aika tuntuu pysähtyneen.

Hauru kuvaa kuolemaansa odottavan naisen ajatuksia sellaisella minimalistisella tarkkuudella, ettei naisen kohtalo voi olla koskettamatta. Jälleen kerran tihrustin itkua ja nieleskelin palaa kurkusta lukiessani.

Vieläkään en osaa nimetä sitä jotakin, mikä Haurun kerronnassa eniten kiehtoo. Vähäeleinen täyteläisyys? Vaivattomuus? Karuus? En tiedä, löydänkö oikeita sanoja myöhemminkään, mutta lisää luen ehdottomasti. Varmasti jo tänä kesänä.

4 kommenttia:

 1. Voi, että olet lukenut kirjan, joka minun pitää ehdottomasti lukea. Turun saaristossa on Seilin saari, jonne spitaaliset vietiin aikoinaan...olen kerran vieraillut siellä ja suru tuli puseroon ajatellessa heitä siellä, vaikkakin itse saari on todella kaunis paikka. Spitaali on kyllä ollut hirvittävä sairaus. Victoria Hislop on kirjoittanut Saari-nimisen kirjan, jossa kreetalaiset spitaaliset joutuivat myös saarelle.

  VastaaPoista
 2. Tämä on uskomattoman ihastuttavan karmaisevan kaunis kirja! Minusta on hienoa, että Haurun kirjoista kirjoitetaan. Ihan liian vähän ovat olleet esillä missään medioissa. Tämä kirja on oikean helmi <3

  VastaaPoista
 3. Mullakin on tämä luettu, mutten ole vielä saanut blogattua. Hämmentävän vahva teos, näin pieneksi kirjaksi!

  VastaaPoista
 4. Mai Laakso, Tämän lukemisen jälkeen seikkailinkin hetken internetin syövereissä etsimässä tietoa mm. Seilin saaresta. Onneksi tautia voidaan nykyään jo hoitaa, mutta entisaikaan sairastuneiden kohtalo on ollut kyllä karu.

  Elegia, Ihastuttavan karmaisevan kaunis on juuri oikea sanayhdistelmä kuvaamaan tätä kirjaa! Ja todellakin Haurun kirjat ansaitsisivat enemmän näkyvyyttä.

  Annika K, Oi, bloggaustasi odotellessa siis! Minustakin kirja on voimakas kokemus. Pelkästään kannen näkeminen herättää vahvoja tunteita.

  VastaaPoista