sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

3 x Ella

Timo Parvela: Ella ja Pate (Tammi 1999, 63s.)
Ella ja Pukari (Tammi 2000, 67s.)
Ella yökoulussa (Tammi 2001, 65s.)
Kuvittanut Markus Majaluoma

Iltasatuina meillä on viime ajat luettu Timo Parvelan Ella-kirjoja. Ella ja kaverit juhlatuulella herätti mielenkiinnon, jota kerrankin tuli seurattua saman tien.

Nämä kolme kirjaa (Ella ja Pate, Ella ja Pukari sekä Ella yökoulussa) ovat ilmestyneet Tammen Kirjava Kukko -sarjassa, joka on tarkoitettu vastikään lukemaan oppineille. Teksti on isokokoista, kuvia on melko paljon ja sivuja vähän. Sisältökään ei ole turhan dramaattista, vaan sopivan vauhdikasta ja höpsöä lapsilukijalle. No, tuossa yökoulu-osassa kerrottiin kyllä kummitusjuttuja verisistä rehtoreista ja poliiseista, jotka tuntuivat uppoavan aika hyvin lapsiin. (Minua hirvitti paljon enemmän opettaja, joka tuntuu olevan ihan väärällä alalla...)

Ellan ja ystävien väliset keskustelut ovat herttaisen lapsekkaita. Logiikka on juuri niin epämääräistä, kuin vain lapsilta voi odottaa. Tai useimmitenhan se ajatuskulku on nimenomaan loogista, mutta koska asiat eivät oikeasti ole niin suoraviivaisia, lopputulos on huvittava.

Lapsista oli hauskaa kuunnella Ellan ja muiden toilailuja, mutta minä en nyt oikein osannut nauttia. Yksi syy on kirjojen kuvitus, johon en voi väittää ihastuneeni.


Pahoittelen tämän kuvan huonoa laatua, mutta kaksi esimerkkiä kuvituksen ärsyttävyydestä:

1) Jos joku kaatuu, hän lentää tönkkönä päälleen ja sukat ja kengät lennähtävät jaloista. En odota lastenkirjojen kuvitukselta realistisuutta, mutta minusta tämä näyttää vain tönköltä ja typerältä. (Onkohan jossakin Jaska Jokusessa tai vastaavassa sama ilmiö? Minusta nimittäin tuntuu, että olen inhonnut tällaisia "tappelukuvia" jo pienenä...)

2) Ihmiset (varsinkin opettaja) hikoilevat järjettömästi. Runsas hikoilu näyttää kuitenkin mätää pursuavilta finneiltä. Tässä esimerkkikuvassa opettajaa ympäröivät lisäksi tyhjät pullot ja opettaja vaikuttaa vieroitusoireista kärsivältä alkoholistilta.

No, vielä on pari Ellaa lukupinossa, katsotaan niiden jälkeen, haluanko jatkaa sarjan parissa vai etsitäänkö jotain muuta luettavaa. Voihan olla, että nämä sarjan alkupään kirjat eivät vain ole kestäneet aikaa kovin hyvin. Tai sitten ongelmana on oma asenteeni, jonka toivon muuttuvan.

4 kommenttia:

 1. Minä ostin juuri "viemislahjaksi" tuon Ella juhlatuulella kirjan, vaikkei tarinat itselleni olleetkaan tuttuja. Jospa kolahtaisi 1 luokkalaiselle tytöllekin, kuten pojillesi.

  Minä taas tykkään Majaluoman kuvituksesta kovasti, ja naurahdin tuolle kengät jalasta kuvallekin :D. Taasen hikoilujutun ymmärrän, koska näppylät ovat minulle jokin kumma yök juttu kaikeinkaikkiaan ja voisin kuvitella että vastaava olo tulisi noista. Sama efekti oli Majaluoman omassa Hulda kulta, tästä pääsee rannnalle kirjassa, jossa Jalmarin selkään oli liimautunut simpukoita rannalta, grrr, se tuntui minusta oudon ällölle :D! Kummallisia nämä mielleyhtymät, mistä lie tulevatkin.

  VastaaPoista
 2. Jalasta lentävistä kengistä tuli ensimmäisenä mieleen Asterix -sarjakuvat :D Kyllähän tuo vähän typerältä näyttää.

  Meidän pitäisi tyttöjen kanssa tutustua Ella -kirjoihin...

  VastaaPoista
 3. bleue, Kyllä uskon sen juhlakirjan miellyttävän tyttöjä, ehkä jopa enemmän kuin poikia, kun kerran kertojakin on tyttö.

  Mulla ei ole edes finnejä kohtaan mitään hirveitä antipatioita, mutta kai sitä on niin tottunut yliphotoshopattuihin silokasvoihin, että kaikki näpyt ja kuopat öklöttää... :D

  Villasukka, Eijei, Asterixissa tapellaan tyylillä! (Vanhin poika innostui juuri lukemaan Asterixeja ja vaikuttui mun hienosta kokoelmastani ;) ) Suosittelen Ella-kirjoja, mutta minulle ne uudemmat ovat tosiaan enemmän mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, pakko tarkentaa, että tarkoitin tuon kuvan Ella -kirjasta näyttävän vähän typerältä. Asterixeihin se jotenkin kuuluu kuvaan :D

   Poista